SBiL organisaatio tutuksi - Eero Hammais
31.1.2024
Biljardiliiton organisaation toiminnassa on useita henkilöitä, jotka ovat olleet SBiL:n organisaatiossa mukana jo vuosia, mutta ovat mahdollisesti enimmäkseen tuttuja kunkin henkilön oman lajin tai seuran / pelipaikan parissa. Yleensä liiton organisaatiossa olevilla on kuitenkin jo vuosien kokemus myös biljardista yleensä. Alla olevien kysymysten kautta esitellään liiton hallituksen jäseniä sekä lajipäälliköitä.
1. Kuka olet ja mistä tulet, siis asuinpaikkasi ja kotiseurasi?
Nimi on Eero Hammais ja kyseessä aito porilainen. Edustan Porin Biljardikerhoa, jonka puheenjohtajana myös toimin – taitaa olla tätä kirjoittaessa 12. vuosi menossa siinä pestissä.
2. Mikä on toimenkuvasi biljardiliitossa ja miten päädyit mukaan liiton toimintaan? (uusille hallituksen jäsenille: mitä haluaisit saada toteutettua / kehitettyä liiton toiminnassa?)
Linkki SBIL:n valmennuskuvioihin muodostui vuonna 2011, jolloin kävin Aunion Heikin opissa suorittamassa seuravalmentajatutkinnon. Sen jälkeen olimmekin tekemisissä vuosittain aiheen tiimoilta, ja ajatus liittymisestä mukaan jaostoon kypsyi vuosi vuodelta. Koin, että opetus- ja viestintäalan kokemustani hyödyntäen minulla voisi olla annettavaa sekä valmennuksen että valmennuskurssien suunnittelun ja toteuttamisen saralla.
Toimin valmennusjaostossa valmennusvastaavana ja lisäksi SBIL:n hallituksen jäsenenä. Olen panostanut paljon tuoreen ja tämän päivän tarpeisiin vastaavan biljardin alkeiskurssimateriaalin luomiseksi SBIL:n, jäsenseurojen ja muiden suomalaisten biljarditoimijoiden käyttöön. Seuraavana tavoitteena valmennusjaostolla on päivittää SBIL:n valmentajan polku ja alkaa toteuttaa biljardiohjaajan sekä tason 1 ja 2 valmentajakoulutuksia.
3. Mikä on urheilun järjestötoiminnassa (liitto, oma seura) parasta, entä haastavinta?
Parasta on yhteisöllisyys, hyvät yhteiset naurun hetket, mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti lajin kehitykseen koko Suomessa sekä ne herkulliset tilanteet, kun näet uuden inspiraation lajia kohtaan syttyvän nuoren pelaajan silmissä ja tiedät, että olet saattanut olla taustalla tätä mahdollistamassa. Haastavinta taitaa olla uusien puuhamiesten ja -naisten löytäminen lajin pariin.
4. Miten / minkä takia biljardi on valikoitunut lajiksesi, ja onko sinulla myös muita harrastuksia?
Pallojen kauniit liikkeet ja kierteet kiehtovat. Se kontrollin tunne, kun homma siirtyy autopilotille. Olen 90-luvun alusta alkaen pelannut biljardia aina sopivan paikan tullen, kiitos isälleni tämän mahdollistamisesta. Jalkapalloa pelasin tosissani teini-ikään saakka, maajoukkuetasollakin, ja uskon vahvasti, että pallolajit tukevat toisiaan. Nykyään luon peruskuntoa lenkkeilyllä ja juoksen kuntomaratoneja.
5. Onko jotain mitä haluaisit muuttaa / kehittää suomalaisessa urheilukulttuurissa / biljardissa, miksi?
Tuoda mentaalivalmennuksen oppeja paremmin pelaajien tietoisuuteen. Sitä kautta mahdollistaa positiivista asennetta, positiivista peliä ja vahvistaa pelaajien itseluottamusta. Lisäksi viedä lajia vielä pari pykälää urheilullisempaan suuntaan kilpailuun valmistautumisen, ravitsemuksen ja fysiikan osalta.
6. Mikä on mieleenpainuvin muistosi henkilökohtaisesta biljardista, esim. kilpailu, voitto/tappio, vastustaja?
Olisikohan se vuonna 2011 pelattu 9-pallon divisioonien mestaruuskilpailu Turussa, jossa oli ennätykselliset 160 pelaajaa ja pelasin itseni finaaliin saakka.
7. Entä mikä on ollut sinuun eniten vaikuttanut biljardiin liittyvä tapahtuma
Nyt jo edesmenneen seuratoverini aikanaan paljastama pelin salaisuus: ”Muista, että voit aina valita, mihin kiven laitat.”