Patrik Tiihonen 2-4 David Lilley

Patrikille uran paras saavutus tähän mennessä. Onnittelut.

Finaali

David Lilley 4-5 Kacper Filipiak

Puolan 23-vuotias Kacper Filipiak voitti EM-kultaa ja saa voitosta myös kahden vuoden main tour -kortin ammattilaiskiertueelle. Puolalainen pelasi ammattilaisena jo vuosina 2011-2013, jolloin pääsi tourille ainoastaan 15-vuoden ikäisenä.

AuraBiljardi Turku sai seuran historian parhaan kokonaistuloksen kansainvälisillä areenoilla, kun junnuketju Patrik Tiihonen, Tuure Lappalainen ja Eelis Lappalainen edusti hienosti seuraa Israelissa käydyissä snookerin EM-kisoissa 17.2-2.3.2019.
Kahden kisaviikon aikana käytiin neljä kovatasoista kilpailua: U18-, U21- ja miesten sarjan EM-kisat. Näiden lisäksi oli Open Tournament -kutsuturnaus, jossa kilpaili 24 eurooppalaista ja 24 israelilaista pelaajaa. Molemmat junnukisat olivat totuttuun tyyliin täynnä erittäin korkeatasoisia matseja ja moni junnuista esiintynee jo lähivuosina ammattilaiskentillä. Myös miesten kisa oli kokonaisuutena erittäin kovatasoinen, sillä mukana oli kosolti entisiä ammattipelaajia ja kaikki Euroopan lupaavimmat juniorit.
Pate tyylitteli itsensä jatkoon miesten kisan alkulohkosta ja voitokas meno jatkui aina kahdeksan parhaan joukkoon saakka, jossa matka tyssäsi finaaliin päässeen Englannin David Lilleyn 4-2 voittoon. Todellisen taistelijan luonteensa Pate osoitti last 64 -kaaviossa nousten 1-3 takaa-ajoasemasta hienoon 4-3 voittoon Mansaaren kovaa Darryl Hilliä vastaan. Pate oli menestyksen osalta selkeästi kisan paras suomalainen ja osoitti, että kuntokäyrä jatkaa edelleen nousuaan tammikuun PM-kisojen hopeamenestyksen jälkeenkin. Pate selvitti tiensä lohkovaiheesta jatkoon myös U21-karkeloissa, mutta se kisa toimi lähinnä hyvänä lämmittelynä miesten koitokseen.
Eelis antoi koko kisojen ajan vahvaa katetta ”the Entertainer” lisänimelleen. Positiivinen snooker ilman peruutteluja tuotti last 16 -sijoitukset sekä U18- että U21 -sarjoissa ja molempien sarjojen alkulohkojen voitot. Junnukisat saivat vahvan jatkon myös uran ensimmäisissä miesten EM-kisoissa: tuloksena oli taas voitto alkulohkosta, jossa Eeliksen jyrän alle jäi mm. juuri U18-kisoissa Euroopan mestaruuden voittanut Irlannin Aaron Hill. Pudotuspeleissä matka päättyi last 32-kaaviossa oman seuran Patea vastaan tulokseen 2-4. Erittäin hyvien loppusijoitusten lisäksi taskuun jäi upea oman kisaennätyksen tuonut 87 pinnan putsi Venäjän Ivan Kakovskia vastaan.
Tuure osallistui ainoana suomalaisena kaikkiin neljään turnaukseen ja pääsi kolmessa niistä lohkovaiheesta pudotuspeleihin. Tuuren hieno, nousujohteinen kisarupeama päättyi miesten last 64 -kaaviossa äärimmäisen niukkaan kontratappioon kovimmalle kisakumppanille eli veljelleen Eelikselle. Tuure sai vyölleen erittäin kovia päänahkoja, sillä Open Tournamentissa hän harjasi miesten kisassa semeihin edenneen Israelin Shachar Rubergin 2-0 ja miesten kisassa Tuuren joutui tunnustamaan paremmakseen vielä viime kaudella ammattilaisena kilpaillut Englannin Leo Fernandez. Turnausten kohokohtiin kuului ehdottomasti Tuuren U18-alkulohkomatsissa perättäisiin lyöntivuoroihin tykittämät 77 ja 92 breikit.
Viime joulukuussa tämä Aurabiliksen junnukolmikko voitti yleisen sarjan joukkuekisojen SM-kultaa. Jos nyt järjestettäisiin vaikkapa U21-sarjan joukkuekisat EM-tasolla, niin Aurabiliksen joukkue olisi todennäköisesti yksi voittajasuosikeista.
Kokonaiskommenttina kolmikon peliesityksistä Israelissa voisi lainata heidän omaa yleishokemaa: huikeita juttuja.
Matkaraportti: Harri Lappalainen (Facebook AuraBiljardi)