Pasi Kulmala uusi Espoon Avoimien mestaruuden

27.6.2019

Pasi Kulmala nousi uransa 39. RG-voitolla Kaikkien aikojen RG-voittojen listalla kolmanneksi ohi legendaarisen biljardiprofessorin Antti Saaren.

Kauden viides RG-finaali käytiin kahden kokeneen RG-voittajan välillä. Espoon Avoimien viime vuoden voittoaan puolustanut Hyvinkään Pasi Kulmala pystyi uusimaan mestaruuden, kun hän kukisti finaalissa kahdesti puhtaalla olleen Helsingin Markku Koposen (60-41, 60-46). Kulmala korjasi voiton myötä koko potin sillä hänelle kirjattiin myös kisojen pisin sarja sekä EBK:n erikoispalkinto uuden kiertopalkinnon lisäksi. Espoon Avoimien kolmanneksi tuli kotiseuran iloksi EBK:n Tuomas Komi ja koko RG-listan kärkinelikko ennen Espoon avoimia oli muutenkin kuuden parhaan joukossa, kun Kokkolan Tero Kiviaho oli neljäs, PPK:n Jari Suomalainen oli viides ja Oulun Kari Tunturi oli kuudes

Kauden viides RG-finaali käytiin kahden kokeneen RG-voittajan välillä. Espoon Avoimien viime vuoden voittoaan puolustanut Hyvinkään Pasi Kulmala pystyi uusimaan mestaruuden, kun hän kukisti finaalissa kahdesti puhtaalla olleen Helsingin Markku Koposen (60-41, 60-46). Kulmala korjasi voiton myötä koko potin sillä hänelle kirjattiin myös kisojen pisin sarja sekä EBK:n erikoispalkinto uuden kiertopalkinnon lisäksi. Espoon Avoimien kolmanneksi tuli kotiseuran iloksi EBK:n Tuomas Komi ja koko RG-listan kärkinelikko ennen Espoon avoimia oli muutenkin kuuden parhaan joukossa, kun Kokkolan Tero Kiviaho oli neljäs, PPK:n Jari Suomalainen oli viides ja Oulun Kari Tunturi oli kuudes.

51 pelaajaa otti osaa kauden viidenteen RG-kilpailuun, Espoon Avoimiin joka oli samalla EBK:n historian kymmenes kerta, kun Espoon Avoimet on toiminut RG-kilpailuna. Kilpailu järjestettiin Puh.veli-klubin avustamana viime viikonloppuna. Molemmissa pelipaikoissa pelattiin lauantaina neljä kierrosta omilla kaavioilla ja sunnuntaina jatkettiin yhdistetyllä kaaviolla pelkästään Espoon klubilla.

Toiselle pelipäivälle pääsi mukaan vain 16 pelaajaa, kun peräti puolet toisen päivän pelaajista oli selvittänyt neljä ensimmäistä kierrosta puhtaalla pelillä. Kilpailut menivät lauantaina hyvässä aikataulussa neljännen kierroksen tullessa valmiiksi molemmissa pelipaikoissa n. iltayhdeksän aikoihin. 

Suuria sarjoja ei kuitenkaan lauantaina nähty - ainoastaan EBK:n Matti Kärnä teki 32 pisteen sarjan kolmannen kierroksen ottelussaan I-HBS:n Mika Poikolaista vastaan. Espoon Avoimissa on perinteisesti aina erikoispalkinto pisimmästä sarjasta - niin myös tällä kertaa. Palkinto arvottiin kaikkien väh. 30 sarjan tehneiden kesken joita oli Espoon Avoimissa tällä kertaa poikkeuksellisen vähän. Matti Kärnän lisäksi myös Hyvinkään Kimmo Kaikkonen teki 32 sarjan joka syntyi viidennellä pelikierroksella Porvoon Joachim Heikkilää vastaan. Viidennellä kierroksella myös Hyvinkään Pasi Kulmala teki 30 sarjan Espoon Simo Larista vastaan ja sai kiinnityksen erikoispalkinnon arvontaan.

