Marko Nieminen kaisakauden viimeisen RG-kilpailun voittoon Tampereella

27.6.2019

Marko Nieminen nappasi Tampere Cupin voiton urallaan toisen kerran ja saavutti samalla uransa seitsemännen RG-voiton.

Tampere Cup oli jälleen kaisakauden viimeinen RG-kilpailu. Porin Biljardikerhon Marko Nieminen oli turnauksen ykkönen kukistettuaan Oulun Mikko Hämäläisen finaalissa lukemin 60-47. Kolmanneksi Tampere Cupissa tuli kotikaupungin ykkösnyrkkeihin lukeutuva Tampereen Kauppaseuran Ilkka Korhonen. Kauden viimeinen rankingpisteisiin vaikuttava kilpailu pelataan viime vuoden tapaan SM-(alku)kilpailun merkeissä kahden viikon päästä Hyvinkäällä.

Mukavasti jopa 77 pelaajaa otti osaa Tampere Cupiin tänä vuonna mikä oli tälle kaudelle hieno päätös RG-kilpailujen suhteen. Kovin monessa RG-kilpailussa koettiin osallistujamäärissä vähennystä edelliskauteen verrattuna, mutta Tampere Cupissa pelaajia oli tänä vuonna 11 enemmän kuin viime vuonna . Pelipaikkoina oli jälleen totutusti Tampereen Ammattiklubi, Tampereen Suomalainen klubi ja Tampereen Kauppaseura jotka ovat jo vuosikymmeniä tehneet yhteistyötä kaisan RG-kilpailujen järjestämiseksi Tampereella.

Tulospalvelusta vastasi Tampere Cupin osalta jälleen tyylikkäällä omalla ohjelmallaan Pihakoivu:

Tampere Cup pelattiin tällä nimellä ensimmäisen kerran vuonna 1993, sitä ennen moni muistaa Tampereen rankingkilpailujen olevan nimellä Cumulus Cup tai Maaliskuun kisat. Tampere Cup tosin jäi järjestämättä vuosina 2001-2007. Kaudelle 2007-2008 kaisan RG-kilpailujen ohjelmistoon palanneen Tampere Cupin voittoon pelasi tuolloin Marko Nieminen. Sama Porin kaisatykki iski myös tämän vuoden RG-kilpailun voittoon.

Marko Nieminen pelasi upean turnauksen ja näyttää siis Porin Biljardikerhon ykköstykillä olevan vielä pussitukset hallussa, pelasihan hän vasta kauden toisen RG-kilpailunsa. Finaalissa kaatui jo kauden kuudennen RG-finaalinsa (kahdeksasta RG-kilpailusta) pelannut Oulun Mikko Hämäläinen. Järjestävän kotikaupungin iloksi Tampereen yksi kovimpia kaisapyssyjä kautta aikain, Tampereen Kauppaseuran Ilkka Korhonen oli turnauksen kolmas. Korhosen tilastot ovatkin aika mielenkiintoiset. Kyseessä oli nimittäin herran uran neljäs kolmossija RG-kilpailuista ja kaikki on tullut Tampere Cupista vieläpä ihan viimeisen viiden vuoden aikana.

Mahtavasti pelasi myös Oulun Biljardikerhon Simo Kaijansaari joka pelasi itsensä upeasti neljänneksi. Saimaan ylpeys ja Tampere Cupin kaksi kautta takaperin voittanut SaiBi:n Jyrki Ruuskanen oli kisojen viides. Kotikaupungin iloksi myös Seppo Pitkänen nappasi sijoituksen kärkipäästä sijoittuen kuudenneksi.

Kilpailujen pisin sarja nähtiin heti ensimmäisen kierroksen ottelussa, kun Mikko Hämäläinen teki TAK:n Ari-Pekka Leppästä vastaan 44 pisteen sarjan. Mikolla on myös kiinnitys ennen SM-kilpailuja koko kauden pisimpään sarjaan (53) josta kauden jälkeen jaetaan pieni osuus loppupotista.

