Vuoden avauskilpailussa Kokkolan Tero Kiviaho nousi Terva-Cupin mestariksi

27.6.2019

Kiviahon ensimmäinen RG-voitto on vuodelta 1998 ja toinen 2006. Hän joutui kolmatta RG-voittoa odottamaan aina vuoteen 2014 keväälle asti (Pedecon Open), mutta on tämän jälkeen voittanut lähes heti syksyllä 2014 neljännen (Puhveliturnaus) ja nyt tuli siis uran viides RG-voitto, ja näistä voitetuista suurin (Terva-Cup). Kiviaho on totuttu näkemään hyvin usein kärkikahinoissa, mutta nyt viimeisen kahden vuoden aikana on myös sitkeä vuosien työ alkanut tuottamaan hedelmää yhdelle Suomen kaikkien aikojen kisakiertäjälle (huom! Kokkolasta on todella pitkä matka vähän joka kilpailuun ja silti Kiviaho on aina joka vuosi yksi aktiivisimmista kiertäjistä)

Viime vuoden kiistaton ykköstykki Oulun Mikko Hämäläinen kaatui hieman yllättäen kahdesti Kokkolan Tero Kiviaholle ja vielä kotikilpailussaan. Ensimmäisen kohtaamisen kahdeksannella kierroksella Kiviaho voitti lukemin 60-34, mutta kärsi itse hieman yllättäen 33-60 tappion Tampereen Mika Määtälle 10. kierroksella. Kiviaho päihitti kuitenkin Määtän seuraavalla kierroksella tiukassa revanssissa 60-55 jonka turvin Kiviaholle uran toinen Terva-Cupin finaali. Hämäläinen oli silti finaalissa pienoinen suosikki paperilla, vaikka oli ensimmäisen kohtaamisen hävinnytkin, mutta niin vaan Kiviaho toisti tempauksen ja voitti finaalin 60-33. Näin Kokkolan Tero Kiviaholle Terva-Cupin voitto ja varmasti yksi uransa upeimmista voitoista koskaan. Kolmanneksi Terva-Cupissa tuli Tampereen Mika Määttä jolle kilpailu oli myös yksi uran parhaimpia kaisakilpailuja.

 

Perinteinen Terva-Cup pelattiin tänä vuonna 91:n pelaajan voimin. OBK:n omia jäseniä oli jälleen mukana mukavasti eli 31 pelaajaa. Lauantaina pelit alkoivat klo 10:00 Oulun keilahallilla seitsemällä pöydällä ja Oulun Suomalaisella Klubilla oli käytössä yksi pöytä. Siellä pelasi 12 miestä omalla kaaviollaan. 

Lauantaina ehdittiin aloittaa neljättä kierrosta kuuden pelin verran ja viimeiset pelit alkoivat keilahallilla noin klo 23.00. Suurempia yllätyksiä ei lauantaina tapahtunut, jos sellaiseksi ei lasketa Arto Tuhkasen putoamista kilpailusta jo lauantaina neljän kierroksen jälkeen. Ja toki myös useita rankingvoittoja napsinut Marko Nieminen putosi jo kolmannella kierroksella joka on pienoinen yllätys, mutta suurissa kilpailuissa näitä tapahtuu lähes aina.

Pelit jatkuivat sunnuntaina klo 10:00 yhdistetyllä kaaviolla ja viidennen kierroksen ottelussa Kari Kallio – Tero Räisänen, nähtiin viikonlopun pisin sarja kun ”Löpre” pääsi yrittämään aloitusparttia. Löprellä oli 44 tehtynä ja lirutti kaisan hiljaa keskelle ja pelasi samalla kulmakaisan päälle. Paikka ja leikkuu vastasi aloituskaisaa, mutta hieno sarja jäi 50 pisteen mittaiseksi kun kaisa kulmaan ei enää uponnut.