------------------------------------

Puhveliklubin kilpailuvetäjät Markku Koponen ja Matti Kärnä kohtasivat vastakkain kuudennella kierroksella. Tiukahko ottelu päättyi Koposen voittoon 60-47 ja Matti Kärnän sijoitus oli turnauksessa lopulta hienosti yhdeksäs. Pisteellä hänen taakseen kymmenenneksi jäi Kimmo Kaikkonen joka putosi 36-60 Oulun Kari Tunturille. 

6. Kierros
Koponen Markku HSK 60 - Kärnä Matti EBK 47
Kiviaho Tero KoKa 60 - Rautiainen Marko Play 15
Kulmala Pasi HyvBK 60 - Pasanen Ville Ritz 30
Tunturi Kari OBK 60 - Kaikkonen Kimmo HyvBK 36
Komi Tuomas EBK 60 - Suomalainen Jari PPK 8

------------------------------------

Seitsemännellä kierroksella oli vielä kahdeksan pelaajaa mukana jotka taistelivat tiukasti pääsystä palkinnoille. Viisi parasta palkittiin turnauksessa. Marko Rautiainen kärsi selkeät tappiot ensin Tero Kiviaholle 15-60 ja heti perään Pasi Kulmalalle 26-60. Espoon Avoimien historian ensimmäisen RG-arvoisen Espoon Avoimet vuonna 2006 voittanut Rautiainen joutui tyytymään tällä kertaa sijalle 8.

Varsinainen trilleri nähtiin kahden puhtaalla olevan pelaajan kesken, kun Markku Koponen ja Tero Kiviaho pelasivat ottelunsa aina rankkareille asti. Koposen niukassa johdossa 51-48 lähdettiin ampumaan viittä lyöntivuoroa. Kiviaho sai tehtyä ensimmäisenä kaisan kulmaan ja pääsi yrittämään parttia, mutta epäonnistui keskipallon pussituksessa siirtyen kuitenkin 51-54 johtoon. Toiseksi viimeisellä rankkarivuorolla Koponen iski kuitenkin kaksi kaisaa säkkiin ja vei trillerin nimiinsä 60-54.

Kari Tunturi ja Tuomas Komi taistelivat tiukasti molemmat piikillä pääsystä palkinnoille viiden parhaan joukkoon ottelussa. Molemmat taistelevat samalla myös rankingin kärkisijoista joten pelin luonne oli myös sen mukaista. Komi piti Tunturin pihdeissään ja hallitsi ottelua kaikilla eri osa-alueilla vieden pelin lopulta 60-37. Oulun legendan tuomioksi oli jäädä palkintosijojen ulkopuolelle kuudenneksi, mutta Kabike kiitti herraa kuitenkin muhkeasti 108 tikkarilla.

Seitsemäs sija meni Helsingin Ville Pasaselle joka kärsi rankkareiden jälkeen 42-60 tappion rankingin kärkimiehelle PPK:n Jari Suomalaiselle.

7. Kierros
Koponen Markku HSK 60 - Kiviaho Tero KoKa 54
Rautiainen Marko Play 26 - Kulmala Pasi HyvBK 60
Tunturi Kari OBK 37 - Komi Tuomas EBK 60
Pasanen Ville Ritz 42 - Suomalainen Jari PPK 60

------------------------------------

Espoon tiukahkot pöydät olivat arvossaan ja kaksi rankkareiden arvoista trilleriä koettiin myös kahdeksannella kierroksella. Ainoat puhtaalla olleet Markku Koponen ja Pasi Kulmala pelasivat odotetusti tiukan ottelun missä ei annettu siimaa sen sentinkään  vertaa. Peliaika tuli täyteen, kun pelaajilla oli vasta vajaan puolen partin verran pisteitä. Neljän vuoden takainen Espoon avoimien mestari Markku Koponen oli väkevämpi rankkareilla ja sai kurottua sitovan keulan ja voitti ottelun viiden rankkarivuoron jälkeen 56-34.

