Jyri Rautiainen voitti kotikisansa Red Ball Openin puhtaalla pelillä

10.3.2019

Kauden 13. RG-kilpailun RB Openin finaalissa Kouvolan Jyri Rautiainen voitti Kokkolan Tero Kiviahon 60-25. Turnauksen kolmanneksi pelasi upeasti myös vasta 15 vuotias Kotkan Arseni Sevastyanov joka vastasi myös kisojen pisimmästä sarjasta.

66 pelaajaa osallistui kevään alkajaisiksi Kouvolassa pelattuun kaisan rankingkilpailuun joka kantoi nimeä Red Ball Open. Järjestysnumeroltaan 24. RB Open pelattiin totuttuun tapaan Ravintola Kaisassa ja Kouvolan Biljardiklubilla joka toimi turnauksen kakkospelipaikkana. RB openin historiassa ei ole koskaan pelaajamäärä jäänyt alle 50:n mikä on jossain määrin myös harvinainen saavutus.

Kouvolan Janne Kähkönen aloitti ensimmäisen kierroksen ottelunsa vahvasti pussittamalla heti aloituksesta 44 pisteen sarjan. Aloitusparttikin olisi voinut olla lähellä. Kähkönen oli lyömässä pilliä keskikaisaa, kun nousi lyöntiasennosta ylös ottaen vielä vesihuikan ennen kuin jatkaa sarjaansa. Helppo pallo menikin sitten ohi joka varmasti kirveli hieman sillä hetkellä. Komea sarja kuitenkin oli tyly aloitus Kuopion Mikko Oinosta vastaan joka oli vain hetkeä aikaisemmin huomioinut kisojen isännän, Jyri Rautiaisen 30 vuotisen yrittäjäuran kunniaksi kisojen avajaisissa.

Toisella kierroksella nähtiin toinen tilastosarja, kun Kotkan Keni Chung väläytti 35 pisteen sarjalla Lappeenrannan Jani Sipiläistä vastaan. Toisen kierroksen päätteeksi kovin yllätysputoaja suoraan kahdesta oli Kotkan Simo Palvimo. Viime vuoden talolainen ja tämän kauden rankingvitonen jäi Helsingin Kari Puuskan ja Porvoon Jon Helltrömin jalkoihin.

Red Ball Openin ensimmäisenä pelipäivänä on syytä tottua hyvinkin usein vaihteleviin olosuhteisiin mikäli meinaa selvittää tiensä toiselle pelipäivälle. 4. kierroksen jälkeen mukana olikin enää 21 pelaajaa joista puhtaalla pelillä jatkoivat Kokkolan Tero Kiviaho, itse isäntä Jyri Rautiainen, kotikaupungin Jari Timonen, Porvoon Vesa Keto ja rankingkärki Helsingin Ville Pasanen.

Viidennellä kierroksella nähtiin kaksi Red Ball Openin menestyneintä pelaajaa vastakkain, kun Kuopion Arto Tuhkanen otti mittaa HBK:n Ville Pasasesta. Tuhkanen pelasi piikki nahoissaan vakuuttavan ottelun eikä kumarrellut rankingkärjelle pätkääkään päihittäen tämän murskalukemin 60-5. Tuhkanen itse kompastui kuitenkin heti seuraavalla kierroksella Porvoon Vesa Ketoon 44-60 ja putosi kisoista.

Kun kuusi kierrosta saatiin kilpailuissa täyteen, jatkoi puhtaalla enää Kokkolan Tero Kiviaho ja Kouvolan Jyri Rautiainen. Kiviaho pelasi tiukan ottelun Ville Pasasta vastaan tämän jälkeen ja joutui taipumaan niukasti 56-60. Seitsemännen kierroksen rankimman ottelun järjestivät Janne Kähkönen ja Jyri Rautiainen jotka pelasivat täydet minuutit ja ottelu päättyi loppukierroksille poikkeuksellisesti 46-34 Rautiaisen voittoon. Näin Rautiainen jatkoi ainoana pelaajana puhtaalla kahdeksannelle kierroksella, kun viisi pelaajaa oli enää jäljellä.

Seitsemännellä kierroksella nuori kotkalainen Arseni Sevastyanov oli järjestää megaluokan pommin, kun hän oli tehnyt aloituksesta Kouvolan Lassi Fontellia vastaan 51 pistettä ja lähti pussittamaan kaisaa keskelle. Kaisa osui takapiikkiin ja oma pallo meni punaisen nakista pussiin. Hiuskarvan päässä ollut aloituspartti kääntyi 45:ksi joka jäi kisojen pisimmäksi sarjaksi.

Arseni putosi kisojen seuraavassa ottelussaan (semifinaali) Tero Kiviaholle, mutta saavutti upeasti kolmannen sijan Red Ball Openissa, vaikka oli hävinnyt kisojen avauspelinsä. Jyri Rautiainen jatkoi voittokulkuaan päihittämällä Ville Pasasen 60-50.

Finaalissa Jyri Rautiainen oli puhtaalla pelillä Kokkolan Tero Kiviahoa vastaan. Isännän hyvä pelivire säilyi ja Rautiainen voitti finaalin 60-25 ja nappasi uransa ensimmäisen Red Ball Openin voiton. Hän oli aikaisemmin pelannut RB Openin RG-finaalissa 1997, 2007 ja 2012.