Tampere Cupin yksi näyttävämpiä lopetuksia nähtiin myös kovassa kaisaiskussa tällä hetkellä olevalta Espoon Biljardikerhon Tuomas Komilta. Hän teki ensimmäisellä kierroksella 19-0 johtotilanteesta suoraan pelin poikki 41 pisteen sarjalla. Komi voitti kisoissa viisi ensimmäistä otteluaan todella ylivoimaisesti eli jatkoi siis siitä mihin vajaan kuukauden takaisessa Red Ball Openin voitokkaassa turnauksessa jäi, kunnes Tampere Cupin finalistit Nieminen ja Hämäläinen pysäyttivät hänet. Komi ehtikin voittaa peräti 14 rankingottelua perätysten ennen Tampere Cupin tappioita sijoittuen yhdeksänneksi.

Kisojen kolmanneksi pisin sarja tuli sekin avauskierroksella, kun Porin Eero Hammais pussitti aloituksesta 36 pisteen arvoisesti Jyväskylän Marko Rautiaista vastaan. Hammais pelasi hienosti lauantaina, mutta sunnuntaina tulikin sitten kaksi tappiota suoraan, kun Espoon Jukka Kontio ja Hyvinkään Juha Laitila tarjoilivat kisojen toiseksi parhaalle porilaiselle piikit mieheen.

Kisoissa tuli vielä kaksi mainitsemisen arvoista sarjaa. Mikko Hämäläinen teki aloituksesta 35 pistettä Ville Pasasta vastaan. Se oli muutenkin Hämäläiseltä huippusuoritus kaikkien aikojen kuudenneksi eniten RG-kilpailuja (21) voittanutta Pasasta vastaan sillä Ritz-Clubin monilahjakas pallovirtuoosi sai vain kahdeksan pistettä tuossa kohtalokkaassa viidennen kierroksen ottelussa.

Toinen 35 pisteen sarja tuli Tampereen Pasi Lampimäen toimesta. Ensimmäisen kierroksen ottelussaan Espoon Pekko Verho iski kahdella lyöntivuorolla 10 ja 29 pisteen sarjat. Lampimäki kuitenkin teki heti perään 35 pisteen sarjan ja nousi lopulta 60-50 voittoon.

Vaikka Tampereella olosuhteet ovatkin varsin vaihtelevat pöytien suhteen, oli ne silti varsin hyvät. Olihan Suomalaisella klubilla sentään käytössä peräti kaksi toimivaa antiikkipöytää (1850-luvun 11-jalkainen ja 1870-luvun pöydät !!) jotka poikkeavat aika paljon mm. Tampereen Ammattiklubin "MM-pöydistä" eli Dynamiceista. Uusin TAK:n pöytä olikin varmaan Suomen tiukin MM-pöytä joka uusilla veroilla ja valleilla, uusine palloineen tarjosi todelliset huippuolosuhteet - oli silti myös hankala pöytä monelle pöydän tiukkuuden vuoksi.

Kilpailunjohto hienolla tulospalvelulla tarjosi todella paljon hyvää laatua taas, joskin myös pientä haittaa oli taas yhden kaavion pelaamisesta, kun pelaajia jouduttiin pomputtamaan paikasta toiseen ja välillä pöytiä joutui pitämään tyhjällä hakuodotuksien vuoksi. Nämä olivat kuitenkin vain pieniä haittatekijöitä. Tampere Cup oli jälleen kokonaisuutena erittäin vahvasti positiivinen ja onnistunut tapahtuma. Ja erityismainintana Jorma Leppikorpi (Eerik Stenmanin avustuksella) tekivät loistavaa työtä kaavion ja hakujen parissa.

Paljon onnea Marko Nieminen kauden avausvoitosta. Kiitoksia paljon kisajärjestäjille. Tampere on jälleen osoittanut olevansa mainio kilpailukaupunki.