Kuudennen kierroksen jälkeen oli puhtaalla vielä kuusi pelaajaa, Simo Kaijansaari OBK, Markku Koponen HSK, Mika Määttä TAK, Mikko Hämäläinen OBK ja Tero Kiviaho Koka. Moni heistä oli pahassa ahdingossa jo alkukierroksilla, kun kaikilla heillä oli lukuisia otteluita joissa vastustaja pääsi useasti koittamaan parttia. Mm. Ahto Alander johti Mikko Hämäläistä 56-46 ja 59-52, mutta ei vain saanut lyötyä peliä poikki ennen Hämäläistä.

Simo Kaijansaaren upeat voitot kierroksilla 4-6 takasivat miehelle yhden parhaimmista Terva-Cupeista. 4. kierroksella Espoon Pekka Verhoa vastaan peli oli äärimmäisen tiukka päättyen niukkaan 60-58 voittoon. 5. kierroksella puolestaan Kuopion Mikko Oinonen sai 54. Seinäjoen Mika Gynther kaatui 6. kierroksella sitten jo selkeämmin 60-33.

Markku Koponen oli myös ennakkosuosikkina sunnuntain ensimmäisissä peleissä, mutta voitot eivät irronneet helpolla. Tornion Olli-Pekka Heikkilä nousi upeasti kannoille ja teki mahtavia palloja, mutta niukka voitto Koposelle 60-51. Pekka Verho johti Koposta jo 41-17, kunnes oma lipsahti Kaisasta pussiin ja tämä käänsi selkeästi junan kulun ja peli kääntyi Koposelle. Pekka Verholta jälleen loistava esitys Oulun RG-kisasta ja oli paras espoolainen pokaten myös neljän voiton Kabiket taskuunsa.

Lisäksi positiivisia ”yllätyksiä” aina kaivataan ja pari sellaista oli myös näissä kisoissa todella vakuuttava Tampereen Mika Määttä ja loistavasti hienolla pelillä aina 8. kierrokselle selvinnyt Rovaniemen Mika Ronkainen. Mika Määttä voitti mm. Arto Tuhkasen 60-49 ja Markku Koposen 60-47 ollen jo seitsemän kierroksen jälkeen puhtaalla pelillä mukana. Mika Ronkainen selvitti puolestaan viisi ensimmäistä kierrosta kukistamalla sunnuntaina Tampereen Eerik Stenmanin ja Seinäjoen Jussi Holopaisen. Niukka tappio 55-60 Tero Kiviaholle ja 17-60 Simo Kaijansaarelle päätti Ronkaisen kisat sijalle 11.

Viimeiset pelikierrokset:

7. kierros
Tunturi Kari(4) OBK 60 - Kaijansaari Simo OBK 39
Koponen Markku(1) HSK 47 - Määttä Mika TAK 60
Matikkala Akseli OBK 35 - Huusko Ari Koka 60 (Matikkala sijalle 10.)
Kallio Kari(6) RKK 60 - Suomalainen Jari(3) PPK 45 (Suomalainen sijalle 9.)
Hämäläinen Mikko(7) OBK 60 - Gröhn Mika RBK 14 (Gröhn sijalle 12.)
Kiviaho Tero(5) KoKa 60 - Tunturi Kari(4) OBK 32

8. kierros
Ronkainen Mika RBK 17 - Kaijansaari Simo OBK 60 (Ronkainen sijalle 11.)
Koponen Markku(1) HSK 43 - Kallio Kari(6) RKK 60 (Koponen sijalle 7.)
Määttä Mika TAK 15 - Huusko Ari Koka 60
Hämäläinen Mikko(7) OBK 34 - Kiviaho Tero(5) KoKa 60

9. kierros
Kaijansaari Simo OBK 25 - Kallio Kari(6) RKK 60 (Kaijansaari sijalle 5.)
Tunturi Kari(4) OBK 34 - Määttä Mika TAK 60 (Tunturi sijalle 8.)
Huusko Ari Koka 0 - Hämäläinen Mikko(7) OBK 60 (Huusko sijalle 6.)


10. kierros
Semifinaaleihin selvittivät tiensä Tero Kiviaho – Mika Määttä ja Kari Kallio – Mikko Hämäläinen. Mika Määttä antoi Kiviaholle ensimmäisen piikin tässä 10. kierroksen ottelussa. Määttä siirtyi pikavauhtia 49-0 johtoon ja Kiviaho ei saanut peliään käyntiin. Tero sai kuitenkin paikan ja onnistui tekemään 28 sarjan päästen hetkellisesti mukaan ennen kuin Mika sai tehtyä partin.

