YT-klubien SM-kilpailut Porvoossa

25.2.2013

Porvoon Porvarikerho sai kunnian järjestää YT-klubien kaisabiljardin LVIII SM-kilpailut 15.-17.2.2013. Kilpailut pidettiin Haikon kartanon tiloissa n. 7 km Porvoon keskustasta. Kaikilla klubeilla oli osallistumisoikeus kilpailuun kahdella kolmimiehisellä joukkueella ja mukaan tulikin kaiken kaikkiaan 30 joukkuetta ympäri Suomen eli mukavasti 90 pelaajaa.

Kolmipäiväisen turnauksen avauspäivänä pelattiin kaksi ensimmäistä kierrosta jonka johdosta 26 pelaajaa joutui poistumaan ns. laulukuoroon. Porvoon Porvarikerho yhteistyössä Suomen Biljardiliiton kanssa oli järjestänyt pelipaikalle upeasti kahdeksan lähes identtistä Dynamicin kaisapöytää jotka mahdollistivat mukavan ja joustavan aikataulun kolmipäiväiselle turnaukselle.

Toisena pelipäivänä otteluiden luonteista näkyi panoksien koventuminen, kun joukkueita alkoi putoamaan pois kilpailusta toinen toistaan vuoron perään. Edellisen vuoden henkilökohtaisen sarjan mestari, Tampereen Kauppaseuran Ilkka Korhonen, joutui taipumaan jo toiseen tappioon toisen pelipäivän ensimmäisissä otteluissa. Hän kärsi niukan 51-60 tappion Kuopion Liikemiesklubin Mikko Oinoselle.

Moni kilpailun suosikki esitti tuttuun tyyliin hienoja suorituksia ja näyttäviä partteja kuten YT-klubien SM-kilpailuissa on ollut tapana. Viiden kierroksen jälkeen puhtaalla pelillä toisen pelipäivän selvittivät muutamat tutut kaisabiljardin tähtipelaajat Janne Stenberg IK, Kari Kallio RKK 1, Arto Tuhkanen KLK 1, Roope Rask MLS 2, Juha Repo TSK ja Mika Stark PMK. Kaiken kaikkiaan n. 20 pelaajaa pääsi toisesta pelipäivästä jatkoon. Toisen pelipäivän päätöstapahtumana oli Villa Haikkoossa järjestetty Pelimiesilta laadukkaan illallisen ja yhteisen ajanvieton merkeissä.

Kolmantena pelipäivänä pelit taisteltiin sitten aina loppuun asti. Upeimmasta yllätyksestä vastasi erittäin mahtavan turnauksen pelannut Rovaniemen Kunnallisklubin ykkösjoukkueen Erkki Närä joka keräsi tililleen upeasti seitsemän voittoa ja niiden ansioista henkilökohtaisen kilpailun viidennen sijan. Hänen tieltään kaatui mm. seuraavia huippupelaajia kuin Jari Mahlio 60-20 ja toissavuoden mestari Vesa Vanninen aivan loppumetreillä tiukkojen loppuvaiheiden jälkeen 60-59.

Vuoden 1989 mestari Pohjanmiesten kerhon Mika Stark oli vakuuttavassa kunnossa edelleen, vaikkakin tie päättyi lopulta melko selkeään tappioon Imatran Kerhon Janne Stenbergille 19-60. Mika Stark oli lopulta koko turnauksen neljänneksi paras pelaaja.

Roope Rask edusti Mikkelin Liikemiesseuran kakkosjoukkuetta ja pelasi kaisakentiltä tutun tehokkaan hyökkäysvoittoista peliään jälleen kerran ja nappasi upeasti pronssia.

Finaalissa kohtasivat Imatran Kerhon Janne Stenberg ja Kuopion Liikemiesseuran Arto Tuhkanen. Stenberg on ollut nyt kevään todella hienossa iskussa, koska hän on molemmissa pelaamissaan kaisan RG-kilpailuissa ollut finaalissa ja niin myös nyt YT-klubien SM-kilpailuissa. Peli alkoikin Stenbergin hallinnassa ja meinasi hetken näyttää siltä, että näinköhän edellisten RG-kisojen finaalitappiot kärsinyt Stenberg nappaisi tästä kilpailusta ykköspalkinnon. Toisin kuitenkin kävi sillä Arto Tuhkanen tuli vielä takaa tasoihin ja ohi mennen menojaan ja vei Suomen mestaruuden nimiinsä. Arto Tuhkanen paransi siis viime vuoden finaalitappionsa nyt tämän vuoden osalta voitolla ja nappasi YT-klubi SM-kilpailusta nyt uransa toisen Suomenmestaruuden. Ensimmäinen tuli 18 vuotta sitten vuonna 1995. Vain 12 pelaajaa on ennestään pystynyt 58 vuotisella YT-klubien SM-historiassa voittamaan vähintään kaksi Suomenmestaruutta, mutta nyt Arto Tuhkasesta tuli tälle maratontaulukolle 13:sta pelaaja. Eniten mestaruuksia on Pohjanmiesten kerhon Eero Greusilla joka nappasi YT-klubien SM-kullan peräti viidesti vuosina 1970-77.

Vaikka Janne Stenbergin oli tyytyminen SM-hopeaan niin hänen edustamansa klubi Imatran Kerho nappasi klubilleen historiallisen ensimmäisen Joukkue Suomenmestaruuden. Himmeämmät mitalit menivät Rovaniemen Kunnallisklubin ja Kuopion Liikemiesseuran ykkösjoukkueille.

YT-klubien SM-kilpailu oli jälleen menestys ja suurin kiitos siitä kaikille pelaajille ja Porvoon Porvarikerholle jotka järjestivät laadukkaan ja hienon tapahtuman. Ensi vuonna saman SM-kilpailun järjestää Mikkelin Liikemiestenseura, mutta sitä ennen senioreiden kesken pelataan vielä ensi syksynä SM-kilpailut Tampereen Ammattiklubin isännöimänä.

YT-Klubien SM-kilpailujen pöydät tulevat olemaan käytössä myös Kaisan MM-kilpailussa huhtikuun puolessa välissä.