Kimi iski jälleen! Kultakellokilpailujen voitto toista kertaa peräkkäin

27.6.2019

Kim Laaksonen saavutti vuoden pelaajan tittelin vuonna 2014. Hänen ilmiömäinen kykynsä biljardikepin äärellä on ihailtavaa kaikissa lajeissa. Poolissa ns. päälajissaan hän on kuulunut jo vuosia Suomen parhaimmistoon saavuttaen useita voittoja ja mitaleja. Sekä Snookerissa että Karassa turkulainen on selvittänyt itsensä myös SM-mitaleille uransa aikana. Kaisasta voittoja on muutama, mutta sitäkin merkittävämpiä sillä näistä on 2x kultakellokilpailu ja 1x Antti Saari eliittikilpailu. Pyramidistakin näytöt ovat mahtavat sillä uran ensimmäinen kilpailu tuotti MM-paikan Lappeenrannan MM-kilpailuihin ja niistäkin lopullinen sijoitus 17.

Turun Kim Laaksonen nousi viime vuotiseen tapaan Kouvolan legendaarisen Kultakellokilpailun voittajaksi. Finaalissa kaatui Kuopion Arto Tuhkanen lukemin 60-35. Viime viikolla sekä pyramidin MM-kisojen 17. sijan että Straightpoolin SM-pronssia saavuttaneen Laaksosen kaisakausi on sujunut mallikkaasti sillä ennen Kultakellokilpailua Laaksonen voitti myös Simojoki Openin jossa herra teki 60 pisteen sarjan. Myös Kultakellokilpailujen pisin sarja merkattiin Laaksoselle lukemin 49. Kultakellokilpailujen Top10: 1. Kim Laaksonen TBK 11/660, 2. Arto Tuhkanen KLK 9/597, 3. Kari Kallio RKK 8/571, 4. Marko Lindberg HBS 7/474, 5. Juuso Lakka RB 7/450, 6. Harri Lahtinen P-HBK 6/418, 7. Sami Jokinen TBiK 6/412, 8. Janne Kähkönen RB 6/382, 9. Simo Hämäläinen HyvBK 5/384, 10. Kari Jääskeläinen MSC 5/375

Kultakellokilpailu - Suomen suurin kaisakilpailu - pelattiin jälleen tutulla paikallaan tutussa paikassa. 129 pelaajaa otti osaa pyhäinpäivän viikonloppuna Kouvolan suurtapahtumaan jonka järjestänijä toimivat Kouvolan Biljardiklubi (KouBK), Ravintola Kaisa (Red Ball) ja Kymin Kerho. Suurtapahtuma vaatii suuret järjestelyt ja Kouvola onnistui näissä hienosti. Olosuhteet Kultakellokilpailussa olivat kohdallaan ja tapahtuma oli näin ollen todella onnistunut. Kiitos Kouvola!

Kultakellokilpailu on kaisakauden toinen kansainvälinen kilpailu, johon  osallistui tänä vuonna myös kolme itänaapurimme pelaajaa. Mukana olivat Victor Gnidoy, Kirill Gnidoy ja Oleg Pechinin. Suomalaiset olivat tylyinä pudottaen trion kokonaisuudessaan kahdesta piikistä pihalle. Kahden ensimmäisen kierroksen aikana nähtiin muutama pitkähkö sarjakin. Petri Uusitalo mm. iski Mika Poikolaista vastaan näyttävän 45 pisteen sarjan. Esa Kuokkanen teki 35 pisteen sarjan Eerik Stenmania vastaan ja Kymin kerholla Juha Laitila jätti Janne Pekkolan nollille tehden pelissä 36 pisteen sarjan.

Kolmannella kierroksella Hyvinkään Laitila jatkoi näyttävää peliään ja teki nyt 41 pisteen sarjan Aki Pöyhöstä vastaan. Myös Porin Marko NIeminen iski sarjan kolmannella, kun hän teki 37 pisteen sarjan Helsingin Kari Puuskaa vastaan. Kultakellokilpailujen ensimmäinen pelipäivä on aina kaikille todella raskas koettelemus ja usein monia yllätysvoittoja nähdään juuri kultakellokilpailujen ensimmäisenä pelipäivänä.

