Robin Hull joutui taipumaan Ronnie O´Sullivanille 4-10

20.4.2014

Robin Hull snooker MM kilpailussa 2014. Kuva: Monique Limbos

Snookerin hallitseva maailmanmestari piti pintansa MM kilpailun ensimmäisellä kierroksella.

Snookerin MM kilpailun ensimmäisen kierroksen ottelussa Robin Hull ei mahtanut lopulta hallitsevan maailmanmestarin Ronnie O´Sullivanin taidoille, vaan joutui taipumaan 4-10 tappioon. Robin Hull pelasi kuitenkin kokonaisuutena hyvin ja omat voittoeränsä hän hoiti loistavasti. Ottelussa muutama muukin erä olisi voinut mennä Robinin plakkariin, mutta pienet epäonnistumiset maksoivat.

Joka tapauksessa hallitseva maailmanmestari Ronnie O´Sullivan ansaitsi voittonsa jatkaen kilpailussa eteenpäin. Robin Hull pelasi loistavan karsintaturnauksen sekä esiintyi Cruciblessa edukseen ja antoi erittäin positiivisen kuvan suomalaisesta snookerista maailmalle. Voimme olla erittäin ylpeitä Robin Hullin esityksestä. Toivottavasti näemme Robinin seuraavan kerran kotimaan kamaralla ottelemassa snookerin Suomen mestaruudesta Helsingin Kulttuuritalolla lauantaina 24.5.2014.

Otteluselostusta:

Snookerin MM kilpailun ensimmäisen kierroksen ottelu Robin Hull vs Ronnie O´Sullivan

Robin Hull aloitti ensimmäisen erän erinomaisesti tehden upean 53 pisteen sarjan. Robinilla oli mahdollisuus tehdä kisojen ensimmäinen pussitus ottelun toisessa lyönnissään, mutta punainen osui hiuksen hienosti pussin reunaan eikä mennyt sisään. Tästä Ronnie O´Sullivan pääsi tekemään itselleen 45 pisteen sarjan. Tämän jälkeen Robin pääsi yrittämään ja onnistui hienosti pitkässä punaisessa. Jatkossa Robinilla hieman vaikeuksia, mutta selviytyi silti niistä hienosti. Robin vaikutti erittäin keskittyneeltä ja myös rennolta, jota hän oli myös ottelun alussa kun pelaajat astelivat yleisön eteen äänekkäästi kannustaen. Suurimmat aplodit sai luonnollisesti puolustava mestari, mutta myös Robin sai raikuvat suosionosoitukset.

Viimeiseen punaiseen Robin joutui tekemään seiftin 53 pisteen jälkeen. Tästä Ronnien vastaseifti jonka jälkitilanteesta Robinilla oiva mahdollisuus pussitukseen mutta ei ikävä kyllä siinä onnistunut. Pallo jäi Ronnielle näkyviin ja siitä hän teki kaikki loput pallot voittaen erän. Tosin Ronnie oli ehkä yllättävän epävarma lyönneissään, sillä hän varmisteli lyöntiasentoja sekä lyöntipallon sijaintia useasta eri kohdasta. Robin pelasi kuitenkin erittäin kelpo erän ja MM kisa-avauksen tasapainoisesti ja rauhallisesti.

Toinen erä oli nopeasti ohi sillä Robinin huonon punaisen osuma jätti paikan Ronnielle, joka teki hienon 124 pisteen sarjan.

Robin pussitti kolmannessa erässä punaisen mutta epäonnistui heti perään mustassa lähialueelta. Ronnie teki muutaman pallon mutta epäonnistui lähes samanlaisessa mustassa. Tämän jälkeen Robin epäonnistui pinkin restilyönnissä ja sai kasaan vain 25 pistettä. Ronnie rankaisi siitä ja otti jo kolmannen erävoiton itselleen.

Ronnie yritti punaista rohkealla toivotaan toivotaan lyönnillä. Robin epäonnistui puolestaan karkeasti liian paksulla osumalla, tästä paikka Ronnielle joka onnistui. Ronnie on huippuvireessä ja tekee vaikeistakin asennoista ja paikoista ihailtavalla varmuudella. Tosin heti perään ehkä ylimielinen yritys joka kostautui antaen Robinille mahdollisuuden. Rohkea pinkki sisään ja pallot hyvin pöydällä joka johtikin aivan huikeaan 102 pisteen breikkiin ja kuparinen on rikottu. Erä Robinille ja kavennus 1-3.

