Maaliskuun pelaaja Tuomas Komi

16.4.2015

Tuomas Komi

Komi voitti kaisan Red Ball Openin puhtaalla pelillä sekä saavutti SM hopeaa Pyramidin Pari SM kilpailussa. Lisäksi Komi voitti Pyramidin valtakunnallisen Divisioonasarjan mestaruuden.

Tuomas Komi on valittu liiton maaliskuun pelaajaksi.


1. Olet viime aikoina pelannut monipuolisesti eri lajeja, onko siihen jokin erityinen syy?

Aloitin aikoinaan Poolilla 90-luvun alussa, mutta olen jo kymmenen vuotta pelannut useampaa lajia ristiin. Ensin muutaman vuoden Kaisaa ja Poolia tasaisesti, sen jälkeen Kaisasta on tullut selkeä päälaji. Vuosi sitten jätin Poolin lähes kokonaan ja keskityin vain isoihin palloihin, eli Kaisaan ja Pyramidiin. Ei siihen selkeää syytä ole, saan eri lajeista erilaisia onnistumisen tunteita ja ilmoittaudun muihin kisoihin monesti ihan fiilispohjalta. Meillä EBK:lla on mahdollisuus pelata kaikkia viittä lajia saman katon alla, joten lajirajojen ylittäminen ja rutiinien rikkominen on helppoa. Lisäksi on kiva käydä välillä haistelemassa tunnelmaa muiden lajien kisoissa ja samalla tavata vanhoja tuttuja. 


2. Miten analysoisit ja vertaisit pelaajan näkökulmasta kahta aika erilaista lajia; kaisaa ja poolia?

Molemmat ovat hienoja lajeja, joissa on paljon yhteistä, mutta myös paljon eroavaisuuksia. Suurin ero on siinä, että kaikki välineet (pallojen ja pöytien koko, eripainoiset ja -pituiset kepit) ovat ihan erilaisia, joten lyöntisuorituskin vaatii erilaista hienosäätöä. Itse olen siihen jo tottunut, enkä huomaa suurta haittaa. Suoraan pöydältä toiselle siirryttäessä voi toki olla ongelmia forssin säätelyssä, ennen kuin tottuu pöydän ominaisuuksiin.

Poolissa täytyy keskittyä tasaisemmin, koska ainoastaan erävoitoista saa pisteitä ja pisteen saaminen saattaa vaatia vaikka kymmenen peräkkäisen pallon pussittamisen. Lisäksi poolissa päällevedot on mietittävä useamman lyönnin päähän, jotta saa koko pöydän tyhjennettyä. Oman lyöntipallon kontrollointi on myös keskimäärin suuremmassa roolissa kuin Kaisassa, jossa ei ole samassa määrin ns. maskipalloja. Kaisa taas on lajina taktisempi. Pussit on niin tiukat, ettei niitä voi `huijata´ samalla lailla kuin Poolissa, tämä vaikeuttaa samalla päällevetopeliä. Kaisassa yksittäisten pussitusten arvo on paljon suurempi, joten keskittymistäkin pystyy säätelemään eri tavalla.


3. Voisitko selittää pääpiirteittäin pelifilosofiasi, onko se enimmäkseen esim. hyökkäävä, taktinen, riskien hakija tai riskejä karttava tms.?

Jos olen Kaisassa hyvässä lyönnissä, pelaan mieluummin avointa peliä ja haastan vastustajaa. Jos oma peli on tukkoista, tai vastustaja on hurjassa iskussa, saatan lähteä varovaisemmalla pelistrategialla liikkeelle ja pyrin pitämään pelin jäissä. Tämä saattaa toki vaihdella kesken turnauksen ja jopa kesken ottelun. Muissa lajeissa en juurikaan tykkää seiftailla, vaan pelaan avointa peliä ja haen fiilistä rohkeilla hyökkäyksillä.


4. Millä pelin osa-alueella (taktiikka, seifti, pussitus tms.) olet omimmillasi?

Olen aika tasavahva noissa kaikissa, mutta kaikessa on toki vielä kehitettävää. Koska olen pelannut niin paljon eri lajeja ja kisoja, on suurimmat vahvuudet varmaan monipuolisessa lyöntivalikoimassa ja hyvässä vallien tuntemuksessa. Käytän kaikissa lajeissa paljon valleja hyväkseni ja lyön päällevedot mieluummin reippaammin, jolloin saan saatettua lyönnin paremmin loppuun asti. Yksi vahvimmista osa-alueista on henkinen puoli, eli pää kestää hyvin tiukoissakin paikoissa. Olen lähiaikoina lukenut myös hieman urheilupsykologiaa, ja uskon sen avaavan uudenlaista ajattelutapaa oman pelin kehittämiseen.

 

5. Toimit myös SBiL:n hallituksessa, Kaisan lajipäällikkönä, EBK:n Klubi-isäntänä ja Casper Matikaisen managerina, ym. Mistä aikasi riittää tähän kaikkeen ja mistä joudut karsimaan?

Toki kaikki tämä oheistyö vie hurjasti aikaa ja se on ajallisesti pois omasta treeniajasta, yöunista ja osin jopa päivätyöstä ja parisuhteesta. Onneksi minulla on ymmärtäväinen ja kannustava puoliso, joka on itsekin kiinnostunut lajista ja elää hengessä mukana kaikin tavoin. Minulle biljardi ei ole vain harrastus, vaan se on elämäntapa. Haluan olla mukana kehittämässä lajia, niin seuratasolla kuin hallituksessakin. Ainahan se ei ole helppoa, eikä suinkaan se kaikkein kiitollisin tehtävä, mutta onneksi ympärillä on paljon upeita ihmisiä, joiden kanssa on kiva tehdä asioita yhdessä.

Casperille haluan tarjota mahdollisuuden elää unelmaansa ja koitan kaikin keinoin auttaa häntä matkalla Pool-ammattilaiseksi. Viimeisen kahden vuoden kehitys ja meriitit puhuvat jo puolestaan ja seuraava isompi tavoite onkin henkilökohtainen mitali juniorien Euroopan mestaruuskilpailuista. Casper pääsee lisäksi tänä vuonna pelaamaan kaikki Eurotour osakilpailut, kiitos sponsoreille tämän mahdollistamisesta!