Kristallikilpailut Kim Laaksosen näytöstä

29.3.2020

Vuoden viimeinen kaisan RG-kilpailu oli suorastaan "One-man Show", kun Kim Laaksonen voitti kaikki ja kaiken. Turun lahja biljardille saavutti uran ensimmäisen Kristallikilpailun voiton puhtaalla pelillä. Mykistäväksi suorituksen teki sen, että Laaksonen iski yhdeksästä voitetusta pelistä peräti kuuteen viimeiseen vähintään 30 pisteen sarjan eikä missään ottelussa vastustajat päässyt lähellekään parttia. Kristallikilpailun kakkoseksi pelasi Hyvinkään Kimmo Kaikkonen joka lähes päivälleen tasan 16 vuotta sitten oli myös Kristallien finaalissa viimeksi. Kolmanneksi pelasi viime vuoden mestari Helsingin Markku Koponen.

Helsingin Biljardikerholta lähti useiden vuosien jälkeen monelle tuttu pelipaikka, Toisen linjan Metropool, alta pois ja uusi pelipaikka on vielä hakusessa. Perinteinen Kristallikilpailu järjestettiin kuitenkin ja pääpelipaikkana toimi Helsingin Puh.veli-klubi ja apusalina Espoon Biljardikerho. Kisavetäjinä toimi tutuhko pääkaupunkiseudun parivaljakko EBK:n Matti Kärnä ja HSK:n Markku Koponen. Paljon menestynyt Koponen on ollut urallaan vahva myös Kristallikilpailussa voittamalla turnauksen neljästi ja olemalla jo yli kymmenen kertaa "podiumilla". Koposta paremmin Kristallikilpailujen historiassa onkin menestynyt vain, kukas muukaan, kun Biljardiprofessori Antti Saari joka voitti Kristallikilpailun urallaan peräti 7 kertaa - myös sen ensimmäisen vuonna 1967. Tämä tarkoittaakin sitä, että HBK:lla on ensi vuonna 50v. juhlavuosi Kristallikilpailujen osalta.

Kabike palkitsee perinteisesti jo pisimmän sarjan ja koska kilpailu oli tarkoitus pelata päivässä läpi - laittoi HBK lisäporkkanaksi extrapalkinnon kisojen nopeimman pelin voittajalle. Espoon viidennen kierroksen ottelussa Kim Laaksonen iskikin mukavasti 45 pisteen sarjalla pelin poikki Juha Tondia vastaan ja ottelu kesti vain 3m 44s. Turun biljardivirtuoosilta pelit maistui muutenkin taas tuttuun tapaan tehokkaasti sillä hän iski neljännellä kierroksella pelin poikki tilanteesta 30-27 Kari Puuskaa vastaan ja kuudennella kierroksella tuli mukava 38 pisteen sarja ykkössijoitettua Kokkolan Tero Kiviahoa vastaan joka jäi kyseisessä ottelussa kuivaksi. Eikä siinä vielä kaikki. Kimin näytökset jatkuivatkin näiden jälkeen Helsingin Puhveliklubilla aina päätyyn asti...

Gröhn Mika RBK 60 - (7) Pasanen Ville Ritz 31
Juslin Petja HyvBK 29 - Heinonen Kari PVK 60 (Heinonen 38 sarja)

Viitala Matti OBK 34 - (8) Ijäs Markku HyvBK 60
Jokelin Toni KouBK 2 - Korkiakoski Harri I-HBS 60 (Korkiakoski 38 sarja aloituksesta, pelin kesto 19.30)

Rantanen Pauli HBK 60 - Mattila Nesto HBK 43
Forsblom Carl Johan HBK 42 - (3) Teittinen Jari HBK 60 (pelin kesto 15.12)

Tondi Juha IBK 60 - (8) Ijäs Markku HyvBK 42
Larinen Simo EBK 18 - Korkiakoski Harri I-HBS 60 (pelin kesto 16.00)

