Juha Hyyryläinen syyskuun pelaaja

18.10.2024

Pitkän linjan biljardipelaaja ja lajivaikuttaja Juha Hyyryläinen (PVK), on valittu liiton syyskuun pelaajaksi. Syyskuun aikana Hyyryläinen voitti poolin MN65 sarjan osakilpailun ja oli 2 divarikisassa toinen. Hyyryläinen on ollut biljardissa vuosikymmenien saatossa mukana myös muissa rooleissa, kuten saliyrittäjänä ja liiton hallituksen jäsenenä sekä toiminut Snookerin lajivastaavana.

 

1. Olet ollut biljardissa mukana jo vuosikymmeniä eri rooleissa, mistä sait alkusysäyksen biljardiin ja mistä kiinnostus myös liiton- ja seurojen yhdistystoimintaan.

- Aloitin biljardin pelaamisen ehkä 14-15 vuotiaana Kemissä. Tuolloin -70 luvullahan ei pohjoisessa, eikä oikeastaan muuallakaan kuin etelässä ollut varsinaisia yleisiä biljardisaleja. Tuolloin oli kyllä Kemissä Suomalainen Klubi, kuten monissa muissakin kaupungeissa, jossa oli muutama Kaisa pöytä.

Myös muita Klubeja, kuten Liikemies Klubeja oli monissa kaupungeissa, mutta niihin oli omat kriteerinsä päästä jäseneksi ja sitä myöten pelaamaan Kaisa biljardia. Pojan kloppien niihin oli turha haaveilla pääsevänsä.

Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi siis pelata baareissa olevilla 8 jalan pool-pöydillä, jossa sai alaikäiset pelata päiväsaikaan, uskon että tätä reittiä moni muukin ikäiseni aloitti biljardi harrastuksensa. Pöydät olivat kolikkopöytiä ja pelattiin etupäässä siten että voittaja jää pöydälle ja haastaja maksaa pöydän.

Apelitaulu oli usein täynnä ja oli pystyttävä voittamaan mahdollisimman monta vastustajaa, jotta ei tippuisi varauslistan hännille odottamaan seuraavaa pelivuoroaan. Tästä asetelmasta luultavasti kilpailuvietti biljardiin sai minulla alkunsa.

Seura ja yhdistystoiminnassa toimiminen taas on ilmeisesti jotenkin luonteen omaista minulle. Olen aina halunnut olla mukana jossain tehtävässä kaikissa biljardikerhoissa, joissa olen ollut jäsenenä. Nykyäänkin, kun edustan ja olen jäsenenä Puh.veli-klubissa, niin olen siellä myös hallituksessa ja toimitan sihteerin virkaa…. yllättäen 😊

Haluni olla kehittämässä ja organisoimassa toimintaa, antaa minulle luultavasti jonkinlaisen dopamiini ruiskeen eli mielihyvän tunteen yhteisten asioiden hoitamisessa. Sama koskee liiton lajivastaavana toimimista ja liiton hallituksessa olemista takavuosina.

Kun aloitin liiton snookervastaavana, niin silloin oli kova snookerbuumi Suomessa ja halusin kehittää ja organisoida snookeria liiton lajivastaavana sisältä käsin, snooker oli kovassa nousussa ja osin myös haastavien asioiden edessä liiton näkökulmasta. Oli sääntöjen suomentamista ja painomuotoon saattamista ym. ”uuden” lajin eteen tehtävää työtä ja suunnittelua. Näitä tehtiin yhdessä mm.  Aarno Kiveliön ja Veikko Hannulan kanssa.

Välillä oli myös vaikeita aikoja, jossa piti pitkäjänteisesti neuvotella snookerin tulevaisuudesta Suomessa eri osapuolten kanssa, jotta saataisiin yksi kattojärjestö Suomeen kahden sijasta. Silloinen YLE:n Urheiluruutukin oli kiinnostunut yhdessä vaiheessa kahden snookertoimijan eripurasta, ja sitä piti minun sitten kommentoida TV:ssäkin, että miksi näin ja missä mättää, ettei sopuun ja yhden katto organisaation järjestelmään päästä.

Onneksi kuitenkin päästiin hyvään ja nykyiseen yhden kattojärjestön ratkaisuun, vaikkakin haluttu tulos saatiin vasta useamman vuoden väännön ja neuvotteluiden tuloksena. Lopputulos saatiin tehtyä kuitenkin hyvässä yhteisymmärryksessä ja snookerin parhaaksi.

Liiton alaisia Snookerkisoja pelattiin tuolloin laajasti ja maantieteellisesti leveällä sektorilla mm. Raumalla, Rovaniemellä, Lappeenrannassa, Turussa, Oulussa ja tietenkin eteläisessä suomessa usealla paikkakunnalla. Naisille oli tuolloin suunniteltu myös kisakalenteriin oma sarjansa, jossa pelasi enimmillään yli 30 naispelaajaa.

2. Entä mikä saa sinut edelleen pelaamaan aktiivisesti?

- Biljardipelien monipuolisuus ja tietenkin treenien ja kisojen tuomat kaveruus ja ystävyys suhteet sekä yhteisöllisyys. Jokin kilpailemisen viettihän se täytyy olla, kun kisoihin pitää päästä ja ”pelkkä” koputtelu kotisalilla ei tuo  sitä adrenaliinia mitä kisoista saa.