Viidennellä kierroksella nähtiin kisojen toinen 45 pisteen sarja, minkä Kouvolan Janne Kähkönen iski Varkauden Harri Riikosta vastaan. 16 parhaan joukkoon vaati turnauksessa vähintään viisi voittoa ja pääsyä vähintään seitsemännelle kierrokselle joissa otteluissa alkoikin olemaan jo kellot panoksena. Kultakellokilpailuissahan kymmenen parasta pelaajaa palkitaan perinteisesti kellolla.

Seitsemännen kierroksen lähtöön huippuottelussa Arto Tuhkanen vs. Pasi Kulmala, Kuopion tehonyrkki jätti Kulmalan tyystin nollille ja näin kaksinkertaiselle kultakellovoittajalle Pastorille kirjattiin kisojen 16. sija. Yhtä tylylle kohtelulle jäi toinen kaksikertainen kultakellovoittaja Markku Koponen joka sai Kimi Laaksoselta kylmää kyytiä 60-3. Laaksonen teki Koposta vastaan kisojen pisimmän sarjan 49 pistettä ja Koponen sijalle 15.

Imatran Janne Stenberg (14.), Lahden Markku Juhanila ja Kuopion Mikko Oinonen (12.) jäivät tappioidensa ja toisen tappio-ottelun heikkojen pisteiden vuoksi niukasti ulos kelloilta. Kaikista niukin pistetappio oli kuitenkin Marko Niemisellä joka jäi vain pisteen päähän kymmenennestä sijasta. Kymmenes sija ja viimeinen kellopalkinto meni kisojen yhdelle yllättäjälle Mikkelin Kari Jääskeläiselle. Paras viiden voiton mies oli Hyvinkään Simo Hämäläinen joka nappasi yhdeksännen sijan.

Kahdeksan parasta pelaajaa selvitti tiensä kahdeksannelle kierrokselle. Arto Tuhkanen ja Kari Kallio kävivät kuuman taistelun jossa molemmat olivat vielä puhtaalla pelillä. Tuhkanen voitti ottelun 60-54. Hämeenlinnan Marko Lindberg pudotti Harru Lahtisen 60-52 ja Juuso Lakka puolestaan Sami Jokisen 60-49. Lahtiselle sijoitus 6. ja Jokiselle 7. Kim Laaksonen puolestaan jatkoi murskajaisiaan ja tiputti Janne Kähkösen 60-3 jättäen Kähkösen sijalle 8.

Viisi pelaajaa oli enää mukana yhdeksännellä kierroksella ja näistä Arto Tuhkanen ja Kim Laaksonen olivat puhtaalla. Tuhkanen pudottikin näyttävästi Kouvolan viimeisen toivon, Juuso Lakan ja näin Lakalle upeasti turnauksen viides sija. Kari Kallio tiputti puolestaan Marko Lindbergin 60-26 joten hallitsevalle kaisan maailmanmestarille Kultakellokilpailujen 4. sija.

Kolmen pelaajan ollessa jäljellä Kim Laaksonen kohtasi Arto Tuhkasen ja Laaksonen voittikin tuon ottelun 60-22. Tämän jälkeen Laaksonen pudotti kisoista Kari Kallion lukemin 60-37 joka tiesi Rovaniemen kaisakuninkaalle kolmatta sijaa. Finaalissa kohtasivat siis Kimi Laaksonen ja Arto Tuhkanen. 20 vuotta sitten kultakellokilpailun voittanut nelinkertainen Suomenmestari ei pystynyt revanssissakaan mitään Turun hurjalle vaan Laaksonen vei finaalin lukemin 60-35 ja uusi viime vuotiseen tapaansa Kultakellokilpailun voiton.