Kevätkausi käynnistyi Terva-Cupin merkeissä

7.1.2018

Finaalissa nähtii kahden suuren kaisalegendan kohtaaminen, kun Mikko Hämäläinen ja Arto Tuhkanen ottivat mittaa toisistaan. Hämäläinen oli finaalissa puhtaalla pelillä, mutta Tuhkanen ei antanut periksi. Ensimmäinen finaali päättyi Tuhkaselle 60-31, mutta vastaavasti Hämäläinen kuittasi ratkaisevan finaalin samoin lukemin 60-31 ja nappasi jo uran kuudennen voiton Terva-Cupista. Kolmanneksi ja neljänneksi pelasivat myös kotiseuran Matti Väyrynen ja Akseli Matikkala.

Kaisakauden 10:s kilpailu pelattiin Oulussa, kun totuttuun tapaan vuoden ensimmäinen RG-viikonloppu vietetään kaisan osalta Terva-Cupin merkeissä. Näin on tehty vuodesta 2006 jolloin Terva-Cup palasi kisakalenteriin useamman vuoden tauon jälkeen. Suosittu Terva-Cup keräsi mukavasti jälleen yli 80 pelaajaa mukaan, joskin ihan vuoden 2013 ennäyslukemaan (95) ei päästy. Loppukahinoihin kisojen yhdeksännelle kierrokselle oli ainoana pelaajana puhtaalla selvittänyt tiensä - kukas muukaan kuin kestosuosikki Oulun Mikko Hämäläinen. Kahdeksannella kierroksella Hämäläinen jätti viime vuoden voittajan Rovaniemen Kari Kallion tylysti nollille ja sama kohtalo oli edessä myös seurakaverilla Matti Väyrysellä. Yhdeksännen kierroksen lähtöön Hämäläinen teki aloituksesta 41 pisteen sarjan ja jokunen kierros myöhemmin tästä sitten suoraan poikki.

Mikko Hämäläinen pelasi siis itsensä puhtaalla pelillä Terva-Cupin finaaliin jossa vastaan asettui toisen semifinaalin voittaja pelistä Arto Tuhkanen vs. Akseli Matikkala. Tämä ottelu oli selkeästi tasaisempi. Tilanteessa 28-33 Matikkala hukkasi hyvän keskikaisan ja heti seuraavalla vuorolla kaisa upposi keskelle, mutta oma luiskahti kulmaan. Matikkala ei tästä enää toipunut, vaan Tuhkanen vei lopulta pelin lukemin 28-60.

Molemmat finalistit ovat menestyneet erittäin hyvin urallaan. Hämäläisellä on koossa kaiken kaikkiaan 21 RG-voittoa ja Tuhkasella 19 ennen Terva-Cupin finaalia. Kaksikko on kuitenkin pelannut vastakkain ainoastaan kerran RG-finaalissa, kun Tuhkanen kukisti Hämäläisen vuoden 2009 Legendaturnauksessa. SM-finaalissa 2015 Hämäläinen tasasi kuitenkin nuo puntit.

Edellisen ja ainoan kerran Terva-Cupissa kun Tuhkanen on pelannut sen finaalissa, voitti nelinkertainen Suomenmestari tuon finaalin vuonna 2007. Hämäläinen on sen sijaan voittanut Terva-Cupin urallaan jo viidesti ja finaalissakin pelannut yhteensä jo seitsemän kertaa ennen tätä kertaa. Hämäläinen on varsinkin nyt 2010-luvulla menestynyt Terva Cupissa loistavasti sillä hän voitti vuosina 2011-12 ja 2014-15. Terva-Cupin historian menestynein pelaaja on Mika Stark joka on voittanut mestaruuden peräti seitsemän kertaa.

Vuoden 2018 Terva-Cupin finaali pääsi alkamaan hienosti n. 16:00 sunnuntai-iltana. Loppiaisviikonlopun kilpailu on edennyt jälleen mallikelpoisesti, kiitos OBK:n. Tulospalvelu ja Live Streamit olleet huippuluokkaa. Finaali (ensimmäinen) alkoi tasaisesti ilman suurempia sarjoja. Tuhkanen oli alkumetrit pienoisessa johdossa 21-12 ja myöhemmin 36-24. Kärsivällinen Kuopion mestari piti Hämäläisen aisoissa ja pelasi pussitustilanteet tehokkaammin. Hämäläinen pussitti myös hyvin yksittäisiä palloja, mutta jäi koko ajan hieman perään pisteissä. 20 minuutin pelin jälkeen Tuhkanen johti ottelua 45-31 ja pallot meni hieman "jäihin" valliin. Tuhkanen napautti upeasti Hämäläisen seiftin jälkeen punaisen keskelle, mutta sortui hieman uskaliaasti irrottamaan valkoisen pussituksella kaisan vallista. 48-31 tilanteessa Hämäläiselle avautui pieni paikka ottaa pelistä parempi ote, mutta kaisa meni ohi ja jäi Tuhkaselle alle. Tämä iski kaisan keskelle punaisen nakilla ja voitti ensimmäisen finaalin 60-31. Oli siis vuorossa "Grande Finale".

Toinen ja ratkaiseva finaali alkoi n. 16:30. Hämäläinen voitti teikkauksen tällä kertaa eikä hän tapansa mukaan erehtynyt tälläkään kerralla vaan nakutti kaisan varmasti pussiin ja tehden 15 sarjan. Ensimmäiset minuutit pelattiin todella tarkkaan vähän puolittaisilla yrityksilläkin välillä. Tuhkanen hyökkäsi erittäin päättäväisesti vaikeahkoon kaisaan ja se meni voimalla kulmaan. Hyökkäys keskelle epäonnistui kuitenkin pahasti ja Hämäläinen kuittasi tämän 13 sarjalla siirtyen 30-12 johtoon. Hämäläisen asetus onnistui myös sillä Tuhkanen ei pystynyt tätä käsipallosta rikkomaan ja Hämäläinen kuittasi tämän kahdella 11 pisteen suorituksella siirtyen jo ratkaisevan tuntuisesti 52-12 johtoon. Sarja päättyi seiftiin, mutta Tuhkanen vääjäämättä hyökkäsi heti kaisaan ja pussitti sen kulmaan. Keskipeli kuitenkin ontui Tuhkasella pahasti ja takaa-ajo päättyi vain tilanteeksi 52-23 ja lopulta Mikko Hämäläinen kruunattiin kuudennen kerran Terva-Cupin voittajaksi lopputuloksella 60-35.