Kotkassa pelattiin kaisan maratonottelu 60 voittoon

28.6.2019

Joukkue kokoonpanoa ketkä aloituksessa paikalla (vasemmalta): Vitit: Juha Kinnunen, Jesse Salovaara, Antti Karkiainen, Arto Väisänen, Marika Penttilä, Vesa Manninen Sinit: Juho Nykänen, Jussi Vesa, Risto Kolehmainen, Wiltsu Laakso, Kimmo Marttinen

Yli kaksi vuorokautta kestänyt ottelu nähtiin Kotkassa heinäkuun toisena viikonloppuna, kun kaksi joukkuetta pelasivat kaisaa yhteen putkeen reilusti yli 50 tuntia. Lopputulos oli lopulta 60-49, mutta tässä maratonsuorituksessa jo maaliin pääseminen oli kaikille voitto ja ennentekemätön suoritus!

 

Kotkan Kauppatorin Kaisatyöntö 60 voittoon (teksti: Juha Nykönen, kuvat: Joni Koskinen)

Kotkan kauppatorille nousi 7.7.2016 päivän aikana Bar & Cafe Paussin lavalle kaisa pöytä. Tämän pöydän ympärille kokoontui kaksi joukkuetta pelaamaan ottelua jollaista ei suomen eikä tiettävästi maailman kamaralla oltu vastaavaa ennen pelattu. Pelin ajatuksena oli jatkua kunnes toinen joukkueista saavuttaa 60 voiton rajan. Pelin oli siis tarkoitus edetä yötä päivää. Tempaus oli osa torilla järjestetty Biljardi Festivaalia jonka yhteydessä pelattiin mm DST numero 4 osakilpailu.

Joukkueet koottiin Kotkan biljardi salin innokkaista jotka edustavat hyvinkin laajaa ikä ja taito skaalaa. Joukkueiden kapteeneina toimivat Juho Nykänen ( Sininen ) ja Arto Väisänen ( Valkoinen ). Nuorimmat pelaajat olivat Arseni Sevostyanov ja Ville Harkko jotka kellottivat tänä vuonna 12 vuotta kumpainenkin kun taas varttunein veturi meillä oli Juha Kinnunen joka täyttää vuoden kuluttua pyöreät 60 vuotta. Joukkueissa mukana olivat myös useammat Suomen Mestaruuden voittaneet Juho Nykänen ja Matti Vanhala. Eli mielenkiintoisin asetelmin lähestyimme haastetta jonka itsellemme olimme asettaneet.

Jokainen erä oli tarkoitus toteuttaa Liiton sääntöjen mukaisesti. Aloitus arvottiin jonka jälkeen alettiin pelaamaan 60 min peliajalla. Jos peli ei saavuttanut 60 pistettä, eteni se rangaistus lyönteihin. Jokaisen pelin aikana pelaajilla oli käytettävissä yksi 5 min tauko ja jokaisen 3 pelin jälkeen he saivat pitää max 10 min pituisen väline huolto tauon. Näitä pelien välisiä taukoja pidettiin ainoastaan yksi ja pelien aikana vietettyjä taukoja ei kirjattu yhtään. Eli pelejä todella vietiin eteenpäin hyvällä asenteella, vaikka se ei aina tarkoittanutkaan yli 20 pisteen sarjaa.

Koitosta varten oli valmisteltu striimi Youtuben kautta joka saatinkin pyörimään kokoajan, tallenteen osalta kuitenkin kävi ns. kylmät kun vain ensimmäinen noin 12h sessio tallentui striimin kautta jälkipolville katsottavaksi.

Pelipöytänä meillä toimi Dynamicin 10f ns. MM- pöytä joka oli lainassa Biljardisali Finnalistin tiloista. Pöytä oli varustettu vanhalla veralla pussit kooltaan kulmissa 72 ja keskellä 80, palloina meillä oli uudet Aramithin 67 kaisa pallot. Sateelta meitä suojasi ainoastaan noin 5m korkeudessa oleva katto joka piti ainoastaan ns. pystysateen aisoissa. Eli niin välineet kuin pelaajatkin saivat ainakin parina ensimmäisenä yönä pelata myös niissä oikeasti märissä olosuhteissa. Jo ensimmäisten pelien aikana tuli selväksi että kepin luistavuus tulisi olemaan suurimpia haasteita. Tähän ratkaisu löytyi onneksi ns. biljardi hanskasta joka pelastikin monen hermon palamisen matkanvarrella.