(1) Kiviaho Tero KoKa 54 - (5) Päivinen Tero PVK 60
Laaksonen Kim TBK 60 - (4) Puuska Kari HBK 27 (Laaksonen 30 parttisarja)
Tondi Juha IBK 60 - Korkiakoski Harri I-HBS 32
Larinen Simo EBK 23 - (8) Ijäs Markku HyvBK 60 (Ijäs 31 sarja)
(1) Kiviaho Tero KoKa 60 - Wiss Janne CST 20

PVK Helsinki 5. kierros
(2) Koponen Markku HSK 60 - Rantanen Pauli HBK 3 (pelin kesto 12.52)
Nordberg Mikael Ritz 60 - (3) Teittinen Jari HBK 50
Gröhn Mika RBK 53 - Kaikkonen Kimmo HyvBK 60

EBK Espoo 5. kierros
(5) Päivinen Tero PVK 60 - (4) Puuska Kari HBK 43
Laaksonen Kim TBK 60 - Tondi Juha IBK 6 (Laaksonen 45 parttisarja, pelin kesto 3.44)
(8) Ijäs Markku HyvBK 51 - (1) Kiviaho Tero KoKa 60
Korkiakoski Harri I-HBS 49 - Wiss Janne CST 60

Kaaviot yhdistettiin 6. kierroksesta eteenpäin ja kisat pelattiin loppuun pelkästään PVK:lla.
Ennen Laaksosen 45 pisteen sarjaa pisimmistä sarjoista oli vastannut stadin seurojen miehet Kari Heinonen PVK ja Harri Korkiakoski I-HBS jotka olivat kumpainenkin tehneet myös Laaksosen tapaan 38 pistettä.

6. Kierros
(2) Koponen Markku HSK 60 - Nordberg Mikael Ritz 37 (Koponen haki ylhäältä 5. pelinsä)
Gröhn Mika RBK 49 - (2) Koponen Markku HSK 60
Kaikkonen Kimmo HyvBK 60 - Päivinen Tero (5) PVK 58
Laaksonen Kim TBK 60 - (1) Kiviaho Tero KoKa 0 (Laaksonen 38 sarja)

Neljä pelaajaa oli enää jäljellä seitsemännen kierroksen alkaessa ja näistä kaksi oli vielä puhtaalla, Hyvinkään Kimmo Kaikkonen ja Turun Kim Laaksonen. Piikillä mukana jatkoivat vielä kierroksen vähemmän pelannut Turun Janne Wiss ja Helsingin Markku Koponen.

Janne Wiss antoi Kimmo Kaikkoselle piikin selkein numeroin ja Kim Laaksonen jatkoi hurjaa nakuttelua pudottamalla nyt Koposen ja teki jälleen kivaa sarjaa kirjaamalla nyt 35 pelin sarjaksi.

7.kierros
Wiss Janne TBK 60 - Kaikkonen Kimmo HyvBK 12
Koponen Markku (2) HSK 33 - Laaksonen Kim TBK 60 (Laaksonen 35 sarja)

Turun kaksikko pelasi finaalipaikasta, kun kolme pelaajaa oli jäljellä. Kimi jatkoi hurjalla linjallaan ja mäiskäytti peliin taas mukavasti 38 pisteen sarjan tällä kertaa jättäen seurakaverinsa Wissin kuivaksi kahteen pisteeseen.

8.kierros
Wiss Janne TBK 2 - Laaksonen Kim TBK 60 (Laaksonen 38 sarja)

Finaalissa Laaksonen jatkoi jo odotetusti sarjatehtailujaan eikä pettänyt fanejaan vaan iski vielä finaaliinkin yli puolen partin sarjan. Kimmo Kaikkonen sinnitteli 18 pisteeseen asti, kun Laaksonen oli tehnyt 32 sarjan avulla pelin poikki. Laaksosta ei pysäyttänyt tänään mikään!