Juho Nykänen on valittu liiton lokakuun pelaajaksi

29.10.2014

Juho Nykänen

Juho Nykänen, Kaisa-Karhut, Kotka, on valittu Biljardiliiton lokakuun pelaajaksi. Nykänen voitti Pyramidi Moskovskaja SM kilpailun Oulussa sekä johtaa pyramidin RG sarjaa. Oman pelaamisen ohella Nykänen toimii aktiivisena kilpailujen järjestäjänä sekä biljardin monitoimimiehenä.

1. Voitit Moskovskaja SM kilpailun, mikä oli menestymisen takana?

- Kyseinen kisan pelaaminen ylipäätään Suomessa oli jo haaveen täyttyminen, kuten varmasti jokainen Pyramidisti tuntee yhtälailla nahoissaan. Moskovskaja on pyramidi muodoista meille suomalaisille se kaikkein haastavin, ainakin siinä mielessä että olemme siinä muuta maailmaa selkeimmin perässä. Tämä pohjustuksena sille että nyt kun katsoo fieldiä Suomessa, ei ole montaa joka Moskovskajaa voi sanoa osaavansa pelata kuten pelin omin sen mahdollistaa. Minä kuulun niihin joka aikoinaan hurahti lajiin täysin ja olen sitä elänyt ja hengittänyt siitä asti melko kokonaisvaltaisesti. Työni, harrastukseni ja kilpailemiseni nivoutuu aina jollain tasolla tässä elämänvaiheessa yhteen joka on taas mahdollistanut harjoittelumäärien nostamisen korkeahkolle tasolle ja ennen kaikkea harjoitusvastuksien monimuotoisuus meillä Kotkassa on suuri etu. Tätä kisaa varten minulla oli mahdollisuus harjoitella Pietarin parhaiden naispelaajien kanssa ja aivan ennen kisaa Pietarin parhaiden junioripelaajien kanssa. He muistuttivat minua hyvin siitä miten paljon perässä todella olemme, tai ainakin minä olen, kun ensin häviät seniorinaiselle ja tämän jälkeen 12 -vuotiaalle pojalle. 

Eli vielä lyhyesti vastaukseni:

- Harjoittelu ( rytmi, tekniikka, pitkät sessiot )

- Tiivis pelaaminen ennen kisaa 2 viikon ajan

- Kansainvälisiltä kentiltä ammennettu kokemus

- Nöyryys peliä kohtaan

- Halu voittaa 


2. Missä pelin osa-alueissa sinulla on eniten kehitettävää ja mikä sujuu parhaiten?

- Kehitettävää minulla on selkeästi fysiikassa. Reilu ylipainoni haittaa jaksamistani ja tekniikkaani peliä pelatessa. Mietinkin usein että kuinka hyvä voisin olla jos painaisin puolet siitä mitä nyt. Kehitettävää on myös vielä paljon strategiassa, olen hyvin aggressiivinen pelaaja, ainakin omasta mielestäni ja usein sorrun sitä kautta hölmöihin virheisiin. Malttia siis vaaditaan, mutta ei liiaksi!

Parhaiten minulla sujuu ehkä tekninen suorittaminen määrätyissä suorituksissa eli ne tuhannet toistot alkavat tuottaa tulosta. Olen myös kehittynyt hyvin turnauspelaajana, vaikka jaksamiseni on välillä vaikeaa, niin esimerkiksi SM kilvassa pelasin pitkän ja raskaan pelin Kallion Karia vastaan semifinaalissa jonka lopulta käänsin voitokseni ja olin aivan poikki pelin jälkeen. Otin 15 min tauon ja asetin matalan tuolin pöydän ääreen ja päätin säästellä kaikki voimani pöydälle finaalissa. Onnistuin siinä ja sain pelattua yhden parhaista peleistäni Moskovskajaa siihen tärkeimpään paikkaan. En myöskään luovuta, olen muutamassa kisassa noussut aika reilusta takaa ajo asemasta ohi. Toki niitä on myös toiseen suuntaan paljonkin. Se on biljardia!

 

3. Millä tavalla Suomen pyramidi on kehittynyt viime vuosina ja mitä pitäisi vielä tehdä?

- Suomalaisen biljardin kehittymistä ylipäätään rajoittaa meillä lajin pienuus ja nuoruus mielestäni. Harrastepaikat ovat myös vähissä ja sittenkin tuntuu että joka paikkaan ei riitä pelaajia näinä vaikeina talousaikoina. Etenkin marginaalilajit kuten juuri pyramidi ja myös kara, kärsivät tästä eniten. Pyramidissa yleisessä käytössä olevia pöytiä on kovin vähän. Toki peliä voi pelata myös kaisapöydällä ja pelataankin pääasiassa, mutta Pyramidi sellaisenaan on ihan eri peli sillä isolla 12 -jalkaisella pöydällä. Eli tarvitsemme lisää pöytiä maahamme, miten, se onkin sitten vaikeampaa. 

Laji on kehittynyt paljon siitä kun aloitin sen oliko se 2009 vai 2010. Tänä päivänä meillä on koko Suomen kattava harrastajakunta, vaikkakin satunnainen, mutta kuitenkin. Uudet projektit kuten Pyriksen divisoona sarja toivon mukaan myös tuo uusia harrastajia lajin pariin kilpailemaan. Meillä on lajin parissa erittäin hedelmällinen ja aikaansaava jaosto lajipäällikköineen joka kehittelee uusia juttuja ja pyrkii niitä toteuttamaan resurssien puitteissa. Mitään taikasanaa / kikkaa ei siihen ole. Tärkeää on että peliä pelataan, se pysyy hengissä ja kehittyy siinä määrin kun se on pöytien, seurojen, salien puitteissa mahdollista. Minulla on sellainen sanonta että 200 miljoonaa venäläistä ei voi olla väärässä, tässä pelissä on jotain mikä kiehtoo. Eli uskon että kun ne pelipaikat, kisat ja markkinointi osuu kohdalleen, voimme onnistua siinä että laji menee eteenpäin.


4. Pelaamisen ohella olet myös aktiivinen kisajärjestäjä, salinpitäjä ja lajikehittäjä, missä roolissa tunnet olevasi omimmillasi, miksi?

- Uskoisin että parhaimmillani olen joko kisa vetämisessä tai valmennus / ohjaus hommissa. Jälkimmäisestä pidän itse enemmän. Meillä käy Kotkan salilla vuositasolla satoja oppilaita 5-luokkalaisesta vaariin pelaamassa ja oppimassa bilistä mm. minun kanssani, se on sitä hommaa jonka takia rakastan työtäni. 


5. Terveisesi pelaajille, jotka eivät vielä ole kokeilleet pyramidia?

- Uskaltakaa kokeilla, kysykää neuvoa, koska hyvin pienillä vinkeillä saamme sitä luikkaa avattua jengille. Luikka on kuin oppisi uuden kielen jota kaikki muut puhuu. Se tuo uuden elementin pöydälle jota ei missään muussa pussituspelissä ole. Olen kävelevä esimerkki siitä että lajissa voi menestyä kun jaksaa harjoitella riittävästi. Btw kansainvälinen scene on myös vähintäänkin kiinnostavaa seurattavaa monessa mielessä. Ja tulkaahan käymään Kotkassa kun meillä on leiritys päällä, niin näette mitä se pyramidi on parhaimmillaan kun se on aloitettu 9-vuotiaana.