Kallio ja Hämäläinen käyttivät koko peliajan hyväkseen ja pelasivat todella tarkkaa peliä. Kaisa ”jumittui” valliin jo alkupelissä ja kumpikaan sitä ei uskaltanut sieltä irrottaa ennen kuin ihan pelin lopussa, kun Hämäläinen sai sen pussituksen jälkeen nakeilla irti ja peliin. Tasaisen pelin vei Oulun Mikko Hämäläinen 55 – 60, ja näin Mikko finaaliin.

Kiviaho Tero(5) KoKa 33 - Määttä Mika TAK 60
Kallio Kari(6) RKK 55 - Hämäläinen Mikko(7) OBK 60


11. kierros
Kierroksella 11 joutuivat Määttä ja Kiviaho uudelleen vastakkain ja panoksena Terva-Cupin finaalipaikka. Ottelu oli erittäin tasainen ja vaihteleva koko ajan. Peli ratkesi lopulta Määtän epäonnistuneeseen oman siirtoon josta Kiviaho pussitti hienosti kyydillä valkoisen ja sen jälkeen pääsi pussittamaan finaalipaikkaan tarvittavan pallon. Mika Määtälle hienosti 3. sija.

Kiviaho Tero(5) KoKa 60 - Määttä Mika TAK 55


Finaali oli myös erittäin tarkkaa peliä ja suuria sarjoja ei kumpikaan saanut aikaiseksi. Peli meni lopulta rankuille ja siinä Tero Kiviaho sai pari tarvittavaa kaisaa sisään ja näin hänestä tuli Terva-Cupin voittaja 2016! Viidestä edellisestä Terva-Cupista neljä voittanut Mikko Hämäläinen oli kotikentällään varmasti ennakkosuosikki finaalin alkaessa, vaikkakin vastustajansa Tero Kiviaho oli OBK:n superruiskun jo kertaalleen voittanut. Mutta niin vaan Kokkolan Karoliinan veturi ja ykkösnyrkki Tero Kiviaho pystyi toistamaan tekonsa ja voitti Hämäläisen finaalissa melko selkeästi 60-33.

Hämäläinen Mikko(7) OBK 33 - Kiviaho Tero(5) KoKa 60

 

Tero Kiviaholle uran ensimmäisen voitto Terva-Cupista ja uran viides RG-voitto jolla hän nousi kaikkien aikojen listalla jo sijalle 31 parhaana viiden voiton miehenä. Hänellähän on lisäksi mukavat yhdeksän finaalipaikkaa taskussa.

Onnittelut menestyneille ja kiitokset kaikille osallistujille ja järjestäjille hyvin onnistuneesta tapahtumasta!

--------------------------------------

Oulun Terva-Cup on takana ja pelattiin jälleen vuoden ensimmäisenä kaisaturnauksena. 30 vuotta sitten Oulun Terva Cup pelattiin ensimmäisen kerran RG-kilpailun arvoisena ja silloin vuoden 1986 voittajaksi pelasi vasta nuori tulevaisuuden lupaus, 17-vuotias Mika Stark. Mies lunastikin kaikkien odotukset ja on tänä päivänäkin vielä vaarallisen hyvä ja eniten RG- ja SM-voittoja voittanut pelaaja. Stark on voittanut legendaarisen "kotikisansa" Terva-Cupin RG-kilpailun arvoisesti peräti kuusi kertaa ja tuota uskomatonta määrää on pitkään pidetty varsin tavoittamattomana (Stark voitti myös 1985 jo 16-vuotiaana jolloin Terva-Cup ei vielä ollut RG-kilpailu). Oulun Terva-Cup on yksi vuoden suurimmista kaisakilpailuista ja viimeisen kuuden vuoden ajan se on ollut pelaajamäärältään se toiseksi suurin kilpailu eli heti ylivoimaisen Kultakellokilpailun jälkeen toiseksi suurin ja sen puolesta myös äärimmäisen vaikea kilpailu voittaa. Uskomaton on myös ollut tällä vuosikymmenellä OBK:n tämän hetken selkein ykköstykki - Mikko Hämäläinen, hallitseva kaisan Suomenmestari ja vuoden kaisapelaaja 2015. Viimeisestä viidestä Terva-Cupista Hämäläinen on voittanut peräti neljä ja on saavuttanut urallaan jo viisi kertaa Terva-Cupin voiton. Kuudes voitto oli äärimmäisen lähellä, mutta esteeksi muodostui yksi mies - Kokkolan Tero Kiviaho joka pystyi voittamaan Hämäläisen kahdesti turnauksen aikana ja saavutti puolestaan uransa ensimmäisen Terva-Cupin voiton.

