Kari Johansson liiton helmikuun pelaaja
13.4.2023
Turkulainen pitkän linjan pelaaja Kari Johansson on valittu liiton helmikuun pelaajaksi. Johansson voitti MN55 sarjan 8-pallon SM kultaa. Kari ”Brady” Johanssonilla on tältä kaudelta SM voitto jo viime syksynä straight poolista ja tammikuulta 10-pallosta. Bradylla on siis mahdollisuus neljänteen SM kultaan huhtikuussa, kun pelataan 9-palloa. Johansson johtaa myös ylivoimaisesti MN55 sarjan rankinglistaa.
1. Milloin ja mikä sai sinut aikoinaan aloittamaan biljardin ja mikä saa edelleen jatkamaan?
- Biljardin aloitin vuonna 1978 ja peli oli silloin ajan kuvan mukaisesti Kaisa. Kaverin isoveli oli postissa töissä ja joka päivä töiden jälkeen meni bilikseen kolleegoiden kanssa. Mehän ihmeteltiin, että miten joka päivä jaksaa. Pitihän sitä päästä itse kokeilemaan ja se oli sitä myöden selvä. Pallot pyörivät sen jälkeen unissakin mielessä. Toinen harrastukseni golf, johon tartuin vasta myöhemmällä iällä, sopii erittäin hyvin vastapainoksi bilikselle jo ihan vuodenaikojenkin mukaan. Bilis kiehtoo tosiaan edelleenkin ja mielestäni olen oppinut koko ajan uutta eli haasteita riittää. Kun itsellä on vahva kilpailuvietti niin siinä yksi vahva motiivi jatkaa pelaamista eikä tietenkään menestyksen tuomat fiilikset ole vähäteltäviä. Bilis tarjoaa myös paljon ystäviä ja etenkin, kun laji ei ole niin vahvasti ikään rajoittava, niin sitä pystyy harrastamaan myös eri ikäisten kanssa luontevasti. Ja kuten tiedetään fysiikasta : pallolla ei ole kuin yksi tila, jolloin se täysin hallittavissa. Liikkeellä ollessaan niillä tuntuu olevan oma tahto ja se kiehtoo!
2. Mikä on mukavin muisto biljardista kaikkien näiden vuosien aikana?
- Tietenkin niitä on todella paljon, mutta otan nyt esiin muutaman: Muutaman vuoden pelattuani ilmoitin suurieleisesti, että vuonna 1982 voitan nuorten suomenmestaruuden, kun silloin pääsen osallistumaan viimeistä kertaa. Kun se haave toteutui niin olihan upea fiilis.
- Tietenkin Kaisan Suomen mestaruus vuonna 1987 oli lähes uskomaton juttu. En ollut voittanut yhtään kansallista kisaa ennen sitä, joten se tuli aivan puskista ja oli huikea kokemus.
- Parimestaruudet ovat aina hienoja, kun saa jakaa kaverin kanssa voiton. Lämpimästi muistan, kun lajilegenda Rapi Tuomisen kanssa Metropolissa voitettiin tuo Kaisan parimestaruus. Jossain finaalin vaiheessa, kun Rapi ei saanut omassa pelissään mistään säkkiin niin hän tuli kuiskaamaan ikuisesti muistamani sanat ” vain ihme voi pelastaa ”. Sellainen siis tapahtui, kun Rapin leikkuu alkoi palautua ja pokattiin mestaruus.
- Vastaavasti ikävin muisto ” tavallaan ” on Itävällan EM-kisoista 1992, jossa mitali jäi 9-pallossa kahden pallon päähän. Myönnettävä on, että silloin pää petti. Tosin on todettava, että kokemus oli upea, kun pääsi niinkin pitkälle ja kokemus oli mieleenpainuva.
3. Kuinka monta mitalia ja mestaruutta eri biljardilajeista sinulla on?
- Sanotaan, että kiitettävä määrä. Tämä tulee nyt hiukan hatarasta muistista: Yleisen sarjan mestaruuksia on ilmeisesti 12. Siinä on Kaisaa, Poolia, parimestaruuksia ja yksi joukkuemestaruus.
- Sennumestaruuksia jotain ehkä 15 – 17? Siitä olen ylpeä, että kultaisia mitaleja on selvästi enemmän kuin muita yhteensä. Tässä kohtaa mainitsen, että sarjan taso kärsi, kun yksi ehdottomasti kovimmista ja pidetyimmistä pelaajista Timo Siekkinen menehtyi vakavaan sairauteen vuosi sitten. Tässä kohtaa annan hänelle vielä vahvan kunnioituksen kovalle vastustajalleni monista tiukoista peleistä.
4. Mihin tähtäät seuraavaksi? Tuleeko tämän kauden neljäs mestaruus 9-pallossa?
- En voi vastaan väittää, etteikö 9-pallon sennumestaruus olisi vahvasti tavoitteena. Nyt kuulin, että EM-kisoihin ollaan järjestämässä myös 55+ sarja ja se aiheutti sen verran kiinnostusta, että se on ainakin jo kirjattu kalenteriin, joten ei tiedä jos vaikka viiden yleisen sarjan EM-kisan lisäksi pääsisi vielä myös osallistumaan sennukisoihin.
5. Mistä kutsumanimi Brady on tullut?
- Biliksen alkuvuosina matka sujui aina mopolla kesät talvet ( ja tietenkin joka päivä ). Taas kerran saavuin salille ja jätkät olivat pelaamassa flipperia. Pelaamassa ollut kaveri kääntyi ja totesi, että kato ” Brad Lackey ” motocross -kuljettaja. Siitä alkoi nimen mukautuminen. Ensin se oli Bläki ja siitä muotoitui ”Brädi” , jolla tavalla se lausutaankin. Kirjoitusmuodoksi taisin itse valita Brady ( tästä ei ole muistikuvaa ) . Pitäähän sitä jonkinlainen taiteilijanimi olla, kuten suurillakin tähdillä :)
- Sbil:in 50 -vuotis juhlia odotan innolla ja uskon tapaavani siellä useita ystäviä uran varrelta. Siinä tietenkin yksi vahva motiivi jatkaa lajin parissa, hieno lajiperhe, syvä kunnioitus kolleegoita ja kovia kilpailijoitani kohtaan vuosien varrelta .
Brady