Kokkolan Tero Kiviaho ja Espoon Tuomas Komi pelasivat puolestaan
vielä näyttävämmän trillerin. Ottelu oli myös kokonaisuudessaan melko tarkkaa peliä jossa mentiin rankkareille Komin johdossa 52-44. Kiviaho onnistui ensimmäisenä kolmannella lyöntivuorolla tekemän kaksi rankkaria siirtyen 52-56 johtoon. Tuomas Komi iski kuitenkin pelin viimeisellä lyöntivuorolla Kiviahon jo lyötyä kaikki lyöntisä tekemään tarvittavan rankkarin sisään ja voittoon. Komi sai laitettua pelin poikki 60-56 ja eteni jatkoon kolmen parhaan joukkoon.

8. Kierros
Koponen Markku HSK 56v - Kulmala Pasi HyvBK 34
Kiviaho Tero KoKa 56 - Komi Tuomas EBK 60

------------------------------------

Yhdeksännen kierroksen lähtöön tuli jälleen tiukka ottelu, kun Jari Suomalainen haki Markku Koposen vastaansa. Ottelu meni Suomalaisen hallitessa pistetaulua - Koposen puolestaan tehtaillessa enemmän puhelinnumeroa omaan pistesarakkeeseen. Peliajan lähestyessä loppua kokeneempi Koponen kuitenkin sai rankingkärki Suomalaisen hieman hermoilemaan ja Suomalainen teki tussinkin omassa käsipallotilanteessa 43-37. Hieman ennen rankkareita Koponen sai tasoitettua ottelun 43-43. Rankkarit eivät Suomalaisella menneet, mutta Koponen sai puolestaan tehtyä kaksi rankkaria sisään vieden ottelun 43-55.

Markku Koponen pelasi itsensä siis finaaliin puhtaalla pelillä yhdeksän voitetun ottelun myötä. Saman kierroksen semifinaalissa kohtasivat sitten puolestaan Pasi Kulmala ja Tuomas Komi. Kulmala oli löytänyt uuden vaihteen edellisen takkuisan ottelun jälkeen ja piti Komin ahtaalla. Kulmalan johtotilanteessa 25-5 hän löi 34 sarjan nousten 59-5 johtoon ja Komi oli käytännössä lyöty. Peli päättyikin lopulta 60-5 hallitsevan mestarin voittoon ja 34 jäi samalla myös kisojen pisimmäksi sarjaksi. Tuomas Komi jatkaa hyvää kauttaan ja viime viikkoisen finaalipaikan lisäksi nyt napsahti kolmas sija omista kotikisoista. Tero Kiviaho koppasi neljännen sijan ja Jari Suomalainen viidennen.

9. Kierros
Suomalainen Jari PPK 43 - Koponen Markku HSK 55v
Kulmala Pasi HyvBK 60 - Komi Tuomas EBK 5

------------------------------------

Finaalissa olivat vastakkain yhdet kaikkien aikojen kokeneimmat voittajat, kun Pasi Kulmala ja Markku Koponen ottivat yhteen. Koponen avasi pistetilin 3-0 johdolla, mutta Kulmala nousi hetken päästä 22 sarjalla 3-22 johtoon. Koponen tasoitti pelin tilanteeksi 21-22 jonka jälkeen alkoi odotettu erittäin tarkka peli jossa jo turnauksessa aiemmin kohdannut parivaljakko ei edelleenkään antanut senttiäkään periksi. 