Ensimmäinen erä starttasi siis tasan Klo 18:00 Torstai iltana Nykäsen ja Väisäsen toimesta. Melko nopeasti Sininen joukkue takoi itsensä noin 10 erän johtoon joka kestikin melko pitkään. Ensimmäisenä aamuna perjantaina tilanne alkoi kuitenkin tasoittua ja päivän mittaan osoittautui selvästi ettei peli tule olemaan mikään läpihuuto juttu kummallekaan joukkueista. Kun ensimmäiset 24h oli pelattu oli takana 44 erää kaisaa. Uskomattoman tasaiseen tahtiin edennyt peli oli saavuttanut 48 h kohdalla 87 erän mittarin. Tässä vaiheessa peli oli vielä niukasti sinisten käsissä eikä valkoiset olleet vielä kertaakaan siirtyneet johtoon vaan vaanineet lähimmillään muutaman erän päässä. Yöllä pelatessa oli kylmimmillään vain 11 astetta suomen suvessa ja siltikin pelaajat saivat vietyä pelejä alle tunnin keskiarvolla päätyyn. Esimerkiksi Klo 04:37 alkanut peli perjantai / lauantai  välisenä yönä Arto Väisäsen ja Jussi Vesan välillä päättyi Klo 04:50 vain 13 minuutin mittaisen kamppailun jälkeen. Mainittakoon että heti seuraavaan peliin joka kestikin jo yli 30 min Jussi Vesa takoi – 24 pistettä joka jäi myös pelin suurimmaksi yhden pelin miinuspiste saaliiksi. Miinuspisteistä mainittakoon myös Wiltsu Laakso joka takoi 13 peliinsä miinuksia -87 pisteen verran. Ainoastaan 3 pelissä hän onnistui välttää oman uimisen.

Oli hienoa seurata kun junnut haastoivat vanhempiaan pelaamaan ja mittailivat taitojaan keskenään kun kesä aurinko perjantai ja lauantai päivinä myös välillä lämmittivät poskia. Ville Harkko ja Arseni Sevostyanov kuuluvat nykyään biliksen vakio kalustoon ja harrastavat niin kaisaa, pyramidia, snookeria kuin pooliakin. Arseni työnsi yhden yli 20 sarjankin ja voitti useamman ottelun. Ville sai myös arvokasta kisa kokemusta. Hienosti pelattu kumpainenkin!

Hitaimmista peleistä vastasi Risto Kolehmainen joka tutustui vastikään Kaisan ihmeelliseen maailmaan peli kaverinsa Juha Kinnusen kanssa. Joten varsinaisena yllätyksenä ei tullut se että pelit hetkittäin heidän osaltaan venyi. Mutta kuten herrat sanoivat, harvemmin sitä on päässyt aamu auringossa aamukahvin kera pelaamaan kaisaa Kotkan kauppatorilla kun lokit laulaa vieressä. Risto käytti 13 peliinsä keskiarvoltaan 44 minuuttia per peli. Toisessa laidassa taas oli Juho Nykänen joka takoi nopeimmat pelit samalla pelaten eniten pelejä yhdessä Jesse Salovaaran kanssa, 27 kappaletta. Nopein peli kellotettiin 8 minuuttiin ja keskiarvo 27 pelillä oli 16 min per peli. Sarjoja taottiin myös urakalla.

Ohessa lista + 20 sarjoista:

Juho Nykänen: 52,51,38,36,35,33,33,32,30,30,27,26,26,22,21,21
Jesse Salovaara: 39, 22,20,20
Akseli Matikkala: 38,36
Matti Vanhala: 30,27,27,24,23
Arto Väisänen: 26
Kimmo Marttinen: 22,21,21,20,20
Arseni Sevostyanov: 23
Jussi Vesa: 20
Vesa Manninen: 20

Upeimmista lyönneistä vastasi ehdottomasti Matti Vanhala joka täräytti tapansa mukaisesti muutaman sellaisen paukun että oksat pois mm. kaisa kolmesta vallista keskelle krossilla ja kaisa punaisesta pallosta ja vallista kulmaan. Jos vaan videot joskus bitti avaruudesta löytyy niin aijettä mitä nannaa olisi meille tarjolla mm. näiden lyöntien parista.

