Juho Nykänen lokakuun pelaaja

31.10.2012

Pyramidin rankingkilpailun voittanut Juho Nykänen (Kaisa-Karhut, Kotka) on valittu lokakuun pelaajaksi

Liiton lokakuun pelaajaksi on valittu Juho Nykänen, joka on voittanut kauden tähän mennessä pelatut molemmat Pyramidin rankingkilpailut, viimeisimmän lokakuussa. Lisäksi Nykänen valittiin Suomen joukkueeseen Pyramidin MM kilpailuun Valko-Venäjälle.

1. Olet voittanut molemmat pyramidin rankingkilpailut tällä kaudella, mistä hyvä vire?

- Viime kausi oli nousujohteinen kokonaisuudessaan joka päättyi parhaalla mahdollisella tavalla kun tuli niin ensimmäinen SM kulta kuin rg-voittokin. Tämä hyvä vire näemmä kesti kesän yli. Uskon sen olevan yhdistelmä kasvamista pelaajana, kun pääsee voittamisen pelosta yli, ymmärtämys lajista syvenee aina kun pelaa tiukkoja pelejä ja kesän aikana tuli ylläpidettyä herkkyyttä pelaten snookeria. Kyllä se harjoittelun määrä jossain vaiheessa näkyy tuloksessa.


2. Pyramidissa on kolme eri pelimuotoa Amerikanka, Moskovskajaja sekä Nevskaja, lyhyesti, miten ne eroavat taktisesti toisistaan?

- Amerikanka on lajeista aggressiivisin, tosin, pelimuodosta löytää paljon uutta kun pelaa tasaisia pelejä ja erät menee sinne viimeisille palloille. Silloin korostuu sekä kohdepallon että lyöntipallon kontrolli ja luovuus kun pelataan safety peliä. Amerikanka on myös brake buildingiltään mielestäni hieno ja yksinkertainen peli, pallo koppaan ja lyönti pallo reikään, Simple as that.

Moskovskaja on lajeista hitain tempoisin. Kun käsipallon suorittaminen tapahtuu vain boxista eli viivan takaa, on se vain meille tätä lajia niin vähän pelanneille vain vaikeampaa. Usein peliä pelataan niin että luikkaa (eli lyönti palloa pussittaessa) lyödessä voimakkuus on sellainen että ohi mennessään kivi jää pussin suulle josta peliä on vaikea aggressiivisesti jatkaa. Tämä tekee pelin luonteesta kovin odottavan, eli odotetaan sitä kaverin virhettä josta rankaistaan muutamalla pallolla. Onhan meilläkin Suomessa pelaajia jotka voivat hyvinkin tehdä 8 sarjoja myös tässä pelimuodossa, mutta ei niin montaa kuin muissa pelimuodoissa.

Nevskaja on pelimuodoista ehkä se helpoin, vaikka ei heti uskoisikaan. Tätä peliä voi pelata kuin edellä mainittua moskovskajaa luikan osalta, mutta useimmiten tämä pelimuoto ruokkii hiukan aggressiivisempiin ratkaisuihin. Nevskajassa luikan jälkeen voi lyödä vapaasta käsipallosta kohdepalloa pussiin. Peli etenee helpoiten niin että etsii aina sen helpoimman luikan ja pelaa sen päälle käsipallosta. Tämä tarkoittaa sitä ettei tarvitse olla kuin muutama pallo irti vallista niin siitä voi rakentaa pitkänkin sarjan, kun taas esim. amerikankassa tämä on huomattavasti vaikeampaa kun pallot ovat valleissa. Tämä peli muoto ei jostain syystä ole saanut niin tukevaa asemaa vielä lajin kotomaissa, syytä en tiedä siihen.


3. Mikä niistä on suosikkisi ja miksi?

- Amerikanka taitaa tällä hetkellä olla suosikkini. Pelaamme Kotkassa useasti ns. straight pyramidia joka on jonkinlainen kopio Poolista tutumman 14.1 pelimuodosta. Tässä pelissä pelaamme usein 30 tai 50 palloon. Lyhyesti, kun 14 palloa on pussitettu ja pöydällä on 2 palloa jäljellä, rakennetaan pakka ilman kärkipalloa, jonka jälkeen sarjaa tehnyt pelaaja jatkaa. Näin jatketaan kunnes sovittu pistemäärä on jommankumman pelaajan osalta saavutettu. Tämä pelimuoto motivoi sarjan rakentamiseen entistä enemmän kuin normi amerikanka ja lajissa yhdistyy niin pussittamisen tarkkuus kuin luovan luikan lyönti. Suosittelen kokeilemaan! Tätä pelimuotoa kokeiltiin nyt Espoossa pelatuissa pyramidin tasoituskilpailuissa.


4. Kävit syksyllä MM kilpailuissa Valko-Venäjällä, miten laji eroaa kansainvälisesti Suomeen verrattuna?

- Lajihan on näissä maissa ensinnä selkeästi HUIPPU-URHEILUN asemassa kun Suomessa me enemmän" harrastellaan vaan". Eniten tämä näkyy pöytä kapasiteetissa mikä meillä on käytössä Suomessa. Kovin vaikealta tuntuu kehittää lajia sellaisenaan kun meiltä löytyy vain kourallinen 12 jalan pöytiä. Toki sitä voi hyvin pelata alkuun pienemmällä pöydällä, mutta pyramidi on pyramidia vasta kun sitä pelataan 12 jalkaisella pöydällä! Tämän tosin ymmärtää kun yleisesti katsoo biljardin asemaa suomalaisessa urheilukulttuurissa, puhumattakaan vielä meidän marginaalisesta pyramidi biljardista. Oli miten oli, tämän sanottuani totean että kyllä tästä pienestä maasta pienen pöytien keskeltä kampeaa vuosittain kavereita jotka voivat haastaa ihan kenet tahansa maailmassa. Mitä se olisikaan jos pöytiä olisi enemmän ja meidän kulttuuri yleensäkin biljardiin olisi toinen, siinä vasta mielenkiintoinen ajatusleikki.


5. Missä lajin osa-alueella MM kilpailujen parhaat pelaajat ovat suomalaisia edellä?

- Aivan lajin kärki kaverit ovat meitä edellä lähes lajin jokaisella osa-alueella. Suomalaisten pääkoppa on se millä menemme heitäkin edelle jos jollain voimme mennä. Muuten on vain myönnettävä että se koneisto mikä heidän takanaan jyllää ja se mahdollisuus pelata lajia työkseen tekee sen että niin kauan kuin meillä tehdään päivä työtä ja opiskellaan niin voimme saavuttaa heitä vain osittaisilla alueilla. Tosin tahdon muistuttaa että kuten Petri Pohjola hyvin osoitti muutama vuosi sitten pelaten itsensä Longoni Cupin finaaliin että kun meillä kolahtaa se hyvä päivä kohdalleen ja on riittävästi rutiinia ja uskoa takana niin mitä vain voi tapahtua!

6. Tuleeko Suomesta vielä pyramidin arvokisavoittaja?

- Aivan varmasti tulee! Milloin, sitä en tiedä.