Pirkanmaan 60 v. 9-pallon mestaruuskisa

23.10.2024

Keväällä 2024 aloitettiin Nokian Biljardiklubilla järjestämään Pirkanmaan mestaruus- kisoja 60v. täyttäneille pelimiehille. Keväällä pelattiin 8-palloa ja nyt oli vuorossa nopeatempoinen 9-pallo. Osanotto hieman yllätti järjestäjän, kun kisaan ilmoittautui lopulta 16 pallon lyöjää. Keväällä oli 8-pallossa mukana 11, niin osallistumismäärä ylitettiin reippaasti. Enemmänkin pelaajia olisi ollut tarjolla, mutta päättivät valita samaan aikaan järjestettävät 14.1 SM-kisat. Vahingossa osuivat päällekkäin.

Hieno pelaajamäärä antoi tunteen, että kisassa saattaa olla sitä ”suuren urheilujuhlan” tuntua, koska 16 pelaajan kaavio tuli täyteen ja on ihannetilanne kisajärjestäjälle.

Hienoa oli nähdä vanhoja tuttuja vuosien ja vuosikymmenten takaa, mutta myös ihan uusia ja tuoreita pelimiehiä näissä karkeloissa. Pelaajamäärän lisääntyessä hiljalleen näissä kisoissa on merkkinä, että tämän ikäluokan kisojakin tarvitaan ja menestystä hamutaan vielä vanhemmallakin iällä. Biljardikilpailu on siis erittäin tärkeä sosiaalinen tapahtuma, jossa ylläpidetään mielen virkeyttä ja harrastetaan yhdessä.

Kilpailun atmosfääri oli huikea, sillä otteluissa pelaajat keskittyivät suorituksiinsa ja ne, jotka odottivat pelivuorojaan, seurustelivat keskenään ja nauttivat kisafiiliksestä kukin tavallaan, hymyssä suin ja nauttien tilanteesta. Huikeaa herraenergiaa!

Uusista osallistujista pitää hieman kehua ja mainita uskalluksesta osallistua, yrittää parhaansa ja ”kiusata” parempia pelimiehiä, minkä kykenevät. Yksi aivan huikean kisan pelanneista oli Ilkka L., joka varsinkin alun toisella kierroksella ”piinasi” tulevaa kisan voittajaa ns. kontraan ja pelasi kisassa hienosti jaetulle viidennelle sijalle.

Uusista tulokkaista hienosti pelasivat myös mm. Pekka T. ja Juha T., Kisan kuopus jäi vielä ns. lähtökuoppiin, mutta eiköhän se siitä vielä iloksi muutu.

Kilpailun tasoa voisi kuvata melko hyväksi, kun mukana oli takavuosien senioreiden Suomen mestareita ja myös viimeaikaisia Pirkanmaan mestareita eri biljardilajeissa.

Kovimmista pelimiehistä mm. Mikko R. ja Pauli J. eivät löytäneet itsestään parasta virettä peleihinsä tällä kertaa, mutta ovat aina vaarallisia vastustajia.

Kisassa pronssimitalien arvoisesti pelasivat Kari H. ja Jouko P., jotka pelasivat hyvin alkukierrokset, mutta ilmeisesti pelillinen energia oli jo sen verran loppusuoralla, ettei sitä riittänyt enää cup kierroksille, vaikka parhaansa yrittivät.

Hopeamitalin arvoisesti hyvin pelannut Mikko Puotiniemi hävisi niukasti 4-5 ekalla kierroksella ja näytti häviäjien puolella kisassa parastaan, eikä hävinnyt ottelujaan ennen kuin vasta finaalissa. Olisikohan tasainen semifinaaliottelu vienyt viimeisetkin energian rippeet, kun finaalissa peli ei sujunut samaan malliin, kuin aiemmin.

Kultamitalin arvoisesti pelasi Olavi Virta, joka ei hävinnyt peliäkään ja kruunattiin näin ollen 60v. Pirkanmaan 9-pallon mestariksi. Sama pelaaja voitti keväällä myös 8-pallossa ja oli näiden kahden kilpailun vetäjä.

Peliolosuhteet saivat pelaajilta myönteistä palautetta ja toivottiin Nokian Biljardi ry:n järjestämiä kisoja jatkossakin.

Kilpailun aikataulu oli laskettu niin, että kun aloitettiin pelit klo 10.00, niin kisa tulisi päätökseen noin klo 19.00. Aikataulu piti kohtuullisen hyvin paikkansa, sillä finaali päättyi illalla vähän yli 20.00.

Kiitos pelaajille hienosta pelipäivästä ja onnittelut mitalisteille!

Pirkanmaan 60 -vuotiaiden 9-pallon mestaruuskisan voittaja Olavi Virta (vas) ja toiseksi tullut Mikko Puotiniemi.
Pirkanmaan 60 -vuotiaiden 9-pallon mestaruuskisan kolmossijat saivat Kari Haapanen (vas) ja Jouko Pitkänen.