Linkki kilpailukaavioon: Oulun_Kaisa_RG10_TervaCup_2016.pdf

Lisää kuvia kilpailusta: http://meka.kuvat.fi/kuvat/Terva-Cup2016

Kaisa RG10 Oulun Terva-Cup 2.-3.1.2016 Lopputulokset:
1 Kiviaho Tero(5) KoKa - 10/628
2 Hämäläinen Mikko(7) OBK - 9/607
3 Määttä Mika TAK - 9/610
4 Kallio Kari(6) RKK - 8/584
5 Kaijansaari Simo OBK - 7/484
6 Huusko Ari Koka - 7/465
7 Koponen Markku(1) HSK - 6/450
8 Tunturi Kari(4) OBK - 6/397
9 Suomalainen Jari(3) PPK - 5/402
10 Matikkala Akseli OBK - 5/389
11 Ronkainen Mika RBK - 5/372
12 Gröhn Mika RBK - 5/320
13 Korkala Martti RBK - 4/337
14 Verho Pekka EBK - 4/336
15 Väyrynen Matti OBK - 4/320
16 Laitinen Mikko KoKa - 4/246
17 Heikkilä Olli-Pekka TOK - 3/291
18 Komi Tuomas(2) EBK - 3/263
19 Holopainen Jussi SeBK - 3/258
20 Stenman Eerik TAK - 3/257
21 Lahtinen Markku OBK - 3/255
22 Rautiainen Marko Play - 3/241
23 Oinonen Mikko KLK - 3/240
23 Hernesniemi Pekka RKK - 3/240
23 Tainio Tatu Duckpool - 3/240
26 Gynther Mika SeBK - 3/222
27 Laurinolli Eemeli RBK - 3/221
28 Räisänen Tero OBK - 3/219
29 Närä Erkki RKK - 3/212
30 Alander Ahto HSK - 2/227
31 Hellström Jon PPK - 2/221
32 Tuomilehto Rauno RBK - 2/220
33 Mäki Henri OBK - 2/215
34 Tuhkanen Arto KLK - 2/205
35 Koskinen Arvi OBK - 2/186
36 Kangas Markku ToK - 2/179
37 Nyman Jarmo JBS - 2/178
38 Kangas Jani SeBK - 2/170
39 Asikainen Petri KK-79 - 2/166
40 Ahokas Jussi SaiBi - 2/164
41 Perä-Rouhu Ari TKS - 2/156
42 Uusitalo Kari OBK - 2/133
43 Malmi Jari OBK - 1/176
44 Nieminen Marko PBK - 1/161
45 Mettälä Pasi(8) KK-79 - 1/155
46 Nuutinen Mauno HBK - 1/148
47 Puuska Kari HBK - 1/143
48 Tondi Juha IBK - 1/130
48 Kesti Pentti OBK - 1/130
50 Kumpula Jouni RBK - 1/127
51 Tulkki Jorma TAK - 1/116
52 Kajanne Kari KeMK - 1/114
53 Laitila Juha HyvBK - 1/109
54 Mehtälä Arto OBK - 1/107
55 Auno Juha ToK - 1/100
56 Koskinen Tomi KoKa - 1/93
57 Liimatta Auvo OBK - 1/90
58 Pitkänen Väinö OBK - 1/87
59 Nikula Joni KoKa - 1/83
60 Timosaari Kari OBK - 1/74
61 Virtanen Olli OBK - 0/101
62 Viitala Matti OBK - 0/100
63 Vihavainen Kari PBK - 0/87
63 Pitkälä Toni OBK - 0/87
63 Hälvä Matti RKK - 0/87
66 Kontio Jukka EBK - 0/86
67 Keränen Matti OBK - 0/73
68 Kylmälä Jyrki OBK - 0/70
69 Halvari Heikki RBK - 0/68
69 Kärsämänoja Tomi OBK - 0/68
71 Lahdenperä Hannu PBK - 0/66
72 Juola Mika OBK - 0/63
73 Panula Kai OBK - 0/62
74 Karvonen Kari OBK - 0/60
74 Keto Vesa PPK - 0/60
76 Virtanen Hannu PBK - 0/58
76 Karjalainen Juha KLK - 0/58
78 Ahlgren Esa PRSK - 0/56
79 Lämsä Seppo OBK - 0/52
79 Tertsunen Simo OBK - 0/52
81 Niemelä Jouko RBK - 0/49
82 Liedes Jorma KoKa - 0/47
83 Hatunen Hannu OBK - 0/46
83 Sipola Pekka RBK - 0/46
85 Koski Urpo OBK - 0/45
86 Kaakinen Kari OBK - 0/42
87 Heikkinen Juha OBK - 0/40
88 Järvelä Sami KoKa - 0/32
89 Järvelä Heikki KoKa - 0/29
90 Keskinen Kari KoKa - 0/28
91 Väisänen Ossi OBK - 0/21