Robin aloitti pistetehtailun joka jäi kuitenkin harmittavasti 19 pisteeseen muutaman sentin liian pitkälle menneen lyöntipallon seurauksena. Siitä rohkea yritys pitkä punainen, joka osoitti ettei Robin ole ottelussa peruuttelemassa. Erä tiukkaa seiftipeliä jossa pallot hajallaan eri puolilla pöytää. Robin pääsi tekemään Ronnien epäonnistuneesta seiftistä 30 pistettä, mutta ikävä moka punaisesta päätti breikin teon siihen. Tilanne Robinille 43-6. Robinilla hyvä paikka kuitata erä itselleen mutta ruskea keskelle epäonnistuu. Todella harmittavasti sillä loput pallot olisi ollut tehtävissä ja samalla erä olisi ollut kotona. Ronnie tarvitsi yhden snookerin jonka hän teki taitavasti heti ensimmäisellä yrittämällään. Robin ei osunut ja lyöntipallo jäi niin hyvään paikkaan ettei Ronnie siitä erehtynyt. Ronnie teki myös loput pallot, joista vaikea pinkki aivan vallin reunassa josta pitkä valkoisen kuljetus mustan päälle oli täydellinen. Mustalla Ronnie varmisti itselleen 4-1 johdon. Erä olisi ollut Robinin ilman epäonnistunutta ruskeaa.

Kuudennen erän Ronnie aloitti jälleen onnistumalla pitkällä punaisella. Robin sai katsella mestarin breikintekoa penkiltä. Tilanne jo 5-1 Ronnien hyväksi.

Robin aloitti seuraavan erän hienosti mennen 60-0 johtoon, jonka katkaisi, jälleen kerran epäonnistunut pitkä punainen. Ronnie yritti vaikeaa mustaa vallin vierestä vasemmalla kädellä, ja epäonnistui. Robin teki tarvittavat pisteet ja voitti erän kaventaen tilanteeksi 5-2.

Kahdeksannen erän alkuun Robinin lyöntipallo karkasi ja siitä jäi paikka Ronnielle. Seuraava kyyti kuitenkin epäonnistui joka jätti niin ikään kyytimahdollisuuden Robinille joka puolestaan siinä onnistui. Jatko kuitenkin kuivahti ja plakkariin vain yksi piste. Ronnie eteni jo 61-1 johtoon josta jälleen Robinille rohkea yritys pitkään punaiseen, mutta epäonnistuminen. Tästä Ronnie tekee pöydän tyhjennyksen ja erävoitto tilanteeksi 6-2.

Ronnien breikin teko alkoi Robinin jätettyä lyöntipallo pakkaan suoralle linjalle yhdelle punaiselle. Tämän Ronnie käytti hyväkseen hajoittamalla pakan kunnolla seuraavalla lyönnillään. Nyt pallot hyvin erillään eikä Ronniella ollut vaikeuksia tyhjentää pöytää. Mukana oli jälleen pari loistavaa pitkää lyöntiä sekä erittäin itsevarmaa työskentelyä. Erä oli nopeasti ohi Ronnien tehtyä 90 pistettä.

Aamupäivän jälkeen tilanne siis selvästi 7-2 Ronnie O´Sullivanin eduksi ja hän tarvitsee illalla jatkuvassa ottelussa vain kolme lisäerää voittaakseen ottelun. Toivon mukaan Robin Hull saa treenipöydällä pitkiin pussityksiin parempaa tarkkuutta ja varmuutta sillä niihin tämä ottelu on tähän mennessä aika pitkälti ratkennut. Ronnien pussitusprosentti pitkissä palloissa oli 87 % kun Robinilla vastaava luku oli vain 27 %. Ronnien paras breikki ensimmäisistä yhdeksästä erästä oli 124 kun Robin teki yhden loistavan 102 pisteen lyöntisarjan.

Toinen sessio alkaen 10 erästä.

Robin Hull asteli hyvätuulisen näköisenä iltasessioon, vaikka takana selkeä tappioasema. Toivottavasti takaraivossa ei ole tummia ajatuksia, vaan Robin painaa hyvällä mielellä ja nauttii ottelun loppuun saakka. Näin näyttikin alkavan, sillä Robin otti ensimmäisen pisteen nätillä punaisella keskelle ja hyvä jättö siniselle. Hyvä alku loppui ikävään kosketusvirheeseen, mutta 24 pistettä kuitenkin. Enemmänkin olisi varmasti tullut. Ronnie teki seuraavaksi 30 pistettä, sillä pakan hajotus ei onnistunut maksimaalisesti. Punaiset oli hyvin hajallaan pöydällä kun Robin pääsi yrittämään jatkopisteitä. Rennosti hän pussittikin punaisia ja mustia kunnes toiseksi viimeinen punainen, freimipallo, epäonnistui. 65-35 Robinin johto. Ronnie tekee oivan seiftin jota Robin ei saa kunnolla purettua. Tästä Ronnie tekee tarvittavat pisteet ja vie erän. Harmittava takaisku Robinille, sillä niin lähellä erävoittoa hän oli.

