Ikämiesten Suomenmestareiksi Stark, Stenman ja Rantanen

17.3.2019

Pääkaupunkiseudulla pelattiin kaisan Ikämiesten Suomenmestaruusmitaleista tänä viikonloppuna ja sarjojen mestareiksi kruunattiin EBK:n Mika Stark (50v), TSK:n Eerik Stenman (60v), HBK:n Pauli Rantanen (70v).

Lähes sata pelaajaa osallistui viikonloppuna pelattaviin kaisan ikämiesten SM-kilpailuihin Helsingissä. Helsingin Biljardikerhon ja Puh.veli-klubin avuksi lauantain pelipäivään otettiin avuksi myös Espoon Biljardikerhon klubi jossa osa 60 vuotiaiden sarjan pelaajista aloitti kilpailut. 50 vuotiaiden sarja pelasi kilpailut Roihuvuoren Puhveliklubilla ja kokeneemmat 60 ja 70 vuotiaat ratkoivat SM-mitalien kohtalot Helsingin Biljardikerholla Alppilassa.

Nuorimpien ikämiesten (50v) sarja oli varsin kovatasoinen sillä 42 pelaajasta noin kymmenkunta pystyy voittamaan minkä tahansa yleisen sarjan RG- tai SM-kilpailun. Semifinaalissa pelasivat vastakkain Kokkolan Tero Kiviaho ja Espoon Mika Stark sekä toisessa parissa Helsingin Timo Hjort ja Rovaniemen Kari Kallio. Vuoden 2016 maailmanmestari ja kuusinkertainen kaisan Suomenmestari Mika Stark oli alkukierrokset todella kovassa iskussa. Stark pussitteli kuudessa ensimmäisessä ottelussa peräti viidesti vähintään 30 pisteen sarjan (30, 41, 31, 43, 35). Semifinaalissa Tero Kiviaho pisti kampoihin, mutta joutui tyytymään 40-60 tappioon ja neljänteen sijaan. Stark sai finaalissa vastaan kotiseura PVK:n Timo Hjortin joka oli voittanut omassa semifinaalissaan kaikkien aikojen RG-hirmun Kari Kallion lukemin 60-40. Rovaniemen kaisapyssylle SM-pronssia. Finaalissa Mika Stark jatkoi edelleen vahvempana ja nappasi 50 vuotiaiden Suomenmestaruuden vuosimallia 2019.

Kokeneempien ikämiesten (60v) sarjassa oli mukana peräti 43 pelaajaa ja yksi pelaaja oli lopulta täysin ylitse muiden. Tampereen Suomalaisen klubin Eerik Stenmanille ei löytynyt pysäyttäjää ja hän marssikin Suomenmestariksi puhtaalla pelillä. Finaalissa Stenman kukisti Varkauden Jarmo Kaijan lukemin 60-48. Pronssille selvitti tiensä Hyvinkään Markku Ijäs. Sarjan pisimmästä sarjasta vastasi HBK:n Kaj Öhman joka paukutti kisojen toisella kierroksella mukavan 43 pisteen sarjan Aleksi Knuutia vastaan.

Kaikista kokeneimmassa ryhmässä (70v) oli 13 ikämiestä. Kotiseuran iloksi Helsingin Biljardikerhon Pauli Rantanen ja C-J Forsblom kohtasivat finaalissa. Rantanen oli kaikkia vastustajiaan selkeästi vahvempi eikä kukaan päässyt häntä vastaan oikein yrittämään edes parttia. Rantaselle siis Suomenmestaruus puhtaalla pelillä ennen C-J Forsblomia tuloksella 60-30. Espoon Biljardikerhon Pentti Kalliomäki pussitteli itsensä pronssille häviten finaalipaikan vain niukasti Forsblomille 51-58 rankkareiden jälkeen.