Valkoista pelattiin usein ja haettiin vastustajaa tukalaan tilanteeseen, mutta kahden taitavan taktikon kohtaaminen ei tuottanut aluksi juurikaan pussituspaikkoja. Kulmala sai kaivettua itselleen paremmat paikat ja käytti ne hyvin eduksi siirtyen 24-41 johtoon 25 peliminuutin kohdalla. Koponen paransi tilannettaan tekemällä hiljaisen kaisan krossilla keskelle, mutta epäonnistui hyvässä jatkotilanteessa kun keskikaisa ei pudonnutkaan, tilanne 36-41. Kulmala rankaisi välittömästi tästä kahdella kaisalla joista jälkimmäinen oli näyttävä pitkä pommi kulmaan, 36-53. Kulmalalle jäi helppo valkoinen alle ja se lyötiin näyttävällä pommilla kulmaan ja omalla vauhdikas pöydän mittainen pakki vain hiuksen hienosti ohi kaisan, tilanne 36-55. Koponen ei pysynyt Kulmalan mukana ja hänellä jäi koko ajan Kulmalalle pallot alle pelin lopussa. Kulmala vei siis ensimmäisen finaalin 41-60.

1. Finaali:
Koponen Markku HSK 41 - Kulmala Pasi HyvBK 60 

------------------------------------

Toinen finaali alkoi myös Koposen aloituksella, mutta aloitukset eivät menneet. Pasi avasi pelin pistetilin kovalla valkoisen kulmaan pussituksella ottaen myös kaisan nakin, tilanne 0-7 Kulmalalle. Koponen nousi valkoisella ja kaisalla 8-7 johtoon. Hetkeä myöhemmin Kulmalalle jäi punainen alle jonka hän löi säkkiin vitin nakilla ja Markun viti meni pussin suulle. Valkoinen säkkiin ja tiukahko kaisa perässä samaan pussiin, 8-20 Kulmala johtoon. Sarja jatkui kynnestä kaisa keskelle suht kovaa ja punaisen nakki 8-32. Kulmalalle siis 25 sarja. Kulmalan johtaessa 11-37, Koponen iski "koposmaisesti" lyömällä käsipallosta punaisen krossilla kulmaan ja nappaa myös Kulmalan asetuksen kaisanakin kaventaen pelin 20-37. Pussitukset olivat tämän jälkeen sitkeessä ja edettiin lähes 20 minuuttia vain muutaman pisteen tullessa lisää. Kulmalan johtaessa 22-43 hän pelasi itsensä pahasti maskiin ja Koponen sai asetettua sekä kaisan, että punaisen hyvin teolle. Kulmala ei onnistunut purkamaan molempia asetuksia ja Koponen teki tästä kaisan, punaisen ja kaisan nakilla keskelle tasoittaen ottelun kutkuttavasti 43-43. Kulmala pommitti kuitenkin melkein heti perään punaisen kovaa keskelle ja vaikean kaisan kulmaan tehden 14 pistettä siirtyen 43-57 johtoon. Punainen oli lähes pillinä kulmaan alle samassa sarjassa, mutta se meni ohi. Koposelle jäi tuo punainen alle ja hän teki siitä ensin upeasti pussiin ja kaisan niskaan, mutta tuo kaisa meni taas keskeltä ohi. Tilanne 46-57 Kulmalalle jolloin kello piippasi peliajan tullessa täyteen. Pasi Kulmala iski ratkaisevan partin pussiin viimeisllä lyönneillä ennen rankkareita ja uusi Espoon Avoimien RG-voiton.

2. Finaali:
Koponen Markku HSK 46 - Kulmala Pasi HyvBK 60

------------------------------------

Palkintojenjaon yhteydessä arvottiin myös erikoispalkinto kaikkien yli 30 sarjan tehneiden kesken ja onnetar suosi kisojen ykköstä Pasi Kulmalaa. Onnettarena toimi Kati Waris.

