Elokuun pelaaja Arseni Sevastyanov

7.9.2020

Arseni Sevastyanov. Kuva: Mika Palviainen

Arseni Sevastyanov (Iso8) on valittu liiton elokuun pelaajaksi. Sevastyanov on onnistunut hienosti kauden avauksessaan. 17-vuotias nuorukainen on pelannut monipuolisesti eri lajeja pitäen elokuun lopussa peräti kolmen eri rankinglistan; poolin juniorien, kaisan ja pyramidin yleisten sarjojen ykköspaikkoja hallussaan.

Arseni Sevastyanovin kilpailutuloksista elokuulta voi mainita juniorien 9-pallon Suomen mestaruus ja kaisan rankingkilpailun toinen sija Oulusta sekä pyramidin rgkisan kolmas sija Helsingissä.

1. Alkukausi on mennyt loistavasti, olet ilmeisesti harjoitellut kesällä hyvin? Oletko panostanut johonkin erityisesti?

- Sanoisin, että kesällä oli vain 4 päivää viikosta sali auki niin en pystynyt harjoittelemaan yhtä paljoa kuin yleensä. Ne päivät, mitkä panostin bilikseen kesti 2-2,5h, mutta elokuun aikana ajat oli jo 3-4h. Kotona on pyrispöytä, joten olisin voinut laittaa enemmän aikaa pyrikseen. Kun keväällä ei ollut kisoja, ja kun ne vietiin kesälle, silloin oli mahdollisuus kisailla joka viikonloppu (kaisa ja pool) paitsi Juhannuksena.

 

2. Mikä näistä alkukauden kisoista / otteluista on jäänyt parhaiten mieleen ja miksi?

- Suurin muisto on kaisan Oulun turnauksesta 23.-24.8.2020. Finaali jäi mulle eniten muistiin, jopa vieläkin muistan sen ottelun jokaisen lyönnin. Tuolloin pelasin Matti ''Masa'' Väyrystä vastaan ja hävisin lukemin 60:5. Se jäi tarkasti mieleen, koska kun vastustaja painaa lähes jokaisesta paikasta palloja pussiin, jopa seiftilyönneistä niin ne jää ittelleni muistiin todella hyvin. Hyvät puoli silloin oli, että en jättänyt pahasti Matille paikkoja vaan hän itte tuotti ne paikat ja teki hyviä ratkaisuja sopivaan aikaan ja paikkaan. Ei jäänyt tuolloin muuta, kun laittaa kättä päälle ja kokea taisteltu tappio, josta opitaan tulevaisuudessa. Mutta sanoisin, että kaisassa finaaliin pääseminen on paljon vaikeempi kuin voittaa se finaali.

 

3. Mikä lajeista on tällä hetkellä mieluisin ja miksi?

- Sanoisin että (top 3) 3 sijalla olisi pyramidi 20%, koska Suomessa pyriskisoja on vähän, vain maksimissaan 7 ja ne jotka kisailen on 5. Kaisa, pooli olisivat jaetulla 1 sijalla, niin että molemmilla olisi 40%. Mutta jos valitsisin, niin 1 sijalle laittaisin poolin, koska se on ainoa laji, jossa voi päästä helpoiten ammattilaiseksi Suomessa ja pystyisin elää kunnolla vain sillä ja kisailla siellä, missä haluaisin (joihin pääsee). Kaisa on kumminkin kiva laji, sillä siinä on tuplaeliminaatio ja jokaisella on 2 piikkiä eli samoilla tasoilla, ja kaisa on ainoa laji biljardissa, jossa pystyy pelata yhdessä kisassa jopa 11 peliä Suomessa. Mutta siitä huolimatta ottaisin kumminkin vähän etua pooliin, eli pooli olisi mun ykköslaji.

 

4. Mitä ajatuksia sinulla on tälle kaudelle harjoittelun ja pelaamisen suhteen?

- Nyt, kun keräsin tänä kesänä hyvin rahaa, niin näillä tavoittelen kiertää kaikki kisat, jotka on nahdollista minulle, toki siihen tarvitsee paljon rahaa ja sponsoreita lisää. Mun kulut laskettuna vuodessa tulee olemaan 3000-4000euroa (siihen kuuluu bensa, osallistumismaksu, ruokailu, jäsenyysmaksu, kaisassa kabike ja joskus myös yöpyminen). Myös laskin, että kierrän vuodessa 45-50 kisaa. Viime kautena koronan takia kisoja tuli kierrettyä vain 35, joten tulevaisuudessa toivoisin, että tommoista ei enää tapahtuisi. Nyt olen alkanut harjoitella päivässä ainakin yli 3 tuntia, joskus yli 4 tuntiakin, mutta tässä hommassa tärkeintä ei ole harjoittelun määrä, vaan miten harjoittelet, millä tavalla valmistaudut jne.

5. Mikä olisi parasta mitä voisit biljardissa saavuttaa?

- Parasta mitä voisin biljardissa saavuttaa, on se kun mä laitan ne pallot pussiin sinne, minne ne kuuluukin mennä. Mutta jotta pystyisin siihen, niin monia asioita minun pitää vielä kehittää limittiin asti, (löytää minulle sopiva rutiini, jolla pystyisin jatkuvasti laittaa peräkkäin palloja säkkiin, breikki on tulevaisuudessa todella tärkeä homma lähes kaikissa lajeissa, pelata ilman paineita, vaikka sinua kannustetaan katsomosta, myös saada onnistunut peli ketä vaan ja millä pöydällä vaan). Tärkeintä mitä olen kehittänyt, on täysin keskittymiin peliin, esimerkiksi jos vastustaja kävelee pöydän luona, joku seisoo sivulla, lyönnin aikana puhutaan tai joku olisi lyönnin edessä, niin pitää tottua siihen, että nämä kaikki asiat ei pitäisi oikeesti häiritä lyönnin aikana, eikä mikään muutu, kumminkin lyöjä edelleen tähtää samalla tavalla vaikka jos joku olisikin lyönnin edessä tai ei. Sanoisin, että se ei ole helppoa hallita keskittymistä lyönnin aikana, vain harvoilla se onnistuu. Biljardissa loppujen lopuksi tärkeintä ei ole osata pelkästään pussittaa palloja, kun se on vaan 35% koko pelistä. Samalla pitää osata seiftata, hyökätä vain silloin, jos olet varma, että onnistut siinä, taktiikka, poolissa hyppylyönnit, kaisassa pallon siirtely, pyriksessä 2 vallin osumisen jälkeen, hyvä asenne ja jaksaminen (nämä mun mielestä ovat tärkeimmät).

Ja lopuksi kiitän vanhempiani, jotka ovat kuljettaneet minua eri paikkoihin, biljardisali Finnalistia ilmaisesta harjoittelusta, ja toki sponsoreita (Vippipojat, Iso8 ja Suomen Biljardimyynti).

Mutta tärkeätä on myös se, että ilman kanssakisailijoita ei voi koskaan mitään saavuttaa, joten kiitän todella paljon myös niitä. Sitten kun osaa nämä kaikki asiat niin voi olla jo mestari lähes kaikissa lajeissa, mutta tehdään se, mihin pystytään. Riippuu mihin asti mun taidot riittää, onko onnea jne. Toki maailmanmestaruus on maksimi, minkä voi saavuttaa, onhan sen jälkeen vielä Openit ja Mastersit.