No mutta miksi, kysyi muutama ihminen matkan varrella ja sen jälkeenkin. Vastaamme tähän että Miksi EI. Biljardi on upea tapa viettää aikaa toistemme kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin. Aina ei ole tärkein se voitto vaan nimenomaan se yhdessä olo ja yhdessä tekeminen. Lähdimme tekemään tätä ottelua 60 voittoon ajatuksella että asettaisimme pohjan maailman ennätykselle. Eli tekisimme maailman ennätyksen kaisan peluussa 60 voittoon. Ja tässä onnistuimme, pelasimme kaisaa yhtäjaksoisesti ( 54h ja 59 min aktiivi peliaika) 109 erää tilanteeseen 60 -49. Eli asetimme riman epäviralliselle maailman ennätykselle. Työkalut tämän tekemiseen virallisesti ei tällä erää ollut käsissämme, mutta toivottavasti näytämme suuntaa ja jos ei muuta, teemme sen itse ensi vuonna niin että pääsemme suoraan ns. isoon kirjaan! ;) Oli miten oli, meillä oli hauskaa, meitä väsytti, ja ennen kaikkea me pelattiin helekutisti kaisaa näin MM kisojen alla. Ja aivan varmasti tavoitimme sellaisia tahoja kaisan / biljardin pariin yleisesti jotka eivät sitä olisi koskaan muuten tavoittaneet.

109 erää
3299 minuuttia
19 tehtyä aloitus kaisaa
19 kaisaa pisteeltä kulmaan, käsipallosta

8662 pistettä
-459 tehtyä miinuspistettä
70 min pisin peli
8 min nopein peli
30 min / peli keskiarvolla
Yötä päivää noin 58 tunnin ajan putkeen Peli päättyi lauantai sunnuntai yönä 10.7.2016 Klo 03:38

Kuka voitti ???

… Sinivalkoinen joukkue!!! ;)

 

Tuhannet kiitokset vielä työryhmälle joka teki tästä mahdollista!!

Bar & Cafe Paussi ( Vellu ja Kati & Company )
Arto Väisänen
Jesse Salovaara
Kimmo Marttinen
Wiltsu Laakso
Risto Kolehmainen
Juha Kinnunen
Matti Vanhala
Vesa Manninen
Ville Harkko
Arseni Sevostyanov
Jussi Vesa
Akseli Matikkala
Ville Dufva
Marika Penttilä
Antti Karkiainen

 

Linkki videoon tapahtumasta: https://www.youtube.com/watch?v=KCmuBw2jRGs

Teksti: Juho Nykänen
Kuvat: Joni Koskinen

Varuiksi pieni telttakehikko mukaan jos sataisi vaakatasossa koko viikonlopun... tosin tässä ainoa kerta, kun teltan kehikko oli pöydän päällä.
Ihmettelyä miten se pallo kauniisti vieriikin näin ulkoilmassa. Tässä vaiheessa vielä hymyilytti...
Vesa Manninen vastasi pöydän asentamisesta. Pöytä pysyikin tikissä yllättävän hyvin läpi viikonlopun. Tosin kosteus ja lämpötila muuttivat olosuhteita huomattavalla tavalla. Kostealla vallilyönnit "kirrasivat" jonkin verran enemmän.
Jussi Veha pohjusti striimin ja vastasi pääasiassa öisestä pelaamisesta
Liikekeskus pasaati valaisi iltahämärässä pelaavien iltaa. Kuvassa Jesse Salovaara
Arto Väisänen, vitien kapteeni ja tapahtuman järjestäjä. Ilman Arton panosta ei tätä settiä olisi pystytty pelaamaan.
Ville Harkko (12v) kävi myös antamassa panoksensa ennätysyritykselle
Verkaan jätettiin puumerkit joukkueiden osalta. Kati Paussin henkilökunnasta vastasi kirjailuista.
Tässä on ensimmäisen erän teikkaustilanne