Espoon Avoimet 26.-27.9.2015 Lopputulokset:
1 Kulmala Pasi HyvBK - 10/634 --- (480)
2 Koponen Markku HSK - 9/618 --- (240)
3 Komi Tuomas EBK - 7/448 --- (210)
4 Kiviaho Tero KoKa - 6/470 --- (150)
5 Suomalainen Jari PPK - 6/411 --- (120)
6 Tunturi Kari OBK - 5/377 --- Kabike paras (108)
7 Pasanen Ville Ritz - 5/372
8 Rautiainen Marko Play - 5/341
9 Kärnä Matti EBK - 4/305
10 Kaikkonen Kimmo HyvBK - 4/304 --- Kabike 4:n voiton paras (90)
11 Ijäs Markku HyvBK - 3/274 --- Kabike 3:n voiton paras (72)
12 Larinen Simo EBK - 3/267
13 Laitila Juha HyvBK - 3/249
14 Forsblom Carl Johan HBK - 3/222
15 Heikkilä Joachim PPK - 3/213
16 Martikainen Klaus IBK - 2/220 --- Kabike 2:n voiton paras (54)
17 Puuska Kari HBK - 2/195
18 Rantanen Pauli HBK - 2/190
19 Asikainen Petri KK-79 - 2/171
20 Virtanen Olli OBK - 2/161
21 Lämsä Seppo OBK - 2/145
22 Matikainen Casper EBK - 1/171 --- Kabike 1:n voiton paras (36)
23 Knus Jan PPK - 1/159
24 Kelokaski Jouni EBK - 1/152
25 Hämäläinen Simo HyvBK - 1/142
26 Lahtinen Markku OBK - 1/130
27 Tarvainen Juha IBK - 1/129
28 Voutilainen Reijo EBK - 1/124
29 Poikolainen Mika I-HBS - 1/111
30 Tainio Jarmo PVK - 1/109
31 Thoménius Kari HBK - 1/101
32 Puustinen Vesa EBK - 1/85
33 Karvonen Kari OBK - 1/79
34 Mettälä Pasi KK-79 - 1/62
35 Westman Mona EBK - 0/86
35 Jäntti Joni EBK - 0/86
37 Vanhanen Hannu EBK - 0/80
38 Träff Tuomo EBK - 0/76
39 Uusitalo Petri HyvBK - 0/74
39 Mikkonen Petri HBK - 0/74
41 Ahola Joni EBK - 0/73
42 Verho Pekka EBK - 0/72
43 Hatunen Hannu OBK - 0/64
43 Pollari Harri HyvBK - 0/64
45 Kontio Jukka EBK - 0/53
46 Meronen Valtteri PVK - 0/47
47 Tainio Tatu Duckpool - 0/44
48 Juslin Petja HyvBK - 0/39
49 Lounamaa Joonas EBK - 0/27
50 Pollari Kari HyvBK - 0/23
51 Pekkala Panu EBK - 0/7

Kiitos kaikille pelaajille, järjestäjille ja avustajille hyvistä kilpailuista. 

Espoon Avoimet olivat nyt 10. kerran RG-kilpailuna ja sen kunniaksi oli myös komea kiertopalkinto jaossa aina vuodeksi voittajan hyllylle. Kuva: Altti Helläkoski
Tero Kiviaho KoKa, Espoon Avoimet 2015 neljäs sija. Kuva: Joni Jäntti
Tuomas Komi EBK, Espoon Avoimet 2015 kolmas sija. Kuva: Joni Jäntti
Markku Koponen HSK, Espoon Avoimet 2015 toinen sija. Kuva: Joni Jäntti
Pasi Kulmala HyvBK, Espoon Avoimet 2015 voitto (2. kerta perätysten). Kuva: Joni Jäntti
Jari Suomalainen PPK, Espoon Avoimet 2015 viides sija. Kuva: Joni Jäntti
Kari Tunturi OBK, Espoon Avoimet 2015 kuudes sija. Kuva: Joni Jäntti
Espoon Avoimien viisi parasta: 2. Markku Koponen, 1. Pasi Kulmala, 3. Tuomas Komi, 5. Jari Suomalainen (4. Tero Kiviaho puuttuu kuvasta). Kuva: Joni Jäntti
Ville Pasanen Ritz, Espoon Avoimet 2015 seitsemäs sija. Kuva: Joni Jäntti