Pisimmät sarjat:
50 Kari Kallio (aloituksesta Tero Räisästä vastaan)
47 Mikko Hämäläinen
43 Jari Malmi (Korkalaa vastaan)
39 Ari Huusko (aloituksesta Mika Määttää vastaan)
37 Simo Kaijansaari (Ronkaista vastaan)
36 Mika Gröhn RBK (6 raakaa kaisaa Jorma Liedestä vastaan)

Terva-Cupin voittajat 1986-2016
26 kilpailua jolloin Terva-Cup on ollut RG-kilpailuna)

1986 Mika Stark
1987 Kari Tunturi
1988 Kari Kallio
1989 Mika Stark (2.)
1990 Mika Stark (3.)
1991 Ari Leppänen
1992 Mika Stark (4.)
1993 Mika Stark (5.)
1994 Pasi Kulmala
1995 Martti Korkala
1996 Pasi Kulmala (2.)
1997 Kari Kallio (2.)
1998 Mikko Hämäläinen
1999 Mika Stark (6.)
2000 Jussi Tyrkkö
---
2006 Jari Paloma
2007 Arto Tuhkanen
2008 Mika Pesonen
2009 Ari Järvinen
2010 Kari Kallio (3.)
2011 Mikko Hämäläinen (2.)
2012 Mikko Hämäläinen (3.)
2013 Toni Jokelin
2014 Mikko Hämäläinen (4.)
2015 Mikko Hämäläinen (5.)
2016 Tero Kiviaho

Uutinen: Mika Juola, Tuomas Komi & Joni Ahola
Kuvat: Mika Juola

Liitteet

SBIL:n puheenjohtaja (vas. kuvassa) ja kaisan lajipäällikkö Tuomas Komi (pois kuvasta) jakoivat kilpailun alussa palkinnot (vasemmalta takaata) Akseli Matikkala OBK (vuoden pyramidipelaaja), Mikko Hämäläinen OBK (vuoden kaisapelaaja sekä hopeinen ansiomerkki), Kari Tunturi OBK (hopeinen ansiomerkki), Seppo Lämsä OBK (hopeinen ansiomerkki), Mika Juola OBK (pronssinen ansiomerkki).
RBK:n Mika Ronkainen sijalla 8.
OBK:n Mikko Hämäläinen sijalla 2.
KoKa:n Tero Kiviaho, voittajan tyylinäyte
Terva-Cupin 4. Kari Kallio RBK ja 3. Mika Määttä TAK
Finalistien teikkaus; Tero Kiviaho vs. Mikko Hämäläinen (heidän ensimmäinen RG-finaali vastakkain)
Finaalin jälkeen on aina väsynyt ja helpottunut tunnelma