Nokialla tapahtuu

16.5.2024

Nokialla on vireätä biljarditoimintaa, siitä alla muutamista tämän kevään tapahtumista yhteenvetoa. Tekstit ja kuvat Olavi Virta.

---

NOKIAN 9-pallon MESTARUUSKISA TULOSLISTA v.2024:

1.     Granat Nico Tre         

2.     Övermark Eevertti Tre          

3.     Kiiveri Harri Nokia       

4.     Autero Einari Ylöjärvi

5.     Valkama Ville Nokia

 Kovala Konsta Tre

7.     Kurttila Miko Sastamala

 Suonpää Mika --”--

9.     Nuolikoski Raine  --”--

 Ahonen Pasi Nokia

 Hirvonen Matti sr.  --”--

 Ahonen Olli Tre

13. Sallinen Janne Sastamala

      Rekilä Panu Tre

      Lepistö Tero  --”--

      Valkila Toni Nokia

17. Aro-Heinilä Tuomas --”--

      Vartiainen Johanna Lappeenranta

      Leskinen Ilkka sr. Tre

      Nyman Roni Nokia

      Kari Joel jr. Pirkkala

      Järvelä Mikko Nokia

      Lagerstedt Pauli --”--

Nokialla pelattiin jälleen Nokian 9-p. mestaruudesta ja mukaan ilmoittautui peräti 23 pelaajaa, joita mestaruustitteli kiinnosti. Kisailemassa oli paljon vanhoja tekijöitä, mutta myös monta uutta pelaajaa, joita ei aiemmin tämmöisessä kisassa olla nähty. Maininnan arvoisia huomioita voisi antaa kisojen nuorimmalle osanottajalle eli Joel Kari 13v., joka uskalsi tulla testaamaan taitojaan aikuisten seurassa. Myös ainoalle naispelaajalle Johanna Vartiaiselle ja kahdelle senioripelaajalle Matti Hirvoselle ja Ilkka Leskiselle, jotka uskaliaasti lähtivät kokeilemaan mahdollisuuksiaan nuorempien mukana.

Kilpailu aloitettiin klo 11 ja peleille oli laskettu peliaikaa n. 50 min/ peli, mutta peleistä tulee aina eri mittaisia ajallisesti ja se riippuu aina siitä, millaisia pelipareja arvonta antaa. Pelaajat tietysti yrittävät parhaansa, että pysyisivät annettujen peliaikojen puitteissa. Kisa eteni päivän aikana hyvin, vaikka finaalin alku myöhästyikin n. 1.30 tuntia alkuperäisestä, arvioidusta aikataulusta. Kisa saatiin kuitenkin saman vuorokauden aikana onnelliseen päätökseen yöllä n. klo 23.45.

Nokialaisista pelaajista parhaiten eli pronssimitalin arvoisesti pelasi Harri Kiiveri ja hyvin pelasikin, kunnes mitalipeleissä kunto taisi vähän pettää nuorempien kyydissä. Kaaviossa, voittajien puolen kolmannella kierroksella Kiiveri voitti Övermarkin tiukassa pelissä 5-4 ja laittoi tulevan hopeamiehen hakemaan lisävauhtia häviäjien puolelta. Kiiveri pääsi voitollaan ns. pikkufinaaliin, jossa vastaan asettui tuleva kultamitalisti Nico Granat. Tässä pelissä Granat joutui kohtuullisen tiukoille Kiiverin kanssa, mutta selvitti pelin itselleen lopulta 6-4 ja näin finaaliin Granat ja pronssipeliin Kiiveri.

Övermark tosiaan haki vauhtia häviäjien puolelta ja pelasi kaksi tiukkaa lisäpeliä, joista selvisi niukin naukin pronssipeliin. Övermark päätti maksaa ”potut pottuina” Kiiverille, eikä antanut hänelle armoa vaan voitti hieman rumin luvuin 6-0 ja meni näin finaaliin.

Finaalissa oli lopulta kaksi melko kovan luokan pelaajaa Tampereelta ja myöskin samasta Pirkanmaan Pool-liigan mestaruussarjan joukkueesta eli Nico Granat ja Eevertti Övermark.

Peli lähti ensin etenemään tasaisesti, mutta pelin edetessä Granat alkoi ottaa pelin ohjaksia vahvemmin haltuunsa ja eteni tehokkaan näköisellä pelillä 6-3 voittoon.

Nico Granat kruunattiin Nokian 9-p. mestariksi v.2024.

Kiitos kaikille pelaajille hienosta ja hyvähenkisestä kisasta!

