Ville Pasanen puhtaalla Red Ball Openin voittoon

19.6.2013

Ville Pasanen

Kouvolassa pelattiin tämän kauden 13:s kaisan RG-kilpailu ja mukaan otti osaa 62 pelaajaa. Seitsemällä pöydällä pelattu turnaus Ravintola Kaisan (RB) ja Kouvolan Biljardiklubin (KouBK) yhteistyöllä eteni loistavalla aikataululla kun iltapäivällä vielä hyvissä ajoin ennen auringonlaskua oli turnauksen voittaja selvillä.

Finaali olikin kuin uusintaottelu viime kevään kaisan SM-finaaleista, kun Helsingin Ville Pasanen ja Jyväskylän Marko Rautiainen ottivat pääpelipaikassa, Ravintola Kaisassa yhteen turnauksen finaalissa - molemmat puhtaalla. Ville Pasanen oli tällä kertaa kaksikosta niskan päällä, ja vahvasti olikin, sillä finaalin molemmat ottelut päättyivät 2000-luvun tehokkaimmalla kaisajyrälle, Ville Pasaselle lukemin 60-11 ja 60-6. Marko Rautiaiselle siis toinen sija ja turnauksen kolmanneksi tullut Kimi Laaksonen teki puolestaan kisojen pisimmän sarjan, 53 pistettä.

Ville Pasanen voitti kaisan SM-kultaa vuonna 2008. Hänellä löytyy myös useita muita mitaleita kaisasta ja on myös menestynein kaisapelaaja 2000-luvulla. Tarkemmat tilastot valmistuvat kevään aikana.

Kisojen avauskierroksella nähtiin upea 43 pisteen sarja, kun Matti Kärnä kukisti Porvoon Juha Häkkisen lukemin 60-30. Tiukin ottelu käytiin kahden 1970-luvun nuorten Suomenmestarin välillä, kun Markku Koponen ja Lennart Grünn ottivat yhteen. Ottelu päättyi lopulta Koposen voittoon 60-60.

Jarkko Matti -Laine Samuli 60-40

Toisen kierroksen tehokkaimmasta pläjäyksestä vastasi Ville Pasanen tekemällä 42 pisteen sarjan Jouko Kovalaista vastaan. Kovia nimiä lähti myös kahdesta pihalle, kun mm. Ari Järvinen, Janne Kähkönen ja Tero Kiviaho lähtivät suoraan laulukuoroon kahden kierroksen jälkeen.

2. kierros (boldauksella puhtaana olevat pelaajat ja punaisella pudonneet)
Rautiainen Marko - Laine Samuli 60-14

Kolmannella kierroksella nähtiin varsinaisia murskajaisia, kun mm. Kari Thoménius jäi toisen kerran peräkkäin jo nollille Pasi Kulmalan pudottaessa HBK:n miehen kisoista ulos. Vastikään perjantaina aloituspartinkin ottelussa veistänyt Tuomas Komi koki Turun Kimi Laaksosen tehokkaammaksi lukemin 60-5. Kisojen isäntä Jyri Rautiainen oli tylynä Mika Kaikolle kukistaen tämän lukemin 60-1 ja kisoista ulos. Mika Stark nujersi vastustajansa Jussi Laaksosen todella selkeästi lukemin 60-3 ja myös Jari Suomalainen oli tylynä Eero Tähtiselle lukemin 60-6.

Englund-Rautiainen M 39-60

Seitsemän pelaajaa selvitti tiensä puhtaalla toiselle kilpailupäivälle. Hyvinkään Biljardikerhon Pasi Kulmala, Turun Biljardikahvilan Kimi Laaksonen, Inkeroisia edustava Juha (Tuhnu) Tarvainen, Helsingin Ville Pasanen ja Markku Koponen, Espoon Mika Stark ja Jyväskylän maailmanmestari Marko Rautiainen.

Rautiainen M -Jarkko 60-39

Viides kierros käynnisti toisen kilpailupäivän ja pelit pelattiin tästä eteenpäin vain pääpelipaikassa Ravintola Kaisassa. Yksi luovutuskin nähtiin, kun Juha Niemelä ei saapunut pelipaikalle. Pisimmän ottelun väänsivät Lappeenrannan Jani Sipiläinen ja Helsingin Markku Koponen jotka eivät päässeet aivan loppuun asti vielä rankkareidenkaan jälkeen. Koponen selvitti tästä tiensä jatkoon lukemin 55-40.

Stark - Rautiainen M. 32-60

Kisoissa upeasti neljä ensimmäistä voittoa napsinut Pasi Kulmala voitti edellisen RG-kilpailun, J. Wessmanin muistokilpailun, mutta joutui taipumaan kahteen perättäiseen tappioon, kun Kimi Laaksosen antaman piikin jälkeen myös Jari Suomalainen nujersi Pastorin ja näin Kulmala ulos kisoista kuudennella kierroksella. Suomalainen itse puolestaan sai samalla kierroksella vielä nokkaansa hallitsevalta Suomenmestarilta Marko Rautaiselta lukemin 60-12 ja putosi kilpailuista.

Suomalainen - Rautiainen M. 12-60

Kilpailujen pisin sarja nähtiin seitsemännellä kierroksella, kun Turun Kimi Laaksonen täräytti Kouvolan omaa poikaa, Markus Ollia, alias Bönöä vastaan 53 pisteen sarjan. Ville Pasanen alkaa myös päästä elementtiinsä, kun vastustaja Juha Tarvainen oli vailla mahdollisuuksia ja kärsi 13-60 tappion.

7. kierros
Laaksonen - Olli 60-15
Tarvainen - Pasanen 13-60
Koponen - Rautiainen M. 54-60

Mika Stark pystyi kokeneena kettuna laittamaan Kimi Laaksosen pussikoneen kuriin ja päihitti nuoren Turkulaisen lukemin 60-37. Stark ei kuitenkaan pystynyt mitään liekeissä olevalla Ville Pasasella joka iski viisinkertaisen kaisan Suomenmestarin kanveesiin varsin tylysti lukemin 60-11.

8. kierros
Stark -Laaksonen K. 60-37
Pasanen - Stark 60-11

Niin sanottu semifinaali pelattiin Marko Rautaisen ja Kimi Laaksosen välillä. Kimin voittaessa ottelun olisi turnauksen finaalipari ollut vielä täysin auki ja lähellä voitto olikin sillä Kimi oli jo 42-58 johdossa. Rautsi iski kuitenkin puukon kylkeen tekemällä ensin upean pitkän kaisan kulmaan, perään kaisan uudelleen kulmaan ja jäätävän partin täydensi keskelle tehty kolmas kaisa ja voittoon 60-58.

9. kierros
Rautiainen M. - Laaksonen 60-58

SM-finaalien 2012 parivaljakko kohtasivat jälleen ja molemmat olivat RB Openin finaalissa puhtaalla pelillä. Jos Rautsi teki viime keväänä 64 pisteen sarjan ja nappasi sillä Suomenmestaruuden niin tällä kertaa Ville Pasanen ei antanut sen tapahtua. Todella tylyin ja vakuuttavin lukemin Ville Pasanen nappasi finaaleista voitot molemmista otteluista ja yhteispisteetkin huimat 120-17. Ville Pasanen pelasi jäätävät RB Openin loppupelit sillä neljässä viimeisessä ottelussa vastustajat saivat yhteensä vain 41 pistettä. Ville sarake koko turnauksesta on todella upeaa luettavaa. 10 ottelua, 10 voittoa pistein 600-241 eli keskimäärin Villen vastustajat saivat 24 pistettä ottelussa.