Valkeakosken Biljardikerho ry 60 vuotta

25.10.2024

Valkeakoski, Yhteistalo, Apiankatu 1, vuonna 1959 valmistunut ”liikekeskus”, sinne joukko reippaita, silloin nuorehkoja henkilöitä kasasi Kaisa-pöydän vuonna 1963. Siitä syntyi Valkeakosken biljardikerho, joka rekisteröitiin vuonna 1964 viralliseksi yhdistykseksi. Kerhon avauslyönnin on suorittanut paikallinen legenda, UPM:n patruuna Juuso Walden. Tarkasta päivämäärästä ei valitettavasti ole löytynyt tietoa. Itse Kaisa-pöydällä on monia tarinoita, mutta todennäköisin historia sille on, että se on tuotu venäjän hovista, Leningradista, Valkeakoskelle. Pöytä oli karapöytä mihin innokkaat silloin nuorehkot henkilöt tekivät reiät ja pussit kaisapalloille.

Ajat ja ihmiset muuttuvat, mutta kerho on pysynyt paikallaan, välillä on jouduttu jäseniltä heikkoina aikoina lainaamaan rahaa, että vuokrat on saatu maksettua. Mutta tänään, 60 v perustamisen jälkeen, kerho on voimissaan taas. 

Nykyinen jäsenistö äänesti keväällä 2024 lisätilan vuokraamisesta kerhon käyttöön, kun sopiva naapuritila vapautui. Tila oli alun perinkin ollut kerhon käytössä vuonna 1963, mutta joskus 60-70-luvujen taitteessa sinne oli muurattu väliseinä, ja kerhon käyttämä tila oli puoliintunut. Kesällä 2024, leka heilui ja tiiliväliseinä kaatui, siitä alkoi noin 8 viikon iso remontti, jossa vanhan puolen tilan kaikki pinnat uusittiin, ja uusi lisätila remontoitiin samalla. Lisätiloihin päätettiin hankkia uusi snooker-pöytä, joka on melkein valmiina peleille jo. Kun se on valmis, kerhon tiloissa on 2 pool-pöytää sekä 2 snooker-pöytää.

23.10.2024 kerho järjesti kutsuvierastilaisuuden, jonne kutsuttiin SBIL, Pirkanmaan Pool, taloyhtiön, kaupungin sekä yhteistyökumppanien edustajia. Kutsuttiin myös vanhoja jäseniä, joista osa onneksi saapui paikalle. Arto Blom ajoi paikalle nykyisestä kotikaupungistaan Porista.

Arto on ollut Valkeakosken Biljardikerhon edustajana mukana SBIL:n ensimmäisessä hallituksessa vuonna 1973. Nykyinen johtokunta sai erittäin mielenkiintoista tietoa kerhon historiasta ja vaiheista, ja tapahtuma oli erittäin onnistunut. Kerhon tavoitteena ja tahtotilana onkin vaalia ja kunnioittaa perinteitä ja historiaa. Konkreettisena esimerkkinä tuodaan kerholle taas pelimuoto nimeltä kinkku kärri, aikoinaan suosittu pelimuoto, johon monet voivat osallistua yhtaikaa. Kerholla onkin seinällä kuva, jossa iso liuta pukuihin sonnustautuneita pelaajia pelaavat kyseistä pelimuotoa kerholla, ja ollaankin mietitty, että mikähän peli mahtaa olla kyseessä. Toinen konkreettinen asia on, että Valkeakosken biljardikerhon tulee olla SBIL:n jäsenseura, ja anomus jäsenyydestä onkin jo postitettu.

Jos joku eksyy Valkeakoskelle, tai haluaa tulla ihan varta vasten, ottakaa yhteyttä ja järjestetään tutustuminen ja pelit Yhteistalolla, missä palloja on pussitettu erinäisillä pöydillä yhtäjaksoisesti nyt jo yli 60 vuotta. Liekö Suomen pitkäaikaisin samassa tilassa toiminut biljardikerho?

Teksti ja kuvat: Petri Riiheläinen

Valkeakosken Biljardikerho ry on ollut perustamassa Biljardiliittoa vuonna 1973. Valkeakosken Biljardikerhon 60 v juhlassa Arto Blom snookerpöydällä. Blom valittiin liiton ensimmäiseen hallitukseen vuonna 1973.