Ville Pasanen voitti Kristallien 50v. juhlakilpailun

26.11.2017

Kaisan syyskauden viimeinen RG-kilpailu huipentui juhlakilpailuun, kun Helsingin Biljardikerhon Kristallikilpailu vietti samalla 50v. tunnelmia. Kymmenen edellisen vuoden aikana eniten mestaruuksia Kristalleista napsineet Helsingin Ville Pasanen ja Markku Koponen olivat vastakkain finaalissa ja tästä taistosta voittajaksi selviytyi ensin Ville Pasanen voitoin 60-35 ja 60-46. HBK:n ja PVK:n järjestämä tapahtuma onnistui upeasti!

Suomen biljardihistorian yksi vanhimmista kilpailuista saavutti huiman merkkipaalun tänä viikonloppuna, kun vuodesta 1967 asti järjestetty Kaisan Kristallikilpailu pääsi kunnioitettavaan 50 vuoden ikään. Vanhempiakin kilpailuja löytyy Suomen historiasta, mutta HBK:n kristallikilpailu taitaa olla vanhin niistä joka on koko tämän pitkän historian ajan ollut kaikille avoin kilpailu. Kristallikilpailua voi siis syystäkin kutsua jo Legendaariseksi kilpailuksi (isolla ällällä) joka on järjestetty muutamaa poikkeuskertaa lukuunottamatta aina marraskuun puolen välin ja joulukuun alun kieppeillä.

Biljardiprofessorin arvonimen saanut Helsingin yksi kaikkien aikojen pelaaja, Antti Saari, voitti urallaan Kristallikilpailun peräti seitsemän kertaa ja komeilee edelleen Kristallikilpailun maratontaulukon piikkipaikalla. Helsinkiläiset ovat muutenkin menestyneet tässä oman kaupungin turnauksessa varsin menestyksekkäästi sillä maratontaulukossa myös sijat 2-4 ovat menneet kaikki stadin omille kundeilleVille Pasanen voitti tänään Kristallikilpailun jo uran viidennen kerran ja finalisti Markku Koposellakin voittoja on kertynyt peräti neljä. Myös C-J Forsblom on napannut urallaan neljä voittoa Kristallikilpailuista joista peräti kolme tulivat ennätyksellisesti peräkkäin vuosina 1980-82. Historian kirjoista puuttuu vielä toistaiseksi tiedot viidestä Kristallikilpailusta, kun vuosien 1988, 1992-94 ja 1996 Top3 ei ole kirjoissa eikä näin ollen ole tilastoissa mukana.

Tämän vuoden juhlakilpailu keräsi mukaansa mukavasti pyöreät 80 pelaajaa. Helsingin Biljardikerholla on tälle vuodelle tullut käyttöön myös uusi pelipaikka Helsingin Alppilaan joka upeina uusine puitteineen toimi luonnollisesti kilpailun pääpelipaikkana. Toisena pelipaikkana oli Helsingin Roihuvuoreen tänä vuonna myös perustettu uusi Puhveliklubi. Molemmissa pelipaikoissa oli sopivasti neljä pöytää käytössä mikä takasi kilpailun jouhean sujuvuuden läpi. Olosuhteet ovat Helsingissä, varsinkin kaisabiljardin osalta pitkästä aikaa aivan huippuluokkaa joten 50v juhlakilpailu sai myös sen ansiosta arvoisensa kilpailuolosuhteet. Hyvä Helsinki!

Tämän vuoden finalistit HSK:n Markku Koponen ja Ritzin + HBK:a tällä kaudella edustava Ville Pasanen kuuluvat molemmat kaikkien aikojen menestyneimpiin kaisapelaajiin. Pasanen voitti tänään kauden toisen kilpailunsa ja jatkaa RG-listan piikkipaikalla selkeässä pistejohdossa syyskauden 2017-18 päätteeksi. RG-voitto oli Pasaselle jo uran 25. ja finaalivastustaja Koponen on puolestaan voittanut urallaan jo 28 RG-kilpailua. Juhlakilpailun finaalissa Markku Koponen oli puhtaalla pelillä. Pasanen oli saanut piikin juuri Koposelta seitsemännen kierroksen ottelussa 28-60. Finaalissa Pasanen sai makoisan revanssin, kun hän voitti ensimmäisen finaalin 60-35 ja nousi toisessa finaalissa 29-46 tilanteesta 60-46 voittoon ja juhlakilpailun mestariksi!

Helsinkiläiset sai kolmoisvoiton, kun Itä-Helsingin Biljardiseuran Mika Poikolainen pelasi uran parhaan kilpailunsa ja saavutti samalla myös ensimmäisen podiumpaikkansa makoisasti. Poikolainen oli kisoissa puhtaalla pelillä vielä seitsemän kierroksen jälkeen. Neljänneksi pelasi Suomen yksi kaikkien aikojen menestynein pooltähti Hyvinkään Petri Makkonen joka hävisi kolmannen sijan vain parilla pisteellä Poikolaiselle. Makkonen oli voittanut Poikolaisen kahdeksannen kierroksen ottelussa murskalukemin 60-0, mutta kärsi vastaavasti itse 3-60 tappion semifinaalissa Ville Pasaselle. Vakuuttavaa peliä esittivät myös PVK:n ja RBK:n tämän kauden ykköspelaajat Mauno Nuutinen ja Eemeli Laurinolli jotka nappasivat sijat viisi ja kuusi.

Helsingin Biljardikerho on varsinkin 2010-luvulla elänyt vaikeita aikoja varsinkin Metropoolin lopetettua toimintansa. Toimihan legendaarinen Toisen linjan sali HBK:n pääkallopaikkana aina vuodesta 1988, mutta 2000-luvun alusta alkoi näkyä jo hieman hiipumista jonka uskottiin olevan lopun alkua. Kiitos Alppi-biljardi, kiitos HBK:n puuhamiesten ja erityisesti PJ Pauli "Pave" Rantasen panostuksen - HBK on nostanut komeasti päätään. Kerholla on uusi hieno pelipaikka, aktiivinen viikottainen kilpailutoiminta ja tämän juhlavuoden kunniaksi juhlakilpailu onnistui hienosti ja kirsikkana HBK saavutti myös Joukkue Suomenmestaruuden lokakuussa. Kiitos HBK ja kiitos myös PVK - Helsinki is Back in the Game!

Kaisa RG9 Kristallikilpailu 50v juhlakilpailu 25.-26.11.2017 HBK/PVK Helsinki lopputulokset: