Pasi Kulmalan johdolla Hyvinkää valloitti kotikilpailunsa

26.6.2019

Pasi Kulmalan RG-voitto oli uran 36. ja hän jatkaa vahvasti tällä RG-voittojen listalla neljännellä sijalla. Hän on vain kahden voiton päässä legendaarisesta Antti Saaresta.

47 pelaajaa otti osaa kilpailuun. Kotiseura HyvBK oli erittäin tehokkaalla pelipäällä sillä se valloitti viidestä kärkisijasta peräti neljä. Turnaukseen voittoon pelasi Pasi "Pastori" Kulmala joka voitti tiukassa finaalissa seurakaverinsa Miikka Hirvosen lukemin 60-50.

SIMOJOKI OPEN

Kauden toinen RG-kilpailu kantoi nimeä Simojoki Open. Hyvinkäällä pelattu turnaus oli aikaisemmin nimellä Hyvinkään Syysturnaus, mutta Markku Simojoen muistoa kunnioittaen turnaus sai nyt tästä kaudesta lähtien uuden nimen.

Ensimmäisellä kierroksella nähtiin heti varsin kuuma kohtaaminen, kun Jyväskylän Marko Rautiainen ja Hyvinkään Pasi Kulmala ottivat yhteen. Kulmala iski ottelussa 33 pisteen sarjan ja vei ottelun nimiinsä selkeästi lukemin 60-17. Ensimmäisen pelipäivän yllätyksiin kuului puolestaan hallitsevan Suomenmestarin Mika Starkin putoaminen pois kolmen kierroksen jälkeen. Ensin seurakaveri Joonas Lounamaa antoi Starkille piikin lukemin 60-28 ja sitten CCA:a edustava Sami Hämäläinen löi Starkin nurin peräti 60-11. Viime keväänä juuri Hyvinkään SM-alkukilpailuista talolle ja kultaan pelannut Stark putosi siis turnauksesta yllättävän aikaisessa vaiheessa.

Kolmannella kierroksella nähtiin koko kilpailun pisin sarja, kun Pasi Kulmala leiskautti 40 pisteen sarjan Mika Poikolaista vastaan. Neljännen kierroksen jälkeen vain neljä pelaajaa jatkoi puhtaalla pelillä turnausta; Juha Laitila HyvBK, Pasi Kulmala HyvBK, Jari Teittinen HBK ja Miikka Hirvonen HyvBK.

6. kierrokselle selvitti tiensä enää yhdeksän pelaajaa turnauksessa. Muutama vuosi sitten ennätykselliset lähes 30 RG-kilpailua putkeen pelannut Juha Laitila jatkoi mm. loistavaa peliä sillä viidennellä kierroksella Kulmalalle piikin antanut Juhi pudotti Santeri Saarisen lukemin 60-39. Samoin lukemin toinen 6. kierroksen jälkeen puhtaalla ollut Miikka Hirvonen pudotti Porvoon Tomi Lepistön. Hyvinkään vahva menestys jatkui kun myös Pasi Kulmala voitti ja pudotti Jouko Kovalaisen lukemin 60-24. Myöskin Hyvinkäätä aikaisemmin edustanut, nykyisin Keravan CCA:n pelaaja Sami Hämäläinen pelasi hienon kuudennen kierroksen, kun hän teki selvää jälkeä Jari Teittisestä lukemin 60-6 tekemällä mukavat 27 ja 33 pisteen sarjat otteluun.

7. Kierroksen alkaessa ei ollut kuin viisi pelaajaa jäljellä ja näistä neljä edusti Hyvinkään Biljardikerhoa. Harri Suni kierroksen perässä antoi Juha Laitilalla tiukasti piikin lukemin 60-60. Myös Miikka Hirvonen sai piikin kun Pasi Kulmala löi hänet selkeästi lukemin 60-14. Sami Hämäläinen pelasi puolestaan edelleen hyvää peliä ja pudotti Harri Sunin viidennelle sijalle.

Semifinaalit pelattiin taisteluparein:
Juha Laitila HyvBK - Miikka Hirvonen HyvBK
Pasi Kulmala HyvBK - Sami Hämäläinen CCA

Ensimmäisessä semifinaalissa Laitila sai kylmää kyytiä kolmen vuoden takaiselta Suomenmestarilta Miikka Hirvoselta, ja loppulukemat taulussa olivat Hirvosen hyväksi 60-2 ja tämä tiesi Juha Laitilalle turnauksen neljättä sijaa.

Toinen semifinaali olikin sitten melkoinen trilleri. Sami Hämäläinen oli pelannut loistavasti koko kilpailun ajan ja jatkoi tarkkoja pussituksiaan myös Pasi Kulmalaa vastaan. Sami pääsikin pelissä 42-20 johtoon ja pääsi erinoimaisesta paikasta kokeilemaan parttia. Kaisa meni pisteeltään keskelle, mutta nakki meni ohi, eikä jatkopaikkaa jäänyt. Pasi nousi vähitellen kantaan, mutta 55-45 tilanteessa Pasin lyömä punainen tunttasi haagien väliin. Yleisö kohahti ja pitkään näytti, että Samille jää helppo työ poimia parttipisteet. Pasin valkoinen kuitenkin kiersi neljästä vallista ja tökkäsi Samin valkoisen kaisan taakse piiloon. Sami koitti pussittaa luukkupunaisen kaisan kyydillä, mutta ei osunut punaiseen lainkaan. Kulmala pääsi siis itse työntämään punaisen pussiin kaisan nakilla ja kaisa jäi helpohkosti alle keskelle. Pasin lyönti oli kuitenkin hieman jäykkä ja kaisa lensi haageista pihalle. Tämän jälkeen molemmilla oli paikkansa ja kellokin ehti piipata, mutta Pasi pystyi niukasti lopussa puristamaan voiton Sami Hämäläisesta lukemin 55-60.

FINAALI

Finaali oli kahden Suomenmestarin kuuma kohtaaminen, kun Pasi Kulmala ja Miikka Hirvonen ottivat yhteen. Ottelun alku oli varovaista ja Pasi johti finaalia vain 2-0 ensimmäiset 10 minuuttia molempien pelaajien lyödessä lähinnä valkoista. Pasi pääsi hyödyntämään muutaman paikan ja nousi jo melko mukavaan 39-0 johtoon. Pari helpohkoa keskikaisaa meni Pastorilla ohi joiden turvin hän olisikin voinut lyödä Hirvosen selkein numeroin. Miikka kuitenkin nousi takaa peliin mukaan kolmella sarjalla 22, 11 ja 17 ja pääsikin jo 39-50 johtoasemaan. Tähän puolestaan vastasi Pasi tekemällä 11, mutta ei pystynyt lopettamaan ottelua vaan nousi vasta tasoihin 50-50. Tiukka trilleri päättyi lopulta siihen, kun Pasi Kulmalalle jäi keskikaisa alle ja siitä Pastori teki varman pussituksen punaisen nakilla ja kun omakin pysyi vielä pöydällä (lähtien vauhdilla kulmapussia kohti), oli voittaja varma. Pasi Kulmalalle kauden avausvoitto ja hän nousikin RG-listalla toiselle sijalle Kari Kallion taakse.

Kauden kolmas ja neljäs RG-kilpailu pelataan poikkeuksellisesti samana viikonloppuna. Kauden kolmas RG-kilpailu on Kokkolan Avoimet Kokkolan Karoliinan järjestämänä ja neljäs RG-kilpailu on Anjalankoski Turnaus Inkeroisissa. Kilpailut pelataan jo tulevana viikonloppuna.