---

 

NOKIA OPEN 2024 TULOKSET

Tämän vuoden biljardin 9-pallon Nokia Open oli ns. tynkäkisa, koska mukana oli vain 8 pelaajaa, jotka tulivat Nokialta, Pirkkalasta, Kangasalta, Ylöjärveltä, Sastamalasta ja Tampereelta.

Kisa pelattiin kahdessa 4 pelaajan lohkossa, joissa kaikille tuli kolme ottelua ja tuloksien perusteella molemmista pääsi semifinaaliin kaksi parasta pelaajaa. Kisa pelattiin, kuten aina, tasoituksilla ja niistä tulikin pelaajilta positiivista palautetta. Kahden pelaajan kohdalla tasoitusluku olisi voinut olla jotain muuta, mutta etukäteen on hyvin vaikea tietää pelaajan ns. päivän kunnosta ja tasoituksen osumisesta kohdalleen. Määritteleminen heijastuu aina pelaajan historiaan ja suhteessa paikalla oleviin muihin pelaajiin. Jonkun kohdalla väkisinkin osuu pieleen, mutta pyritään korjaamaan seuraavaan kertaan.

Turnauksen pelaajat osoittivat hienoa arvostusta ja kokemusta, mitä kilpailemisessa tarvitaan, jotta pelillisesti asiat toimivat ja kaikilla pysyy keskittyminen kulloiseenkin otteluun hyvänä. Yhtenä hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Joel Karia 13v., vaikka hävisikin kaikki ottelunsa, niin sinnikkäästi hän keskittyi jokaiseen otteluun ja yritti loppuun asti. Toivottavasti muitakin junioreita nähtäisiin tulevaisuudessa näissä karkeloissa, ettei Joelin tarvitse yksin edustaa nuorempaa sukupolvea.

Lopulta semifinaaliin pääsystä kisattiin pienillä marginaaleilla eli yhden tai kahden erän eroilla, niin tasaisia ottelut olivat suurimmaksi osaksi. Ainoa pelaaja, joka selvitti lohkovaiheen puhtaalla pelillä, voittaen kaikki kolme otteluansa, oli Juha Ristolainen. Semifinaaliin selvittivät lopulta tiensä edellä mainittu Ristolainen, jonka pariksi tuli Konsta Kovala ja toiseen pariin tuli Raine Nuolikoski sekä Toni Valkila. Kolme viimeksi mainittua ovat nokialaislähtöisiä pelaajia.

Toisessa parissa Raine sai pitkällisen puurtamisen jälkeen kovan ”työvoiton” Tonista ja meni finaaliin luvuin 7-6. Toisen parin ottelu oli selkeämpi, jossa Konsta vei voiton Juhasta luvuin 7-4 ja selvitti näin tiensä finaaliin. Finaalipariksi tuli siis Raine ja Konsta, joista vahvemmaksi osoittautui lopulta Raine tuloksella 7-3. Nokia Open 9-p. mestariksi v.2024 kruunattiin Raine Nuolikoski.

Lopputulokset:

1.    Raine Nuolikoski +2 Sastamala

2.    Konsta Kovala +2 Nokia / Tre

3.    Toni Valkila +1 Nokia

Juha Ristolainen +2 Kangasala

5.    Nico Granat  0 Tre

Panu Rekilä  +2 Ylöjärvi

7.    Niko Myllymäki 0  Nokia / Tre

8.    Joel Kari 13v.  +4  Pirkkala

Kiitos pelaajille hyvistä peleistä ja hienosta kisasta.

---

 

PIRKANMAAN 8-p. MESTARUUSKISA

SENIORIT 60v. Nokia

 

TULOSLISTA:









1. Virta OlaviNB-TeamNokia
2. Haapanen Kari
Tampere
3. Paavilainen MikkoSmall BoysYlöjärvi
    Järvinen PauliTampereen A-kiltaTampere
5. Puotiniemi MikkoVBK 3Valkeakoski
    Hepo-oja Harri
Tampere
7. Hirvonen RauliPC-TasanneKangasala
    Leskinen Ilkka
Tampere
9. Järvinen MattiPoolersTampere
    Kaipainen AnttiRatsumestari 3Urjala
    Hirvonen Matti
Nokia






 

PIRKANMAAN 8-p. MESTARUUSKISA SENIORIT 60v. Nokia

Nokian Biljardi ry sai jälleen järjestettäväkseen Pirkanmaan mestaruuskisan ja tällä kertaa vuorossa oli senioreiden 60v. täyttäneiden herrasmiesten kokoontuminen pelipöytien ääreen Nokialla.

Lopulta kisaan ilmoittautui 11 urhoollista pallon lyöjää ja heidän ikähaarukka oli 60v.- 80v.  Pelaajat olivat Tampereelta, Valkeakoskelta, Urjalasta, Ylöjärveltä, Kangasalta ja Nokialta.

Pirkanmaan oli siis hyvin hienosti edustettuna eri puolilta, vaikka muualtakin olisi saanut tulla.

Muutamien pelaajien kohdalla oli tiettyä nostalgiaa, jälleennäkemisen riemua ja uteliaisuutta nähdä, että vieläkö vanhoilla tutuilla pysyy pelikepit käsissä ja/ tai näkeekö enää palloja. Todisteita pelillisistä kyvyistä vielä saatiin, koska nämä yli 30v. pelipiireissä olleet nostalgiatutut valtasivat jälleen tarjolla olleita kärkipaikkoja, niin kuin niin monta kertaa aiemminkin.

Uusiakin pelimiehiä nähtiin Nokian Biljardiklubilla ja varsinkin sellaisia, jotka eivät suuremmin käy tämän kaltaisissa kisoissa. Oli kuitenkin hienoa nähdä heitäkin mukana näissä karkeloissa ja varsinkin pari nokialaista pelistä innostunutta, jotka eivät ole vielä käyneet tämän kaltaisissa kisoissa.

Mitalipeleihin pääsystä kisailtiin molemmin puolin alkukaaviota ja lopulta sinne ns. cup-vaiheeseen tiensä selvitti neljä, siihen asti pelillisesti vahvinta peluria ja näistä Pauli Järvinen ja Olavi Virta menivät suoraan voittajien puolelta, häviämättä peliäkään. Kaavion toiselta puolen eli ns. häviäjien puolelta selvittivät tiensä cup-vaiheeseen Mikko Paavilainen sekä Kari Haapanen.

Cup-vaihe tarkoittaa, että peli on kerrasta poikki ja tässä tapauksessa, kun on neljän pelaajan cup, niin häviäjät jäävät pronssille ja voittajat menevät finaaliin.

Cup-vaiheen pareiksi muodostui Virta vs Paavilainen ja Järvinen P. vs Haapanen. Cup-pelit sovittiin pelattavaksi kuuteen voittoon. Ensimmäisessä parissa otti komennon heti alkuvaiheessa Virta johtaen peliä jo parhaimmillaan 4-1, mutta Paavilaisen löydettyä kirivaihteen alkoi peli hiljalleen tasaantua ja lopulta oltiin ns. kontratilanteessa eli ratkaisuerässä. Monien kimuranttien vaiheiden jälkeen Virta sai käsipallon ja selvitti viimeiset neljä omaa palloa ja mustan kasipallon laillisesti, selvittäen itsensä finaaliin tuloksella 6-5. Toisessa parissa Järvinen vs Haapanen kisasivat ensi tasaisissa merkeissä, mutta lopulta Haapanen selviytyi 6-4 voitolla finaaliin.

Finaali oli kahden melko väsyneen ikämiehen pelillistä taapertelua, olihan kisailtu jo siihen mennessä noin 11 tuntia. Pelattava oli kuitenkin, kun olihan nyt kyseessä himoittu Pirkanmaan 8-p. mestaruus.

Lopulta parin tunnin pallottelun päätteeksi Kari ”kapa” Haapanen sijoittui hopealle ja oli kuitenkin tyytyväinen, kun omien sanojensa mukaan ei odottanut itseltään näin vahvaa suoritusta.

Mestariksi selviytyi lopulta melko vakuuttavasti Nokian Biljardi ry:tä edustava Olavi Virta, jonka voittoluvut olivat sangen selkeät 6-1. Hänelläkään ei ollut suuria odotuksia kisassa menestymisen suhteen, mutta sanontahan kuuluu; yllätyksethän kuuluvat biljardiin. 😉

Nöyrimmät kiitokset mukana olleille ja hienosta kisailmapiiristä!

PS. Anomus on tehty jo seuraavaa kisaa ajatellen. (syksy 9-p.).

Nokian 9-p. mestaruuskisan parhaat. Vasemmalla hopealle tullut Eevertti Övermark ja oikealla mestari Nico Granat.
Nokia Open 2024 parhaat. Vasemmalla kultaa Raine Nuolikoski ja oikealla hopeaa Konsta Kovala.
Pirkanmaan 8-p. mestaruus 60v. täyttäneille ja vanhemmille. Kuvassa vasemmalla hopeamies Kari Haapanen ja oikealla kultamies Olavi Virta.