Robinin pakkalyönti antoi Ronnielle mahdollisuuden avata pistetili 11 erään. Siitä Ronnie teki 16 pistettä. Robinin vuoro yrittää, saaliiksi 39 pistettä hyvillä lyönneillä. Muutaman turvalyönnin jälkeen Robin onnistuu aamupäivällä niin vaikeissa pitkässä lyönnissä vaikka siitä ei jatkoa seurannutkaan. Kuitenkin hyvä signaali siitä että Robin ei anna periksi vaan pyrkii hyökkäämään myös pitkiin palloihin aina kun vain mahdollista. Muutamien pisteiden jälkeen  tilanne 48-16 Robinin hyväksi kun rohkea yli keskeen lyöntikin uppoaa. Taas hyvä pitkä sisään Robinilta ja perään loistava seifti ruskean taakse. Ronnie joutuu yrittämään purkua ja vasta neljäs kerta onnistuu. Pisteet lopulta Robinille ja ottelun kavennus 8-3.

12 erän alkuun Robin sai jälleen pitkän punaisen sisään, loistavaa. Muutamia pisteitä kummallekin. Robin kuitenkin selvästi niskan päällä tehden hyvää jälkeä. Ronnie sai myös oman tilaisuutensa mutta lyöntipallo karkasi liian pitkälle eikä Robin enää sen jälkeen erehtynyt vaan voitti erän. Ottelutilanne tässä vaiheessa 8-4 Ronnie O´Sullivan hyväksi. Robin Hullin iltasession alku hyvällä mallilla ja ikävä että häneltä 10 erä jäi saamatta, muuten tilanne olisi jo kutkuttavan tasainen ja saattaisi tuoda jo Ronnielle paineita.

13 erän alkuun Robinin ensimmäinen pitkä punainen epäonnistuu iltasession aikana. Ronnie pääsee pöydälle josta tekee 31 pistettä. Robinin liian paksu osuma punaiseen antaa jälleen Ronnielle mahdollisuuden josta tuleekin sarjaa aina 62 pisteeseen saakka. Robin tulee pöydälle pallot pahassa paikassa, joista saa haalittua vain 15 pistettä. Turvalyöntitaistelujen jälkeen Robin pussittaa lyöntipallon eikä hänen seiftitkään purreet kuten oli tarkoitus. Erä Ronnie O´Sullivanille ja tilanne Robin Hullin kannalta jo tukala 9-4.

14 ja lopulta viimeisen erän alku oli tarkkaa snookeria molemmilta. Ikävä kyllä Robinin pitkä punainen ei uponnut josta Ronnielle jäi helppo työ laittaa pallo sisään. Ronnien sarja kesti kuitenkin vain 12 pisteen verran. Robinin lyöntipallo jäi lopulta päätyvalliin aivan punaisen eteen, josta Ronnie teki pussituksen ja nousee hienosti mustan päälle. Pallot ovat Ronnien kannalta mukavasti hajallaan, mutta vielä puolustava mestari ei päässyt ottelua lopettamaan vaan Robin pääsi vielä kerran pöydälle mutta ei onnistunut saamaan erän kuparista rikki. Näin Ronnie tulee takaisin vuoroon ja tekee varmasti loput pallot voittaen ottelun eräluvuin 10-4. Näin Robin Hullin tie Cruciblessa päättyy ensimmäisellä kierroksella, kun taas Ronnie O´Sullivan jatkaa eteenpäin.

Tappiosta huolimatta Robin Hull voi olla kuitenkin varsin tyytyväinen kokonaisuuteen, sillä hänen esiintymisensä maailman snookerpyhätössä paikalla olevien satojen katselijoiden ja miljoonien silmäparien seuratessa niin television kuin internetin välityksellä oli ilman muuta maailmanluokkaa. Robin vakuutti kuuluvansa maailman snookereliittiin ja pystyvänsä taistelemaan tasapäisesti ketä tahansa, jopa tällä hetkellä maailman ylivoimaisinta pelaajaa Ronnie O´Sullivania vastaan. Vain muutamat pienet asiat erottivat tällä kerralla pelaajat toisistaan, mutta tulevaisuus näyttää joka tapauksessa valoisalta Robinin kannalta. Ja kun ajattelee mistä lähtökohdista Robin Hull lähti MM karsintaturnaukseen, lähes olemattomasta pelikokemuksesta kuukausiin. Aivan huikea kokonaisuus ja valtavan hyvä esimerkki suomalaisille nuorille snookerharrastajille. Robin Hull osoitti että maailman snookerin kärkipaikoille on mahdollista päästä.

Ronnie O´Sullivan pelaa Robin Hullia vastaan snooker MM kilpailussa 2014. Kuva: Monique Limbos
Robin Hull snooker MM kilpailussa 2014. Ronnie O´Sullivan odottaa vuoroaan. Kuva: Monique Limbos