Jari Suomalainen Porvarikerhon taialla uransa avausvoittoon

27.6.2019

Jari Suomalaisen uran kolmas kaisan RG-finaalipaikka toi voiton.

Useita seuroja kaisaurallaan edustanut Jari Suomalainen on ollut useita kertoja kärkikahinoissa mukana, mutta nyt napsahti kohdilleen uran ensimmäinen Kaisan RG-voitto. Lieneekö pientä taikaa ollut siinä, että Suomalainen vaihtoi äskeittäin seuraa ja edustaa tällä kaudella Porvoon Porvarikerhoa johon matkasi viime kauden kokonaisrankingin voitto Lepistön ansiosta. Jari Suomalainen kärsi tappion viidennellä kierroksella Oulun Kari Tunturille, mutta turnauksen muut vastustajat kaatuivat Suomalaisen käsittelyssä melko selkein numeroin. Poolbiljardissa itsensä maailman parhaiden pelaajien joukkoon pelannut Petri Makkonen tuli pitkästä aikaan kaisakisoihin ja iski itsensä finaaliin. Tasaisesti alkanut finaali päättyi Suomalaiseen upeaan 34 pisteen parttiin ja koko ottelu kirjattiin loppulukemin 60-23.

39 pelaajaa otti osaa kauden toiseen RG-kilpailuun jota isännöi PVK puhveliklubillaan ja kakkossalina toimi I-HBS:n kotipesä Tikkurilan urheilutalolla. Pöytiä oli käytössä yhteensä kuusi kappaletta ja alkukierrokset pelattiin osittain kahdella eri salilla.

Turnauksella oli aika monta suosikkia mikä on kaisakilpailuille tyypillistä. Lisämausteen toi turnaukselle tietenkin se, että Stadin suurvoittajien Markku Koposen ja Ville Pasasen lisäksi oli mukana myös kuusinkertainen Suomenmestari Mika Stark. Mukana tietenkin nykyisinkin erittäin aktiivinen Starkin yksi "tutkapareista" 80-90 luvulla, eli Kari Tunturi. Kilpailun tasoa nosti myös reilusti se, että Makkosen superveljekset Petri ja Marko ottivat myös osaa turnaukseen. Petri Makkonen voitti tänä vuonna uransa ensimmäisen Poolin Euro Tour osakilpailun mikä on nostanut EM- ja MM-arvokisamitalistin maailman parhaiden pelaajien joukkoon. Marko Makkonen ei ole kovin usein myöskään kaisakilpailuissa käynyt, mutta tällä nuoremmalla Makkosella on silti taskussaan jo Kaisan RG-voitto, SM-mitaleita ja Kaisan MM-pronssi vuodelta 2013.

Viime keväänä Red Ball Openin valloittanut Tuomas Komi pudotettiin poikkeuksellisesti jo kolmannella kierroksella pois turnauksesta hänen hävittyään toisen ottelunsa juuri Petri Makkoselle 37-60. Myös erittäin kokenut viidellä eri vuosikymmenellä RG-kilpailun voittanut Markku Koponen pudotettiin kisoista ulos jo kolmannella kierroksella. Ratkaisevan iskun tarjosi Oulun Biljardikerhon Henri Mäki. Niukasti kymmenen parhaan ulkopuolelle jätettiin puolestaan Ritzin Ville Pasanen. Turnaus alkoi Pasasella vakuuttavasti sillä hän voitti kolme ensimmäistä otteluaan selkeästi päihittäen mm. Puhveliturnauksen ykkössijoitetun Kari Tunturin 60-40. Espoon Biljardikerhon miehet Mika Stark ja Joonas Lounamaa kuitenkin pudottivat kaksinkertaisen Puhveliturnauksen voittajan ulos kisoista sijalle 11.

Paras Helsinkiläisseuran edustaja Puhveliturnaukselle oli kotiseuran PVK:n Jori Manninen joka sijoittui sijalle kymmenen. Pyramidissa tänä vuonna itsensä läpi Suomen MM-joukkueeseen lyönyt Manninen voitti todella selkeästi kolme ottelua 60-3, 60-43, 60-0, mutta erittäin tiukka 57-60 tappio kahteen kertaan pudotti Mannisen ulos pokaalisijoilta. Espoon Biljardikerholla oli turnauksessa kolme pelaajaa kymmenen parhaan joukossa ja näistä parhaiten menestyi Mika Stark. Kolmannella kierroksella Stark sai piikin Marko Makkoselta, mutta selvitti tiensä kuitenkin kolmen parhaan joukkoon. Semifinaalissa Stark sai vastaansa puolestaan Petri Makkosen jonka kanssa ottelu eteni tasaisesti puolen parttiin asti. Makkosella luiskahti oma pallo pussiin kaisasta vieden Starkin 32-27 johtoon. Tästä sisuuntuneena Petu iskikin pelin suoraan poikki 33 pisteen parttisarjalla.

Vakuuttavasti pelasi myös tällä kaudella kaisaan siirtynyt Broden Jukka Haapakoski joka oli viiden kierroksen jälkeen ainoana pelaajana puhtaalla. Haapakosken tie ei myöskään ollut helpoimmasta päästä silllä hän kukisti vuoronperään kokeneita pelimiehiä; Markku Ijäs 60-50, Jori Manninen 60-57, Petri Asikainen 60-41, Juha Laitila 60-12 ja Marko Makkonen 60-56. Mika Stark ja Jari Suomalainen pudottivat kuitenkin Haapakosken lopulta sijalle 5.

Finalistit PPK:n Jari Suomalainen ja HyvBK:n Petri Makkonen kohtasivat jo toisella kierroksella vastakkain ja ottelu päättyi Suomalaisen tiukahkoon 60-51 voittoon. Finaalissa Makkonen sai sitten Suomalaisesta revanssin ja aloittikin vahvemmin siirtyen 0-9 johtoon. Suomalainen oli kuitenkin edelleen iskussa ja siirtyi ensin 15-9 ja sitten jo 24-9 johtoon. Makkonen nousi kuitenkin vielä tasoihin, tosin Suomalainen oli päättänyt, että tällä kertaa hän ei tule kärsimään finaalitappiota. Tilanteesta 26-23 Suomalainen iskikin sitten pelin suoraan poikki 34 pisteen sarjalla ja saavutti todella upeasti uransa ensimmäisen kaisan RG-voittonsa. Petri Makkoselle myös jo monisivuisen meriittilistansa jatkeeksi uran ensimmäinen kaisan RG-finaalipaikka.