Myös jatkuva uusien ”ahaa” elämysten hoksaaminen omassa pelissä vie kiinnostusta eteenpäin. Vaikkakin biljardi eri pelimuotoineen on ”simppeli” peli, tuntuu että siinä on jatkuvasti uutta opittavaa omaan peliinsä niin motorisesti kuin henkisestikin.

3. Lähdet marraskuussa myös mukaan senioreiden poolin EM kilpailuun, mitä ajatuksia siitä?

- Olen aikanaan kierrellyt PM- ja EM kisoja silloin kun seniorikilpailujen ikäraja oli 40 vuotta, joten jossain määrin kisakuviot on tuttuja. Tietenkin pelillisesti on faktaa, että kehitystä on tapahtunut nykypelaajissa verrattuna minun aikaisempiin kokemuksiini noista kisapeleistä.

Uskoisin kuitenkin, että olen itsekin kehittynyt jonkin verran tässä vuosien mittaan ja toivottavasti pysynyt edes kohtalaisesti kartalla tasosta, jossa tänä päivänä 55 vuotiaat seniorit maailmalla pelaa.

Nythän Turkin EM-kisoihin on lähdössä iso määrä pelaajia Suomesta, eli yhteensä 29 pelaaja, MN45- sarjaan 16, MN55-sarjaan 8 ja Naisten sarjaan 5 pelaajaa. Jos ei tuosta porukasta kukaan tuo mitalia Suomeen, niin meidän on syytä kaikkien kyllä jäädä Turkkiin harjoittelemaan ja tulla takaisin sitten vaivihkaa vaikka kesäkuussa.

Omat pelilliset tavoitteet ovat hieman kuin kävelisi heikoilla jäillä, ja ei oikein tiedä milloin putoaa 😊, mutta en lähde Turkkiin kyllä yksinomaan vesipiippuakaan polttelemaan enkä Rakia juomaan, vaan täytynee koittaa saada hyvä pelifiilis ja keskittynyt tila jokaiseen otteluun. Uskon että ensi vuonna on jo tarkempi pelitaktiikka ja kokemus vastustajista, jolloin arvio ja odotukset omasta pelistä on paremmin hahmoteltavissa.

4. Mitä sanoisit nyt sille nuorelle Juha Hyyryläiselle, joka aloitteli vuosikymmeniä sitten biljardiharrastustaan?

- ” Good choice and good luck with your choice”

5. Mikä on parasta juuri nyt omassa biljardin harrastamisessasi?

- Olen ollut eläkkeellä nyt reilun vuoden verran, ja parasta juuri nyt ja tässä uudessa elämän vaiheessani on biljardia ajatellen se, että on ollut aikaa harrastaa- pelata ja treenata biljardia lähes päivittäin ja käydä eri kilpailuissa. Eläkkeellä oleminen on antanut minulle mahdollisuuden pelata lähes kokopäiväisenä ”ammattilaisena”😊….

Haluaisinkin tässä yhteydessä kiittää pääsponsoreitani KELA/FPA ja ELÄKEVAKUUTUS ILMARISTA hyvästä yhteistyöstä ja kerran kuussa maksettavasta ”muhkeasta” taloudellisesta tuesta orastavalla ammattilaisurallani. 😊 Kiitokset tuesta myös edustamalleni Puh.veli-klubille huikeasta klubista, jossa voin harrastaa ja treenata eri lajeja 24/7 oman aikatauluni mukaan ilman rajoittavia aukioloaikoja (sponsorin mainos)😊 

Biljardin parista olen saanut paljon hyviä ystäviä ja tuttuja ympäri Suomen, joiden kanssa ei jutustelu hyydy ”ilmoja on pidellyt” lausahduksiin, vaan aina riittää juttua ja keskusteltavaa peleistä, pelivälineistä ja pelipöydistä…. ja miten pöydät aina vetääkin just väärään suuntaan.

Kahta Mentoriani; Jesse Poikolaista ja Rapi Tuomista haluan kiittää myös tässä yhteydessä hyvästä yhteistyöstä ja kumppanuudesta biljardisaliyrittäjyyteni alkutaipaleelta aina tähän hetkeen asti.

Nuorena ja noviisina Biljardiyrittäjänä aloittaessani silloisen salitoiminnan, sain valtavasti tukea-, kannustusta ja tietotaitoa näiltä kahdelta Suomen parhaalta biljardi vaikuttajalta. Olipa sitten kyseessä mikä asia tahansa, mikä liittyi salinpitoon tai ylipäänsä toimintaan biljardin parissa, niin pystyin hyvillä mielin kysyä neuvoa ja mielipidettä asioista näiltä herroilta, ja hyviä neuvoja ja jeesiä kyllä aina sainkin. Isot Kiitokset Herroille Jesse & Rapi….

Biljardi, koko elämän mittainen harrastus…..

Mahtava laji harrastaa ja kilpailla…..

 

Biljarditerveisin…..

Juha ”Hyrrä” Hyyryläinen

Juha Hyyryläinen.